Blog

ΕΟΦ: 117 φάρμακα σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη – Τι γίνεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Επιδείνωση εμφανίζει το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), τα σκευάσματα που λειπουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων ανέρχονται σε 186.

Από αυτά, τα 69 είναι φάρμακα των οποίων η παραγωγή έχει διακοπεί (52 σκευάσματα κοινότητας, 14 νοσοκομειακά, 3 εμβόλια) και τα 117 βρίσκονται σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη (47 φάρμακα κοινότητας, 17 νοσοκομειακά, 6 εμβόλια και 47 προϊόντα ΙΦΕΤ). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ, τον περασμένο μήνα 114 φάρμακα ήταν σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη.

Το πρόβλημα των ελλείψεων είναι χρόνιο στην ελληνική αγορά: “Εδώ και έναν μήνα, ψάχνω σε φαρμακαποθήκες για ένα συγκεκριμένο μυοχαλαρωτικό φάρμακο που χρειάζεται ένας ασθενής για την αντιμετώπιση της σπαστικότητας”, δήλωσε πρόσφατα στην “Καθημερινή” ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς, για να σημειώσει:

“Ο ασθενής είναι κατάκοιτος έπειτα από ένα σοβαρό ατύχημα και χρειάζεται να λαμβάνει χρόνια θεραπεία για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης. Η θεραπεία απαιτεί οκτώ ενέσεις και εγώ έχω καταφέρει να βρω μόνο μία. Τι να πω στη μητέρα του”;

Οι φαρμακοποιοί αποδίδουν τις ελλείψεις φαρμάκων στις συνεχώς αυξανόμενες παράλληλες εξαγωγές. Όπως αναφέρει ο κ. Βαλτάς, είμαστε η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χαμηλότερες τιμές φαρμάκων, με αποτέλεσμα η εξαγωγή τους να είναι πολύ κερδοφόρος για τις φαρμακαποθήκες.

Είναι ενδεικτικό ότι το κέρδος των φαρμακαποθηκών για τα σκευάσματα που διακινούν, το οποίο στην Ελλάδα ορίζεται στο 4,67%, μπορεί να πολλαπλασιαστεί όταν τα σκευάσματα πωληθούν στο εξωτερικό, φτάνοντας στο 189% για ένα κοινό κολλύριο, στο 106,7% για ένα σκεύασμα για το άσθμα και στο 80% για ένα σκεύασμα για την ημικρανία.

Ευρώπη

Οι ελλείψεις προβληματίζουν τους φαρμακοποιούς στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) δείχνουν πως 35 φάρμακα είναι σε έλλειψη στην παρούσα φάση, ενώ παρόμοιο πρόβλημα υπήρξε με 19 άλλα, η επάρκεια των οποίων τελικά αποκαταστάθηκε.

Οι υπεύθυνοι του ΕΜΑ έχουν αναλάβει τον συντονισμό μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο εντάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ενδεικτική της κατάστασης ήταν έρευνα που διεξήχθη πέρυσι σε φαρμακοποιούς και από τις 27 χώρες (και από την Ελλάδα), για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (PGEU). Το 51,85% των φαρμακοποιών δήλωσαν πως η κατάσταση παρέμεινε ίδια, το 25,93% πως επιδεινώθηκε, ενώ μόλις το 22,22% δήλωσαν πως βελτιώθηκε. Το 85,19% των φαρμακοποιών απάντησαν πως οι ελλείψεις αφορούν φάρμακα για το καρδιαγγειακό σύστημα, το 77,78% το νευρικό σύστημα και το 74,07% το αναπνευστικό.

ΗΠΑ

Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, καταβάλλονται παρόμοιες προσπάθειες, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή τροφοδοσία των φαρμακείων με όλα τα αναγκαία σκευάσματα.

Μελέτη που διεξήχθη πέρυσι από το Κέντρο Αξιολόγησης Φαρμάκων των ΗΠΑ (CDER), έδειξε πως υπήρξε προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν 317 ελλείψεις φαρμάκων, με τη χρήση ρυθμιστικών και άλλων παρεμβάσεων.

Το πρόβλημα τελικά παρέμεινε για 41 φάρμακα, ενώ η χειρότερη επίδοση υπήρξε το 2011, με 251 νέες ελλείψεις σκευασμάτων στη συγκεκριμένη αγορά. Οι υπεύθυνοι των Αρχών στις ΗΠΑ θεωρούν το θέμα ως μία πραγματική πρόκληση για τη Δημόσια Υγεία.

Είναι χαρακτηριστικό πως το θέμα αφορά φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου και άλλων σοβαρών καταστάσεων, όπως αιματολογικές και υπέρταση.

Δημ.Κ.

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X