Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην προσωπική τραυματική εμπειρία που είχε όταν συνόδευε τη μητέρα του στον «Άγιο Σάββα» για τις θεραπείες της, επισημαίνοντας τις δυσκολίες και τα σοβαρά εμπόδια που αντιμετώπιζαν τότε οι ογκολογικοί ασθενείς.
«Το βασικό είναι να νοιαζόμαστε για τους ασθενείς και αυτός είναι ο κεντρικός στόχος όλων των παρεμβάσεων», ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ» κάνει τη ζωή των ασθενών καλύτερη και γι΄ αυτό «επεκτείνεται η προσπάθεια και θα πάει σε όλη την Ελλάδα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Σημείωσε επίσης ότι τον τελευταίο χρόνο έχει υπογράψει πολλές αποφάσεις για την επέκταση του πρωτοποριακού προγράμματος «ΟΙΚΟΘΕΝ».
100 ασθενείς στο Οίκοθεν του Αγίου Σάββα
Το πρόγραμμα που ξεκίνησε από τον «Άγιο Σάββα» με 6 ογκολογικούς ασθενείς, σήμερα αριθμεί 100, ενώ λειτουργεί ήδη και στα Νοσοκομεία Θεαγένειο, Μεταξά, ΑΧΕΠΑ και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
«Όσο περισσότεροι ασθενείς μπαίνουν στο πρόγραμμα τόσο μειώνεται η καθυστέρηση και η αναμονή στα νοσοκομεία και ομαλοποιείται η κατάσταση», είπε ο υπουργός, εξηγώντας παράλληλα ότι το πλαίσιο συμμετοχής των ασθενών είναι αυστηρό.
«Είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στην τήρηση των προϋποθέσεων», πρόσθεσε ο υπουργός.
Την εμπειρία της από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα μοιράστηκε με το κοινό η Φωτεινή Διπλάρη, που ήταν από τους πρώτους ασθενείς που λαμβάνουν τη θεραπεία στο σπίτι τους, μέσα από το πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ».
«Ευχαριστώ πάρα πολύ το γιατρό μου και όλους όσους έρχονται κοντά μου. Ενάμισι χρόνο τώρα που κάνω αυτή τη θεραπεία κάθε 22 μέρες, έχω απαλλαγεί από πολλές ταλαιπωρίες, έχω ανθρώπους που έρχονται στο σπίτι και μου μιλούν λες και είναι τα παιδιά μου. Έχω ανθρώπους που μου εξηγούν ό,τι θέλω και δεν έχω το φόβο ότι πρέπει να φύγουν γρήγορα ή ότι περιμένει κόσμος απέξω. Και έτσι μπορώ να ρωτήσω, να μου εξηγήσουν και στο κάτω-κάτω να πω και δυο κουβέντες φιλικές με τον γιατρό μου. Έχω απαλλαγεί από αυτό το άγχος, την κούραση του να πηγαίνω στο νοσοκομείο και να περιμένω τουλάχιστον 3,5 ώρες για να κάνω μια ένεση. Όλα αυτά είναι ευλογία για εμένα. Και πάνω από όλα, ότι έχω έναν άνθρωπο που μου συμπαραστέκεται προσωπικά και σε εμένα και στην οικογένειά μου, και αισθάνομαι μια ασφάλεια. Το πρόγραμμα αυτό ήταν ένα από τα καλύτερα πράγματα που μου συνέβη στα 7 χρόνια ταλαιπωρίας μου με τον καρκίνο».
Η ασθενής Μαριάννα Λουλάκη μοιράστηκε την εμπειρία της λέγοντας:
«Είμαι στην οικογένεια του «Αγίου Σάββα» και αγωνίζομαι με τον καρκίνο από το 2012. Αυτό που μας έτυχε με το «ΟΙΚΟΘΕΝ» πιστεύω ότι είναι πλέον ευλογία στη ζωή μου. Ευχαριστώ τον κύριο Νικολάου από τα βάθη της ψυχής μου. Το είχαμε ανάγκη αυτό. Ανοίγει η πόρτα στο σπίτι μου και νοιώθω ότι έρχονται άγγελοι στη ζωή μου».
Τέλος, η ασθενής Νίκη Νικολουδάκη ανέφερε:
«Διαγνώστηκα, το 2023, με καρκίνο του μαστού. Έκανα τις χημειοθεραπείες μου, τις ακτινοβολίες μου και τώρα είμαι σε ανοσοθεραπεία. Όταν πληροφορήθηκα ότι θα έρχονται σπίτι, κατ’ οίκον, ενθουσιάστηκα, γιατί σκέφτηκα ότι γλιτώνω όλη την ταλαιπωρία της συγκοινωνίας, το οποίο για εμένα σημαίνει ότι πρέπει να σηκωθώ πολύ πρωί, να πάω να περιμένω για τα χαρτιά μου στην αναμονή η οποία ήταν αρκετή, με αποτέλεσμα να είναι λίγο ψυχοφθόρο όλο αυτό και σωματικά. Έχω να πω για τα παιδιά ότι είναι εξαίρετα. Τα έχω λατρέψει, μπαίνουν στο σπίτι μου μέσα και νιώθω ασφάλεια, σιγουριά».
Η διοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και πρώην διοικήτρια του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», Όλγα Μπαλαούρα στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων ότι σήμερα έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 100 ογκολογικοί ασθενείς στον Άγιο Σάββα.
Αναλυτικά 82 με καρκίνο του μαστού, 31 με καρκίνο του πνεύμονα, 24 με καρκίνο του παχέος εντέρου, 4 με ουροδόχο κύστη, 12 με καρκίνο ωοθηκών και 3 με καρκίνο του κεντρικού νευρικού συστήματος. «Δώσαμε την τεχνογνωσία και σε άλλα νοσοκομεία», ανέφερε η κ. Μπαλαούρα.
Ο Μιχάλης Νικολάου ογκολόγος παθολόγος, διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής στον «Άγιο Σάββα» και εμπνευστής του προγράμματος «ΟΙΚΟΘΕΝ» για την χορήγηση θεραπείας ογκολογικών ασθενών στο σπίτι, υπογράμμισε ότι η νέα εποχή διαμορφώνει νέες προκλήσεις και τα συστήματα υγείας θα πρέπει να προσαρμοστούν.
«Οι νέες θεραπευτικές επιλογές μας επέτρεψαν να υλοποιήσουμε το ΟΙΚΟΘΕΝ» ανέφερε και εκτίμησε ότι από το 2027, με την ένταξη νέων ανοσοθεραπειών που αναμένονται, περισσότεροι ασθενείς θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και θα λαμβάνουν τη θεραπεία στο σπίτι τους.
Πηγή: healthstories.gr