Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » «Επενδυτικό clawback 2.0»: Τα επενδυτικά προγράμματα που αιτούνται συμψηφισμό

Blog

«Επενδυτικό clawback 2.0»: Τα επενδυτικά προγράμματα που αιτούνται συμψηφισμό

Mέτρο που προσδίδει προστιθέμενη αξία, «πολύ μεγαλύτερη των χρημάτων που δαπανά το κράτος», είχε χαρακτηρίσει το επενδυτικό clawback», ο Υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης τον περασμένο Απρίλιο. Εκείνες της ημέρες η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης είχε ανοίξει τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτημάτων για τον συμψηφισμό υποχρεωτικών επιστροφών της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback) με δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης (κλινικές μελέτες) και επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής των φαρμακευτικών εταιρειών, για την περίοδο 2024-2025. Η περίοδος υποβολής έληξε χθες Πέμπτη 30 Μαΐου.

Πρόκειται επί της ουσίας για το δεύτερο πακέτο συμψηφισμού ποσών clawback εταιρειών με δαπάνες παραγωγικών αλλά και ερευνητικών επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ. Εντάσσεται στη δράση «Μεταρρύθμιση του συστήματος clawback & συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες», του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αιτήματα που υποβλήθηκαν αφορούν επενδυτικά προγράμματα ύψους 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αναμένεται μέρος τους να αποτελέσει επιλέξιμη δαπάνη και να συμψηφιστεί συνολικά ή μερικώς με clawback των αντίστοιχων φαρμακευτικών εταιρειών.

Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν υποβάλλει και τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα και ειδικότερα οι εταιρείες ELPEN, DEMO, RAFARM, VIANEX, FARAN, Bennett. Αίτημα για συμψηφισμό παραγωγικής επένδυσης φέρεται να έχει υποβάλλει και η Boehringer Inghelheim, η μόνη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία με παραγωγική μονάδα στη χώρα μας.

Η πρώτη φάση του προγράμματος για την περίοδο 2022-2023 είχε συνολικό προϋπολογισμό €250 εκατομμύρια, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στις επιλέξιμες δαπάνες κυριάρχησαν οι παραγωγικές επενδύσεις, απορροφώντας το 95% του προϋπολογισμού, με τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να δημιουργούν νέες σημαντικές παραγωγικές και ερευνητικές υποδομές, όπως εκείνες στην ΒΙΠΕ Τρίπολης, αλλά και να αναβαθμίζουν υπάρχουσες.

Επιπλέον, η ELPEN πραγματοποιεί σημαντική επένδυση και στην Κερατέα, το πρόγραμμα της DEMO φέρεται να περιλαμβάνει επενδυτική δραστηριότητα στη Β. Ελλάδα, η Rafarm ενισχύει το επενδυτικό της σχέδιο στην Παιανία, ενώ η Boehringer δημιουργεί νέα πτέρυγα παραγωγής νέων καινοτόμων φαρμάκων, που θα εξάγονται σε 100 χώρες.

Πηγή: news4health.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης