Blog

Ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για αποζημίωση παρεχόμενων υπηρεσιών από φαρμακοποιούς

Το πλαίσιο της αποζημίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα φαρμακεία, έχουν θέσει οι εκπρόσωποι του κλάδου στο υπουργείο Υγείας.

Εφαλτήρια της ενέργειας αποτελούν τα εξής:

  • Η ανάδειξη τον φαρμακείων σε βασικούς πυλώνες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και μετά το πέρας αυτής.
  • Η αναγνώριση ότι τα φαρμακεία αποτελούν το φυσικό χώρο εμβολιασμού ενηλίκων και μάλιστα σε ποσοστό που φτάνει και το 90%. Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, από τους 1.500.000 εμβολιασμούς που είχαν πραγματοποιηθεί οι 1.350.000 πραγματοποιήθηκαν στα φαρμακεία.
  • Η στενή φιλική σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες τους, ακούγεται ότι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων με το υπουργείο Υγείας πιο σθεναρά και στοχευμένα  το ζήτημα των αμοιβών των φαρμακοποιών για τις υπηρεσίες που παρέχουν έως και σήμερα προσφέρουν δωρεάν. Υπηρεσίες που ευνοούν πρωτίστως το κράτος, καθώς του εξοικονομούν χρόνο και χρήμα.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε λοιπόν ότι οι αμοιβές των προσφερόμων υπηρεσιών αποτέλεσαν μεταξύ άλλων ζήτημα συζήτησης ανάμεσα σε εκπροσώπους του κλάδου με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε πρόσφατη μεταξύ τους συνάντηση, με τους φαρμακοποιούς να ισχυρίζονται ότι πρέπει πλέον ο ελληνικός χώρος του φαρμακείου να συμβαδίσει με τα πρότυπα αποζημίωσης που ισχύουν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες παράγοντες του κλάδου των φαρμακοποιών έχουν μεταφέρει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι μία σειρά υπηρεσιών που παρέχονται έως και σήμερα δωρεάν από τα φαρμακεία – όπως μέτρηση σακχάρου, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, ενεσοθεραπεία, αντιμετώπιση τραύματος, παρακολούθηση σωστής λήψης φαρμακευτικής αγωγής κ.λπ.- θα μπορούσαν να αποζημιώνονται, μέσω ενός κοινωνικού ταμείου, όπως ισχύει σε άλλα κράτη χωρίς έτσι να έχει καμία επιβάρυνση και ο ασθενής.

Πρόκειται για υπηρεσίες που αφενός αποφορτίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας (νοσοκομεία και κέντρα Υγείας) και μάλιστα σύμφωνα με μελέτες με διψήφιο ποσοστό – και αυτό φάνηκε εντόνως την περίοδο της πανδημίας – και αφετέρου εξοικονομούν πόρους για το κράτος.

Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην τελευταία συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, συζητήθηκε και το θέμα της αποζημίωσης του φαρμακοποιού που διανυκτερεύει από τις 12 το βράδυ μέχρι 8 το πρωί. Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι είναι μια θεσμοθετημένη αποζημίωση ανά πράξη, την οποία θα καταβάλλει ο ασφαλισμένος.

Στα θέματα που φαίνεται να έχει θέσει σε προτεραιότητα προς υλοποίηση ο κλάδος των φαρμακοποιών για την εξεύρεση λύσης είναι και η μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά που σήμερα εκτιμάται ότι το μερίδιό τους βάσει όγκου είναι στο 36%, αλλά βάσει αξίας ανέρχεται στο 14%.

Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν να παραχωρηθούν μια σειρά από κίνητρα στους φαρμακοποιούς, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο της ακόμη μεγαλύτερης διείσδυσης των γενοσήμων. Τέτοια κίνητρα θα μπορούσαν να είναι η εξίσωση του περιθωρίου κέρδους των γενοσήμων με τα off patent, η δυνατότητα ανταλλαξιμότητας σε επίπεδο συσκευασίας (ένα κουτί των 28 χαπιών να μπορεί να αντικατασταθεί όχι μόνο από δύο κουτιά με 14 χάπια έκαστο, αλλά και με ένα κουτί των 30 χαπιών).

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
LinkedIn
X