Η επιδημία του κορονοϊού, αλλά περισσότερο η αργοπορία των διαδικασιών όσον αφορά στις εγκρίσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης, δημιουργεί ένα κλίμα «απροθυμίας» των φαρμακευτικών εταιρειών να καταθέσουν φακέλους για τιμολόγηση νέων φαρμάκων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ, μόνο 159 νέα σκευάσματα αιτήθηκαν τιμής το πρώτο τρίμηνο του 2020, εκ των οποίων μόλις 16 από αυτά αποτελούν νέα φάρμακα, ενώ 6 από αυτά δεν πληρούν τις διατάξεις τιμολόγησης.
Την ίδια στιγμή, και οι εταιρείες γενοσήμων δεν κατέθεσαν παρά ελάχιστες αιτήσεις για τιμολόγηση νέων σκευασμάτων τους.
Ειδικότερα, χθες ο ΕΟΦ ανάρτησε στην ιστοσελίδα του, αρχείο με την πρόταση του Τμήματος Τιμολόγησης ως προς τις τιμές των αιτημάτων: (α) νέων συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία κατατέθηκαν στην Υπηρεσία μας εντός του 1ου τριμήνου 2020, (β) νέων γενοσήμων τα αιτήματα των οποίων κατατέθηκαν στην Υπηρεσίας μας εντός του Μαρτίου 2020 και (γ) νέων μη συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων τα αιτήματα των οποίων κατατέθηκαν στην Υπηρεσία μας εντός του Μαρτίου 2020.
Συνολικά σ’ αυτόν τον πίνακα υπάρχουν 81 νέα σκευάσματα. Από αυτά τα 6 σημειώνεται ότι δεν πληρούν τις διατάξεις τιμολόγησης, όπως αναφέραμε. Από τα σκευάσματα αυτά μόνο 16 είναι νέα φάρμακα, ενώ παράλληλα περιλαμβάνονται 4 βιοομοειδή και 4 υβριδικά, 8 νέα προϊόντα με γνωστό συνδυασμό, 2 καλώς καθιερωμένης χρήσης, 6 ως νέα συσκευασία και 6 νέα περιεκτικότητα. Επίσης περιλαμβάνονται και 24 νέα γενόσημα και 4 ελληνικά παραγόμενα φάρμακα.
Σε άλλη λίστα επίσης υπάρχουν άλλα 6 ΜΗΣΥΦΑ τα οποία ζητούν ενδεικτική τιμή.
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν επίσης και άλλα 44 ΜΗΣΥΦΑ τα για τα οποία έχει γίνει αίτημα τιμής από τον ΕΟΦ το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου και επίσης άλλα 22 γενόσημα για το ίδιο διάστημα.
Ο συνολικός αριθμός αιτημάτων δείχνει ότι με εξαίρεση τα ΜΗΣΥΦΑ τα οποία αιτούνται ενδεικτικής τιμής, νέα φάρμακα δεν «επείγονται» να εισέλθουν στην αγορά. Είναι γεγονός ότι ακόμη κι αν λάβουν τιμή υπάρχει η διαδικασία της αξιολόγησης η οποία θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» ώστε να μπουν στη θετική λίστα και τη συνταγογράφηση.
Είναι γνωστό ότι πάνω από 100 σκευάσματα βρίσκονται ήδη σ’ αυτή τη διαδικασία, μάλιστα τ περισσότερα είναι γενόσημα, εδώ και πολλούς μήνες. Φαίνεται λοιπόν ότι από τη στιγμή που εκκρεμεί η ένταξη «παλαιότερων» σκευασμάτων, να μην συντρέχει λόγος για να γίνουν πολλά αιτήματα, πέρα από σημαντικές εξαιρέσεις.
Για τα γενόσημα δε υπάρχει ήδη νομοθετημένη η διαδικασία για άμεση ένταξη στη θετική λίστα όμως και πάλι δεν έχουμε δει κάποια πρόσφατη ανανέωση της. Η δε τελευταία ανακοινωσή της επίσημα ήταν πριν από ενάμιση μήνα.
Πηγή: healthmag.gr