Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά τέλη Μαρτίου η αποστολή φαρμάκων στο σπίτι για σοβαρές παθήσεις – Ποιους αφορά

Blog

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά τέλη Μαρτίου η αποστολή φαρμάκων στο σπίτι για σοβαρές παθήσεις – Ποιους αφορά

Τέλη Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει το νέο πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας, για την αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον από τον ΕΟΠΥΥ, σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια τελετής εγκαινίων του νέου φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στην Αγία Παρασκευή από τον υπουργό Υγείας 1.000 ασθενείς με ειδικές παθήσεις θα παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους έως το τέλος του μήνα στο σπίτι τους.

Πρόκειται για ασθενείς που πάσχουν από:

κυστική ίνωση,

πνευμονική υπέρταση και

νεοπλασίες

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΕΟΠΥΥ έως το τέλος του έτους αναμένεται πώς θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της διανομής φαρμάκων κατ’ οίκον και σε 110.000 ασθενείς σοβαρών παθήσεων.

Η διαδικασία

ΦΩΤΟ Αρχείου
Σύμφωνα με υπουργική απόφαση που είχε δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο από τον Άδωνι Γεωργιάδη η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί από τους ασθενείς είναι η παρακάτω:

Κατά την έκδοση ιατρικής συνταγής στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της (ΗΔΙΚΑ), ο συνταγογράφος ιατρός ενημερώνεται για τα φάρμακα που πληρούν τα κριτήρια για αποστολή κατ’ οίκον και σε περίπτωση που ο ασθενής δηλώσει ότι επιθυμεί την παραλαβή των φαρμάκων κατ’ οίκον, ο ιατρός επισημαίνει στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ το σχετικό πεδίο «αποστολή κατ’ οίκον» και συνεχίζει σε άυλη συνταγογράφηση, αφού έχει προηγηθεί η έκδοση άυλης νοσοκομειακής βεβαίωσης από το Σύστημα των Ηλεκτρονικών Ιατρικών Βεβαιώσεων του ΣΗΣ του άρθρου 35 του ν. 4816/2021, όπου αυτή απαιτείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Στη συνέχεια ο ασθενής εισέρχεται στην αντίστοιχη εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ για την αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον, παρέχοντας τις απαραίτητες συναινέσεις και τις αναγκαίες πληροφορίες για την αποστολή, τηρουμένων των διατάξεων για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Μετά την οριστικοποίηση του αιτήματος από τον ασθενή, μέσω της εφαρμογής του ΕΟΠΥΥ, για την αποστολή των φαρμάκων της συγκεκριμένης συνταγής κατ’ οίκον, η συνταγή θα δεσμεύεται και θα μπορεί πλέον να εκτελεστεί μόνο μέσω της σχετικής εφαρμογής.

Σε περίπτωση έκδοσης επαναλαμβανόμενης συνταγής, η διαδικασία της οριστικοποίησης θα επαναλαμβάνεται κάθε μήνα από τον ασθενή.

Η προς εκτέλεση συνταγή εμφανίζεται σε ειδική εφαρμογή του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ελέγχεται από τους φαρμακοποιούς του Οργανισμού (Φαρμακεία και Φαρμακαποθήκες Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και εκτελείται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Σε διαφορετική περίπτωση ενημερώνεται ανάλογα ο ασθενής μέσω e-mail με συνοπτική αιτιολογία.

Είναι δυνατή η εκτέλεση δίμηνης συνταγής καθώς και συνταγών που μπορεί να περιέχουν περισσότερα από ένα σκευάσματα, υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω σκευάσματα περιλαμβάνονται στον πίνακα.

ΕΟΠΥΥ: Τρόπος παράδοσης και παραλαβής


Ο χρόνος παράδοσης των φαρμάκων κατ’ οίκον θα κυμαίνεται από 2 έως 5 εργάσιμες μέρες από την ημερομηνία εκτέλεσης της συνταγής αναλόγως των συνθηκών συντήρησης του φαρμάκου και του τελικού προορισμού, με την επιφύλαξη τυχόν καθυστερήσεων λόγω αργιών, αποστολών σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες περιοχές, έκτακτων καιρικών συνθηκών, απεργιών και οποιουδήποτε άλλου λόγου ανωτέρας βίας.

Η παράδοση θα γίνεται μέσω ταχυδρομικής επιχείρησης εγγεγραμμένης στο Μητρώο ταχυδρομικών επιχειρήσεων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την παροχή υπηρεσιών ταχυμεταφορών ή μέσω πιστοποιημένης εταιρείας διανομής φαρμάκων φαρμακαποθηκών, με την επιφύλαξη του ν. 4053/2012 (Α’ 44) για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Η επιλογή της εταιρείας θα γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί σύναψης δημοσίων συμβάσεων, όπως ισχύει κάθε φορά. Η παρακολούθηση της αποστολής του φαρμάκου από τον ΕΟΠΥΥ δύναται να λαμβάνει χώρα διαδικτυακά (on line) μέσω του μοναδικού αριθμού του αποδεικτικού της αποστολής, ο οποίος συνδέεται με την ιατρική συνταγή ή μέσω οποιουδήποτε άλλου δόκιμου τρόπου τυχόν αποφασισθεί και εφαρμοσθεί από τον ΕΟΠΥΥ.

Η παράδοση στον ορισμένο παραλήπτη θα ολοκληρώνεται μέσω κωδικού επιβεβαίωσης παραλαβής, ο οποίος θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στον παραλήπτη από την εταιρεία.

Σε περίπτωση που ο ασθενής δεν παραλάβει το φάρμακο, για οποιονδήποτε λόγο, η εταιρεία ενημερώνει αμελλητί το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, ώστε ο φαρμακοποιός να ακυρώνει την αποστολή και να αποδεσμεύει το φάρμακο το οποίο επιστρέφεται από την εταιρεία.

Αφού ολοκληρωθεί η ακύρωση της αποστολής, η ακύρωση της εκτέλεσης της συνταγής και η αποδέσμευση του φαρμάκου, ο ασθενής δύναται με την συγκεκριμένη συνταγή να μεταβεί σε φαρμακείο ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να παραλάβει το φάρμακό του ή να υποβάλλει εκ νέου αίτημα, ακολουθώντας την ίδια προβλεπόμενη διαδικασία

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης