Έρχεται στην Ελλάδα το πρώτο πρωτεϊνικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αυτό της Novavax.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο θεμιστοκλέους τα εμβόλια Novavax αναμένονται στη χώρα μας στις 21 Φεβρουαρίου.
Το βασισμένο σε πρωτεΐνη εμβόλιο της Novavax θα χορηγείται σε δύο δόσεις που έχει εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποθηκεύεται σε συμβατικές θερμοκρασίες ψυγείου.
Μάλιστα βρέθηκε ότι είναι αποτελεσματικό κατά αριθμού παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τον Gregory M Glenn, πρόεδρο έρευνας και ανάπτυξης στην εταιρεία. Αυτό θα είναι μια εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν ένα εμβόλιο που χρησιμοποιεί τεχνολογία αγγελιαφόρου RNA (mRNA).
Η Novavax ανακοίνωσε ότι η λήψη αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της αύξησε περαιτέρω την ανοσολογική απόκριση αυτών στους οποίους χορηγήθηκε κατά της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορ0νοϊού. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τις συνεχιζόμενες δοκιμές της εταιρείας για την αποτελεσματικότητα του παρασκευάσματος που δημιούργησε σε εφήβους και ως ενισχυτική δόση.
«Έχουμε ενθαρρυνθεί από το γεγονός ότι οι ενισχυμένες αποκρίσεις κατά όλων των παραλλαγμένων στελεχών (του νέου κορ0νοϊού) ήταν συγκρίσιμες με αυτές που σχετίζονται με υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις κλινικές μας δοκιμές της Φάσης 3», είχε δηλώσει ο Γκρέγκορι Μ. Γκλεν, πρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης της Novavax.
Η διαφορά των εμβολίων mRNA με τα πρωτεϊνικά
Τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA στοχεύουν στο να δώσουν εντολή στα κύτταρά μας να φτιάξουν εκείνα τον μηχανισμό προστασίας του οργανισμού, λειτουργώντας με τον εξής τρόπο: μόλις δεχθούν εντολή, τα κύτταρα παράγουν την S- πρωτεΐνη του ιού, που αποτελεί το αντιγόνο εναντίον του οποίου στη συνέχεια τα Β-κύτταρα του οργανισμού φτιάχνουν αντισώματα και ενεργοποιούν τα κυτταροτοξικά Τ-κύτταρα.
Τα πρωτεϊνικά εμβόλια είναι τα λεγόμενα «κλασικής λογικής», αλλά, αντί για ολόκληρο τον ιό, χρησιμοποιείται μόνον η πρωτεΐνη εναντίον της οποίας πρέπει να προκληθεί η παραγωγή αντισωμάτων, ενισχυμένη με την προσθήκη ανοσοενισχυτικού, προκειμένου να μπορεί να χορηγηθεί.
Πηγή: healthreport.gr