Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Εμβολιασμός πρόγραμμα: Με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα “Ελευθερία”

Blog

Εμβολιασμός πρόγραμμα: Με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα “Ελευθερία”

Παρά τις όποιες αστοχίες έχουν διαπιστωθεί στην προμήθεια εμβολίων σε Ευρωπαϊκό, στην Ελλάδα το εμβολιαστικό πρόγραμμα κινείται με υψηλές ταχύτητες και άμεσα παίρνουν σειρά και άλλες ομάδες πληθυσμού.

Εμβολιασμός πρόγραμμα:  Με δεδομένο ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου η χώρα θα έχει στη διάθεσή της πάνω από 5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για κορωνοϊού, είναι ρεαλιστική η εκτίμηση της Κυβέρνησης ότι μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσει ο εμβολιασμός και μικρότερων ηλικιών. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός των πολιτών με σοβαρά χρόνια προβλήματα (ομάδα Α) και θα ανοίξει η πλατφόρμα του πάσχοντες με άλλα χρόνια προβλήματα (ομάδα Β). Παράλληλα αναμένεται έως το τέλος του μήνα να ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού και για την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, από την εταιρεία Pfizer περιμένουμε μέχρι το τέλος Απριλίου 1,1 εκατομμύριο δόσεις και 2,25 εκατομμύρια μέχρι τέλος Ιουνίου. Επίσης από την εταιρεία AstraZeneca αναμένουμε 450.000 δόσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα και από την εταιρεία Moderna υπάρχει η επιβεβαίωση για παραδόσεις 100.000 δόσεων μέχρι το τέλος Απριλίου. Σχετικά με την εταιρεία Johnson & Johnson, το ενδεικτικό πλάνο παραδόσεων των επόμενων τριών μηνών αναφέρει 70.000 περίπου τον Απρίλιο, 300.000 το Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.

Όπως επίσης ανάφερε ο χθες ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, είναι πολύ σημαντικό, ζωτικής σημασίας ότι “η Επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά υποδειγματικά και πως όλα τα εμβόλια που θα έχουμε στη διάθεσή μας θα γίνονται άμεσα. Εάν τηρηθούν οι παραδόσεις του β’ τριμήνου, υπολογίζουμε τον Ιούνιο να ξεκινήσουμε να εμβολιάζουμε τους υγιείς σαραντάρηδες. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να κολλήσεις κορωνοϊό. Και ότι ακόμα και αν βγεις θετικός, μειώνει δραματικά την πιθανότητα να διασωληνωθείς και φυσικά την πιθανότητα να χάσεις τη ζωή σου”.

Με βάση τα παραπάνω πάνω από 40% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 που σε συνδυασμό με όσους έχουν νοσήσει με κορωνοϊού φαίνεται ν δημιουργείται στην Ελλάδα ένα τοίχος ανοσία της τάξης του 50%. Αυτό θεωρείται αρκετά καθησυχαστικό, καθώς ακόμη κι αν η διασπορά του ιού θα προκαλεί την εμφάνιση σημαντικού αριθμού νέων κρουσμάτων, από την άλλη τα περιστατικά θα είναι πιο ήπια και οι νοσηλείες θα μειωθούν.

Καλπάζει η επιδημία

Για την ώρα όμως είμαστε σε ένα κρίσιμο επίπεδο κορωνοϊού. Η επιδημία καλπάζει και προκαλεί πίεση στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτεια εξακολουθούν να είναι πάνω από 500, με τις περίπου μισές εξ αυτών να είναι στην Αττική. Επίσης κοντά στο 86% βρίσκεται το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά και στο 56% των απλών κλινών. Ένας ακόμη δραματικό δείκτης είναι και ο αριθμός των θανάτων. Μόνο τις πρώτες 11 ημέρες του Απριλίου το σύνολο των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό, είναι 792. Όπως φαίνεται με τα στοιχεία αυτά και με δεδομένο ότι η έξαρση των κρουσμάτων θα διαφανεί σε απώλειες ζωής μετά από 10 ημέρες ο Απρίλιος μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τον πλέον θανατηφόρο μήνα της πανδημίας, που ήταν ο Δεκέμβριος με 2432 θύματα.

Πηγή: healthweb.gr
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

KΛΕΙΣΙΜΟ
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης

ΣΥΝΔΕΣΗ

KΛΕΙΣΙΜΟ

Scroll To Top
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.