Blog
Blog
Ένα ιστορικό άλμα στα εμβόλια κατά του καρκίνου
Η έναρξη της πρώτης δοκιμής στον κόσμο για ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου δεν είναι μόνο πρωτοποριακή στον τομέα της ιατρικής, αλλά και ελπίδα για το μέλλον εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στον 21ο αιώνα. Πρόκειται για το πρώτο στο είδος του εξατομικευμένο εμβόλιο για κάθε ασθενή, αποτελώντας το αποκορύφωμα πολλών δεκαετιών έρευνας .
Το νέο NHS Cancer Vaccine Launch Pad (CVLP) είναι μια πλατφόρμα που θα επιταχύνει την πρόσβαση σε μια προσαρμοσμένη κλινική δοκιμή αντικαρκινικού εμβολίου για άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και θα επιταχύνει την ανάπτυξη εμβολίων για την αντιμετώπιση της νόσου.
Πόσο σημαντικό είναι αυτό το εμβόλιο;
Συνολικά, 10.000 άτομα θα μπορούσαν να λάβουν κατά παραγγελία θεραπείες για τον καρκίνο στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, τη μεγαλύτερη δημόσια χρηματοδοτούμενη υπηρεσία υγείας στον κόσμο, έως το 2030. Αυτό θα σηματοδοτούσε ένα σημαντικό βήμα προς τη δραματική μείωση των ποσοστών καρκίνου παγκοσμίως τις επόμενες δεκαετίες.
Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ευθύνεται για σχεδόν 10 εκατομμύρια θανάτους το 2020, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Οι πιο συχνοί καρκίνοι είναι ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του ορθού και του προστάτη και 20 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου όλων των τύπων εντοπίστηκαν μόνο το 2022.
Τα εμβόλια αναπτύχθηκαν εδώ και 228 χρόνια, με την πρώτη επιτυχή δόση να χορηγείται από τον Δρ Έντουαρντ Τζένερ για προστασία από την ευλογιά το 1796. Από τότε, ο ρυθμός έρευνας για τους εμβολιασμούς για πολλές ασθένειες που επηρεάζουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί στα ύψη.
Μόνο τα τελευταία 50 χρόνια, τα εμβόλια έχουν σώσει τις ζωές 154 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, εκ των οποίων το 65% ήταν βρέφη.
Πώς λειτουργεί το εμβόλιο;
Το εμβόλιο κατά του καρκίνου δεν χορηγείται σε ασθενείς για να αποφευχθεί η εμφάνιση καρκίνου, αλλά σε ασθενείς με υπάρχοντες όγκους. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει πώς « μοιάζουν » τα καρκινικά κύτταρα. Αυτή η επαναστατική μορφή ανοσοθεραπείας βοηθά στη συνέχεια το σώμα να αναγνωρίσει, να καταστρέψει και να αποτρέψει την εξάπλωση των υπαρχόντων καρκινικών κυττάρων.
Προληπτικά εμβόλια κατά του καρκίνου
Τον Οκτώβριο του 2024, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβαν χρηματοδότηση για τη δημιουργία του πρώτου εμβολίου στον κόσμο για την πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών.
Το OvarianVax είναι ένα εμβόλιο που διδάσκει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να επιτίθεται στα πιο πρώιμα στάδια του καρκίνου των ωοθηκών, ο οποίος επηρεάζει 7.500 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο.
Υπάρχουν προληπτικά εμβόλια κατά του καρκίνου που στοχεύουν ιούς που είναι γνωστό ότι προκαλούν ορισμένους τύπους καρκίνου.
Το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), όπως το Gardasil, είναι εγκεκριμένο από τον FDA και προστατεύει από διάφορους καρκίνους που σχετίζονται με τον HPV, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Αυτό το εμβόλιο λειτουργεί διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τα μακρά πεπτίδια του HPV και τα αντιγόνα που σχετίζονται με τον HPV, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV.
Ομοίως, το εμβόλιο για τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV), όπως το Heplisav-B, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος που σχετίζεται με τον HBV προστατεύοντας από ιογενείς λοιμώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια ηπατική νόσο και καρκίνο.
Παρενέργειες των εμβολίων κατά του καρκίνου
Οι συνήθεις αντιδράσεις περιλαμβάνουν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετό, ρίγη, κόπωση και πονοκεφάλους. Μερικοί ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν μυαλγία (μυϊκό πόνο), πόνους στις αρθρώσεις και πόνο στην πλάτη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι αντιδράσεις είναι τυπικά ήπιες και βραχύβιες, και συχνά υποχωρούν από μόνες τους.
Το κενό στη θεραπεία του καρκίνου
Για παράδειγμα, μία στις 12 γυναίκες που ζουν σε πλουσιότερα κράτη θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής της και μία στις 71 γυναίκες θα πεθάνει από αυτόν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Όμως, στις φτωχότερες χώρες, μία στις 27 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής της αλλά 48 γυναίκες θα πεθάνουν από αυτόν.
Το παγκόσμιο χάσμα στην πρόσβαση σε ιατρικές εγκαταστάσεις είναι έντονο, λέει ο ΠΟΥ. Για παράδειγμα, οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να έχουν έως και επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να συμπεριληφθούν σε ένα πακέτο παροχών υγείας σε μια χώρα υψηλού εισοδήματος παρά σε μια χώρα χαμηλού εισοδήματος. Η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων είναι 12 φορές πιο πιθανή στις πλουσιότερες χώρες.
Οι άνθρωποι που ζουν σε οικονομίες υψηλού εισοδήματος έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από τον καρκίνο.
Τέτοια στοιχεία μπορεί να έχουν εκτεταμένο αντίκτυπο, ειδικά όταν 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας και ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός ζει με λιγότερα από 6,85 δολάρια ανά άτομο την ημέρα.
Ομως, η διαμόρφωση ενός πιο δίκαιου κόσμου για την υγεία και την ευημερία είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν οι 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι του κόσμου να ζήσουν πιο ασφαλείς και ευτυχισμένες ζωές.
Πηγές:
https://www.weforum.org/stories/2024/11/cancer-vaccine-health-uk-nhs/