Παγερά αδιάφορη δείχνει η φαρμακοβιομηχανία στην πληροφορία ότι πριν από τις εκλογές αναμένεται η υπουργική απόφαση που θα δίνει το “πράσινο φως” σε όσες εταιρείες θέλουν να αποσύρουν σκευάσματα τους από τη θετική λίστα (συνταγογραφούμενα και αποζημιούμενα) και να τα πάνε στην Αρνητική λίστα (συνταγογραφούμενα και μη αποζημιούμενα).
Οπως λένε πιστεύουν ότι πρόκειται για μία ακόμη υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα, αναφέροντας ως πιο πρόσφατο παράδειγμα την υποτιθέμενη -τελικώς κατά τους ίδιους- υποστήριξη των φθηνών θεραπειών που δεν ισχύει.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο μετάβασης φαρμάκων από την “θετική” λίστα στην “αρνητική” εκκρεμεί από πέρσι. Στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι αυτό το σχέδιο δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση και το υπουργείο θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα σε σκευάσματα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στην αρνητική λίστα να αιτούνται (και να γίνεται αποδεκτό) να τίθενται εκτός αποζημίωσης.
Το υπουργείο επαναφέρει, προεκλογικά, στον διάλογο την νομοθέτηση περί απένταξης από τον ΚΑΦ (Κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων) κάποιων κατηγοριών σκευασμάτων με στόχο να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των φαρμάκων που υπάρχουν στη θετική λίστα και μέσω αυτής της διαδικασίας να περιοριστεί και η σχετική δαπάνη που επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ.
Η αλλαγή, σημειώνουν στελέχη από τη φαρμακοβιομηχανία, που δεν θα έχει το χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας αλλά θα είναι στην διακριτική ευχέρεια των ΚΑΚ (Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας) πρέπει να δίνει την δυνατότητα αδιακρίτως σε όλα τα σκευάσματα. Και τούτο γιατί η εισαγωγή τους στον ΚΑΦ γίνεται ακριβώς με αίτηση από τον ΚΑΚ και όχι υποχρεωτικά.
Σήμερα, υπάρχουν σκευάσματα που είναι υποχρεωτικά συνταγογραφούμενα και εντάσσονται μετά από αίτηση του ΚΑΚ στον ΚΑΦ (Θετική Λίστα), στα μη αποζημιουμενα (Αρνητική Λίστα) και στα “εν δυνάμει” αποζημιουμενα δηλαδή σε εκείνα για τα οποία δεν έχει υποβληθεί αίτηση αποζημίωσης ή δεν έχουν συνάψει συμφωνίες με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης
Οπως λέγεται, αρκετές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να βγάλουν τα σκευάσματα τους από τη Θετική λίστα, είτε στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιοργάνωσης του προϊοντικού τους χαρτοφυλακίου που επιχειρούν είτε διότι πολύ φθηνά τους φάρμακα είναι ζημιογόνα, λόγω των αναγκαστικών επιστροφών.
Τι ζητά η αγορά από την τρέχουσα κυβέρνηση ή από αυτή που θα ανακύψει μετά τις εκλογές;
- Η φαρμακευτική πολιτική πρέπει να δίνει ίσες ευκαιρίες στα σκευάσματα των Εταιριών ανεξάρτητα από την κατηγορία που ανήκουν.Πρέπει να υπάρχει δυνατότητα σκευάσματα που κρίνονται από τις Εταιρείες ως ζημιογόνα, να βγαίνουν από τον ΚΑΦ με αίτηση της Εταιρείας.
- Το υπουργείο πρέπει να ακούσει την αγορά έστω για μια φορά. Υπενθυμίζουν ότι τα σκευάσματα μπαίνουν στη λίστα με αίτηση του ΚΑΚ, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει γνωμοδοτήσει ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να διαγράφονται από αυτήν. Προς το παρόν αυτό συμβαίνει μόνο αν δεν συμφωνήσουν στις μεγάλες επιστροφές που ζητά η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.
- Η Αγορά, υποστηρίζει ότι η διάθεση σκευασμάτων εκτός αποζημίωσης (αναλαμβάνοντας το επιχειρηματικό ρίσκο) θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτά τα σκευάσματα να συνεχίσουν να βρίσκονται στην αγορά.
- Η κάθε εταιρεία πρέπει να έχει την διακριτική ευχέρεια της επιλογής χωρίς περιορισμούς και αυτό να ισχύει για όλες αδιακρίτως τις θεραπευτικές κατηγορίες, για όσα φάρμακα το ζητούν. Διαφορετικά αναρωτιούνται στελέχη της αγοράς γιατί η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης μπορεί να το αποφασίζει και μάλιστα για φάρμακα υψηλού κόστους ή πιο σωστά σοβαρών παθήσεων, ή/και ορφανά ; Είναι άραγε δόκιμο και σωστό ένα αντιυπερτασικό ή ένα αντικαταθλιπτικό ή ένα υπολιπιδαιμικο ή ένα αντιβιοτικό να μην έχει επιλογή να συνεχίζει ή όχι να αποζημιώνεται, εξασφαλίζοντας την διάθεση του στην αγορά, όταν την ίδια στιγμή φάρμακα για σπάνιες παθήσεις δεν εντάσσονται στον ΚΑΦ είτε γιατί δεν το αιτούνται είτε γιατί δεν συναινούν στα αιτήματα για εκπτώσεις μεγαλύτερες του 60% της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης (ΕΔ) ;
Είτε να διαγράφονται από τον ΚΑΦ για τον ίδιο λόγο (μη συμφωνία με την ΕΔ), όπως πρόσφατα συνέβη με φάρμακα για τον διαβήτη ή για σκευάσματα μαγνησίου κ.ά.
Συμπερασματικά:
- Οι αποφάσεις την πολιτείας πρέπει να καταργούν τις στρεβλώσεις και όχι να δημιουργούν και άλλες.
- Να γίνει αποδεκτή η πρόταση της βιομηχανίας για διόρθωση των στρεβλώσεων και λαθών στις τιμές των φαρμάκων ώστε να είναι δυνατή η διατήρηση τους στην αγορά.
- Να δοθεί η δυνατότητα να βγαίνουν φάρμακα από τον ΚΑΦ και για οσα προβλέπεται (πχ αντιβιοτικά) να συνεχίζει η υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
- Εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας διαγραφή από τον ΚΑΦ (Κατάλογος Αποζημιούμενων Φαρμάκων) όσων σκευασμάτων δεν πληρώνουν το rebate και το CB.