Μετά το πόρισμα κόλαφος του Συνηγόρου του Πολίτη για τις απάτες σχετικά με τις χρεώσεις των ιδιωτικών υγειονομικών φορέων ο ΕΟΠΥΥ ξεκινά σαρωτικούς ελέγχους.
Όπως ανακοίνωσε η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη στο περιθώριο της 88ης ΔΕΘ, με νέα σύγχρονα ψηφιακά μοντέλα που στηρίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, σχεδιάζονται συστήματα για τον έλεγχο της παραβατικότητας και την καταπολέμησης της απάτης.
Να υπενθυμιστεί εδώ ότι η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη περιγράφει έναν Οργανισμό ο οποίος λειτουργεί ανεξέλεγκτα, καθώς δεν ελέγχει εκτός των άλλων τις κλινικές που συνεργάζεται, ενώ στελέχη του φορέα φέρονται να επιχειρούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν τους ασφαλισμένους να καταγγείλουν σε βάρος τους παραβατικές συμπεριφορές από παρόχους.
Ταυτόχρονα ο ΕΟΠΥΥ «ενισχύει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία προκηρύσσοντας για πρώτη φορά από την ίδρυσή του δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, ενώ ενισχύει τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου με τη συνδρομή ανεξάρτητων εσωτερικών ελεγκτών» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η Θεανώ Καρποδίνη.
O ΕΟΠΥΥ στην 88η ΔΕΘ
Καταπέλτης το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για τον ΕΟΠΥΥ
Να σημειωθεί εδώ ότι σήμερα ο Οργανισμός διαχειρίζεται περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από κρατήσεις των ασφαλισμένων του, ώστε να τα διαθέτει για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών.
Η πρόσφατη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη αποτέλεσε ένα βαρύ χτύπημα για τον φορέα, καθώς τα συμπεράσματά του περιγράφουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τα όσα αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ασφαλισμένοι όταν βρίσκονται μπροστά σε υπερχρεώσεις ειδικά σε ιδιωτικές κλινικές, και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο φαινόμενο.
Μάλιστα η αποκάλυψη του Συνηγόρου του Πολίτη ότι ελεγκτές του Οργανισμού επιδιώκουν να αποτρέψουν τους ασφαλισμένους από το να κάνουν καταγγελίες, κατέδειξε ένα διαφορετικό «πρόσωπο» για τον ΕΟΠΥΥ, τη στιγμή που δημιουργήθηκε ακριβώς για να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους του.
Να σημειωθεί τέλος ότι η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πριν από περίπου 2 χρόνια κατήργησε την ΥΠΕΔΥΦΚΑ που ήταν ένας ξεχωριστός ελεγκτικός μηχανισμός ώστε να φιλτράρονται οι δαπάνες του οργανισμού και να ελέγχονται τυχόν παραβάσεις. Αντί της ΥΠΕΔΥΦΚΑ δημιουργήθηκε ένα ολιγομελές τμήμα στο εσωτερικό του ΕΟΠΥΥ το οποίο σήμερα πραγματοποιεί περιορισμένους ελέγχους.
Πηγή: healthreport.gr