Ως ένα απαραίτητο στάδιο στον δρόμο προς την επίτευξη του πολυπόθητου τείχουν ανοσίας λογίζεται πλέον -όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς- ο εμβολιασμός όλο και μικρότερων ηλικιών πολιτών, τις οποίες άλλωστε πλήττουν όλοένα και περισσότερο οι μεταλάξεις του κοροναϊού.
Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με την εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα μας, λόγω κυρίως της σταδιακής επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα έχουν σημάνει συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο και τις υγειονομικές αρχές της χώρας και καθώς πλέον βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέταρτο κύμα της πανδημίας το οποίο, κατά κοινή παραδοχή των επιστημόνων θα είναι πιο επιθετικό από τα προηγούμενα ο εμβολιασμός των εφήβων κρίνεται επικτακτικός.
Τους λόγους πίσω από τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής για τον εθελοντικό εμβολιασμό εφήβων 15-17 ετών ανέφερε η Πρόεδρός της, «το ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής» στους νέους που ταλαιπωρήθηκαν από την επιδημία.
Τα δεδομένα που αξιολόγησε η επιτροπή αφορούν:
-τον κίνδυνο νόσησης με COVID-19 στους κάτω των 18 ετών, ο οποίος σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ ανέρχεται σε 14,1%
-τον κίνδυνο θνητότητας από το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στο 1,2%, ενώ διερευνώνται οι επιπτώσεις από το post-covid σύνδρομο
-τη συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο των 12 – 17 ετών λόγω κορωνοϊού, η οποία εκτιμάται 2,5 – 3 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη εποχική γρίπη. Αναλυτικά, από τους 204 εφήβους που νοσηλεύτηκαν σε ένα τρίμηνο του 2021, το 70,6% είχε υποκείμενο νόσημα (παχυσαρκία, χρόνιες πνευμονοπάθειες, νευρομυϊκά, νευρολογικά και άλλα χρόνια νοσήματα), 31,4% εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), το 5% χρειάστηκε διασωλήνωση ενώ δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.
-η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα των εφήβων συγκριτικά με τις μικρότερες ηλικίες, η οποία απειλεί τους ευάλωτους πληθυσμούς στο κοινωνικό τους περιβάλλον.
Για τον εμβολιασμό των εφήβων που γεννήθηκαν πριν από τις 1/1/2006 από την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού με περαιτέρω οδηγίες τη Δευτέρα, θα γίνει χρήση των mRNA εμβολίων, τα οποία έχουν αποδειχθεί έως και 100% αποτελεσματικά σε παιδιά και εφήβους.
«Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η ασφάλεια», επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου επικαλούμενη ξανά στοιχεία από τις ΗΠΑ και μια πολυκεντρική μελέτη υπό δημοσίευση, σύμφωνα με την οποία σημειώθηκαν μόλις 250 περιστατικά ήπιας αυτοϊώμενης περιμυοκαρδίτιδας σε σύνολο 8 εκατ. εμβολασμών με μία δόση σε παιδιά 12 – 17 ετών και σε 6 εκατ. με δύο δόσεις. Τα περιστατικά της σπάνιας αναφερόμενης ανεπιθύμητης ενέργειας αντιπροσωπεύουν το 1%-4% περιπτώσεις ανά 100.000.
Πηγή: tovima.gr