Blog

Επανεκκίνηση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων στη μετά – Covid εποχή

Μήνυμα για επανεκκίνηση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων έστειλαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην Ετήσια Συνάντηση της Ομάδας Εργασίας Παχυσαρκίας, Διαβήτη και Ασθενών Υψηλού Κινδύνου (Working Group on Obesity, Diabetes and the High Risk Patient) της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Υπέρτασης (European Society Of Hypertension), που πραγματοποιήθηκε στις 5-8 Μαΐου, στη Χαλκιδική.

Η μακρά περίοδος της πανδημίας και η αποφυγή της επίσκεψης στο νοσοκομείο υπό το φόβο της μόλυνσης, τόσο για ιατρική φροντίδα όσο και για πρόληψη, είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ασθενείς με παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση και αθηρογόνο δυσλιπιδαιμία. Σε αυτό συνέβαλαν η ελάττωση της σωματικής άσκησης και η αύξησης κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, που αποτυπώνονται σε επιστημονικές μελέτες ανά τον κόσμο, στοιχεία των οποίων παρουσιάστηκαν στη Συνάντηση.

“Ο εκρηκτικός συνδυασμός παραγόντων νόσησης και η έξαρση στις καρδιαγγειακές παθήσεις, που εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, μας δείχνουν ότι ήρθε πλέον ή στιγμή, στην post – Covid εποχή, να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη και στην ενημέρωση του κοινού με στόχο να ευαισθητοποιηθεί όσον αφορά την πρόληψη”, επισήμανε ο καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ, διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και Πρόεδρος του Working Group της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Υπέρτασης Βασίλειος Κώτσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία πανευρωπαϊκής επιδημιολογικής μελέτης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η παχυσαρκία αυξήθηκε κατά 30%, η σωματική άσκηση περιορίστηκε σημαντικά, ενώ τα ετήσια check up αναβλήθηκαν τόσο εξαιτίας του φόβου των ασθενών όσο και επειδή δεν υπήρχε πρόσβαση για τους πολίτες, ως εξωτερικούς ασθενείς, στα νοσοκομεία. Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε 50% – 60% στις ΗΠΑ, ενώ αντίστοιχη εικόνα φαίνεται πως παρατηρείται στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Κυριάκος Αναστασιάδης τόνισε τη συμβολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη διαχείριση της κρίσης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι εφαρμογές της ιατρικής ακριβείας θα δώσουν ώθηση σε νέες θεραπείες, ωστόσο η πρόληψη και διατήρηση της καλής υγείας παραμένει προτεραιότητα του Τμήμα Ιατρικής. Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου ανέφερε ότι το Τμήμα Ιατρικής πρέπει να μετεξελιχθεί σε Ιατρική Σχολή και ο ίδιος θα επιχειρήσει να φέρει εις πέρας τη σχετική απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ.

Ο αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Μάθησης Ευστράτιος Στυλιανίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον σημαντικό ρόλο του ΑΠΘ στη διάρκεια της πανδημίας.

Στη συνάντηση, που μεταδόθηκε και διαδικτυακά, συμμετείχαν με ομιλίες 150 διεθνούς φήμης επιστήμονες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ τις εργασίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 250 σύνεδροι.

Τιμητικές βραβεύσεις

Κατά την τελετή λήξης, εκ μέρους της διοργάνωσης ο κ. Κώτσης απένειμε τιμητική πλακέτα στους Giuseppe Mancia, πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (Foundation of the European Society of Hypertension), Κωνσταντίνο Τσιούφη, καθηγητή Καρδιολογίας στην Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης και της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Γεράσιμο Σιάσο, Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεόδωρο Τρύφων, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Ομίλου Elpen και Σπύρο Φιλιώτη, αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Φαρμασέρβ Lilly.

Πηγή: ygeia2day.gr
Facebook
LinkedIn
X