Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » ΕΟΠΥΥ: Για δεύτερη εβδομάδα χωρίς δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις οι ασφαλισμένοι στην Περιφέρεια – Συνάντηση Άδωνι Γεωργιάδη με τον κλάδο

Blog

ΕΟΠΥΥ: Για δεύτερη εβδομάδα χωρίς δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις οι ασφαλισμένοι στην Περιφέρεια – Συνάντηση Άδωνι Γεωργιάδη με τον κλάδο

Για δεύτερη εβδομάδα χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ είναι χωρίς δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς οι εργαστηριακοί γιατροί και των μικρά περιφερειακά διαγνωστικά εργαστήρια, απεργούν έως και την Παρασκευή.

Υπό το πρίσμα αυτό αλλά και την πίεση των απεργιακών κινητοποιήσεων ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να συναντήσει την Πέμπτη το μεσημέρι εκπροσώπους των εργαστηριακών γιατρών προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση

Στο μεταξύ σε πανελλαδική τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν 587 κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία (85%) τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους ενάντια στο μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback – rebate), που τους έχει φέρει σε οικονομική «ασφυξία».

Πάντως ο κλάδος είναι σε απόγνωση καθώς πάνω από μία δεκαετία το περιβόητο clawback, καταστρέφει την οικονομική κατάσταση ειδικά των μικρών διαγνωστικών εργαστηρίων.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ εδώ και περίπου 12 χρόνια εφαρμόζει κλειστούς προϋπολογισμούς για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ορίζοντας συγκεκριμένα κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων του. Όταν το ορισθέν ποσό ξεπεραστεί, οι εργαστηριακοί γιατροί αλλά και τα διαγνωστικά κέντρα δεν αμείβονται αφού επιστρέφουν υποχρεωτικά τα ποσά στον Οργανισμό με τη μορφή του clawback.

Κρίσιμη συνάντηση με τον Άδωνι Γεωργιάδη


Οι εργαστηριακοί γιατροί καθώς και τα μικρά διαγνωστικά κέντρα έχουν βάλει λουκέτο στις περιφερειακές πόλεις με συνεχόμενες 24ωρες απεργίες, ζητώντας άμεσα από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να σταματήσει το στρεβλό σύστημα των υποχρεωτικών επιστροφών στο σύστημα υγείας.

Στο πλευρό των εργαστηριακών γιατρών είναι οι περισσότεροι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας καθώς το πρόβλημα παραμένει εδώ και χρόνια χωρίς μέχρι στιγμής όμως να έχει βρεθεί μια λύση.

Υπό το πρίσμα αυτό αλλά και την πίεση των απεργιακών κινητοποιήσεων ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να συναντήσει την Πέμπτη το μεσημέρι εκπροσώπους των εργαστηριακών γιατρών προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.

Πάντως λάδι στη φωτιά φαίνεται ότι έριξε πρόσφατη απόφαση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, η οποία προειδοποιεί τους ιδιώτες παρόχους ότι θα διακόψει τη σύμβαση μαζί τους εάν δεν εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους.

Σε ανακοίνωση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Οργανισμού επισημαίνεται πως στο άρθρο 69 του πρόσφατα ψηφισθέντα νόμου 5102/24, «προβλέπεται η αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων παρόχων σε περίπτωση εκ μέρους τους άρνησης παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεσης των παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «οι συμβάσεις παρόχων με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι αρνούνται την παροχή υπηρεσιών ή την εκτέλεση των παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ κατά παράβαση των όρων των συναφθεισών συμβάσεων και της υπό στοιχεία ΓΠ 80157/31.10.2018 κοινής απόφασης των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών και Υγείας με θέμα ‘Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ’ (Β΄4898) λύονται αυτοδικαίως και αζημίως για τον ΕΟΠΥΥ και οι πάροχοι αποκλείονται της δυνατότητας σύναψης νέας σύμβασης για διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης».

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης