Blog

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Το δυσθεώρητο Clawback απειλή για τον διαγνωστικό τομέα

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Το δυσθεώρητο Clawback απειλή για τον διαγνωστικό τομέα

Το δυσθεώρητο Clawback αποτελεί μέγιστη απειλή για τον διαγνωστικό τομέα της χώρας, ενόψει της πανδημίας του COVID-19, όπως τονίζει η πρόεδρος της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου, σε σχετική ανακοίνωση της.

Αναρτήθηκαν τα σημειώματα clawback (κούρεμα υφαρπαγής / επιστροφής) του διαγνωστικού/ ιατρικού τομέα για το έτος 2019, τα οποία αγγίζουν μεσοσταθμικά το 23% σε συνέχεια του 2018, που έφτασε το 21%.

Η συσσωρευτική δράση των κουρεμάτων αποζημίωσης σύντομα θα επιφέρει μαζική χρεοκοπία του διαγνωστικού κλάδου της χώρας, καθώς καμία επιχείρηση δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή τη διογκούμενη «μαύρη τρύπα», που προκύπτει από τις αυξανόμενες ανάγκες των ασφαλισμένων, τις οποίες αρνείται να χρηματοδοτήσει η πολιτεία.

Οι εργαστηριακοί ιατροί, επί πολλά έτη, είναι όμηροι ενός μηχανισμού εξαϋλωσης του εισοδήματος τους. Είναι υποχρεωμένοι να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους για τη διενέργεια των διαγνωστικών εξετάσεων που τους έχουν συνταγογραφηθεί. Αλλά ο ΕΟΠΥΥ χρεώνει το λογαριασμό των εξετάσεων στους ιατρούς. Δεν καλύπτει πλήρως το κόστος τους.

Μαστοράκου: Τεράστια ποσά χρωστούν στον ΕΟΠΥΥ οι εργαστηριακοί γιατροί

Οι εργαστηριακοί ιατροί φέρονται να χρωστούν τεράστια ποσά στον ΕΟΠΥΥ, τα οποία θα τους καταλογιστούν άμεσα, εάν διακόψουν τη σύμβαση. Δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν διότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων η σύνταξη δεν φτάνει να καλύψει το μηνιαίο δοσολόγιο του ΕΟΠΥΥ. Και όταν αποβιώσουν, το υποτιθέμενο χρέος καταλογίζεται στα παιδιά τους, το μέλλον των οποίων υποθηκεύεται.

Η χώρα εξήλθε του μνημονίου, έρχονται πακέτα στήριξης αλλά η “επιτυχημένη” συνταγή παραμένει ίδια κι απαράλλακτη. Η πολιτεία δεν δείχνει καμία σοβαρή μέριμνα να επιλύσει αυτή την, αναγνωρισμένη από όλες τις ηγεσίες, αδικία.

Την ώρα που όλος ο πλανήτης κρέμεται από μία διαγνωστική εξέταση για την ανίχνευση του COVID-19, η ελληνική πολιτική επιλογή παραμένει εις βάρος των αυτοαπασχολούμενων εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών της χώρας. Η πολιτική απόφαση είναι ύφεση και συρρίκνωση και όχι ανάπτυξη.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας ας μην εκλαμβάνει τη στήριξη που οι ιατροί παρέχουμε, ειδικά την περίοδο της πανδημίας, ως αδυναμία. Σύντομα, στα πλαίσια του συντονισμού με άλλους φορείς, θα δρομολογηθούν οι ενδεδειγμένες ενέργειες και κινητοποιήσεις και θα έχουν την απάντηση μας.

Πηγή: healthpharma.gr
Facebook
LinkedIn
X