Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Εντείνονται οι έλεγχοι για πλασματικές διαγνωστικές εξετάσεις – Έρχονται νέα πρωτόκολλα για τα παραπεμπτικά από το 2025

Blog

Εντείνονται οι έλεγχοι για πλασματικές διαγνωστικές εξετάσεις – Έρχονται νέα πρωτόκολλα για τα παραπεμπτικά από το 2025

Πιο εντατικά πραγματοποιούνται οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις πλασματικές διαγνωστικές εξετάσεις, διατείνεται το υπουργείο υγείας. Τα τελευταία χρόνια όπως και με τα φάρμακα έτσι και με τις εξετάσεις, η υπερσυνταγογράφηση κυριαρχεί στον ΕΟΠΥΥ, αφού οι έλεγχοι είχαν ατονήσει εδώ και καιρό.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ισχυρίζεται τώρα ότι έχουν ξεκινήσει και μάλιστα εντείνονται οι έλεγχοι, ώστε να εντοπιστούν οι πλασματικές εξετάσεις που συνταγογραφούνται στους ασθενείς αλλά δεν υλοποιούνται ποτέ.

Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει ένα στρεβλό σύστημα και να επιβαρύνεται ο ΕΟΠΥΥ αλλά και τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα που καλούνται να πληρώσουν τη διαφορά με το περιβόητο clawback.

Από την άλλη οι επιστημονικές εταιρείες εδώ και χρόνια επεσήμαναν ότι πρέπει να αυστηροποιηθούν τα πρωτόκολλα στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για τα παραπεμπτικά που θα εκδίδονται στον τομέα της διάγνωσης, ώστε και εξοικονόμηση να γίνεται και οι ασθενείς να μην επιβαρύνονται με ακτινοβολία.

Τα νέα πρωτόκολλα για τις διαγνωστικές εξετάσεις
Υπό το πρίσμα αυτό η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία επικαιροποίησε τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης και ενέταξε και νέα στον κατάλογο, ώστε η συνταγογράφηση των εξετάσεων να γίνεται με πιο αυστηρούς κανόνες.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ) Δρ. Αθανάσιος Χαλαζωνίτης, τώρα η επιστημονική εταιρεία βρίσκεται σε επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή τους από το 2025.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΕ κ.Αθ.Χαλαζονίτης και η κ.Ρουμπίνη Γεωργακοπούλου,
Μέλος της Επιτροπής Επαγγελματικών Θεμάτων της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας κατά την παρουσίαση των πρωτοκόλλων

Η πρόταση της ΕΑΕ προς το Υπουργείο και την ΗΔΙΚΑ, περιλαμβάνει το σχεδιασμό πλατφόρμας συνταγογράφησης με φίλτρα ενδείξεων:

-Αυτή θα επιτρέπει, ή θα προτείνει τον απεικονιστικό έλεγχο που θα πρέπει να συνταγογραφηθεί από τον κλινικό ιατρό με online δυνατότητα.

-Η συνταγογράφηση θα βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια και με πρακτική υποστήριξη για τις δυνατές επιλογές απεικονιστικής μεθόδου κατά περίπτωση (ιστορικού, κλινικών σημείων, παρακολούθησης πορείας νόσου, η θεραπευτικού σχήματος κ.λπ.)

Τα νέα πρωτόκολλα δημιουργήθηκαν από ειδικές Ομάδες Εργασίας της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, αποτελούμενες από Ιατρούς Ακτινολόγους.

Τα Πρωτόκολλα αναπτύχθηκαν κατά βάση σύμφωνα με τα:

–Πρότυπα Παραπομπής Εκτέλεσης Απεικονιστικών Πράξεων του Βρετανικού Κολλεγίου Ακτινολογίας (iRefer), με προσθήκες από τη Διεθνή Βιβλιογραφία όπου αυτό ήταν απαραίτητο

–Κριτήρια Καταλληλόλητας Απεικονιστικών Πράξεων, κατά περίπτωση, του Αμερικανικού Κολλεγίου Ακτινολογίας (ACR).

Μάλιστα όλες οι προτεινόμενες απεικονιστικές τεχνικές παρατίθενται με 5 κατηγορίες ιεράρχησης (απόλυτη ένδειξη-ενδεδειγμένη εξέταση- σχετική ένδειξη-ένδειξη σε ορισμένες περιπτώσεις-μη ενδεδειγμένη εξέταση) ούτως ώστε να διασφαλίζεται η κατά το δυνατόν ισότιμη εφαρμογή αυτών ανά τη χώρα μας με δυνατότητα σχετικής επιλογής, σύμφωνα με την ΕΑΕ.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

Sign in

No account yet?

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Start typing to see posts you are looking for.