Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Εμβολιασμοί Covid: Πώς θα κλείσουν ραντεβού οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να μετακινηθούν; Τι λέει η Μαρία Θεοδωρίδου

Blog

Εμβολιασμοί Covid: Πώς θα κλείσουν ραντεβού οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να μετακινηθούν; Τι λέει η Μαρία Θεοδωρίδου

Εμβολιασμοί Covid: Πώς θα κλείσουν ραντεβού οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να μετακινηθούν; Τι λέει η Μαρία Θεοδωρίδου

Την ώρα που οι εμβολιασμοί στη χώρα μας ανεβάζουν ταχύτητες με 6.079 εμβολιασμούς να διεξάγονται σε μία ημέρα χθες (14/1) και 70.698 από την αρχή της εκστρατείας «Ελευθερία» και μέχρι σήμερα, μια ομάδα ευάλωτων συμπολιτών μας που θέλει να εμβολιαστεί αλλά δεν μπορεί, βρίσκεται σε μεγάλη αγωνία.

Πρόκειται για τους ηλικιωμένους άνω των 85 ετών με κινητικά προβλήματα που δεν γνωρίζουν, όπως λένε, εάν θα καταφέρουν να εμβολιαστούν και πότε, αλλά κυρίως με ποια επιλογή θα πρέπει να απαντήσουν στο sms, ώστε να μην χάσουν το ραντεβού τους, όταν θα έρθει η ώρα να λάβουν το εμβόλιο. Τουλάχιστον όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση. Τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικογένειές τους ζητούν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, ενώ το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, βρίσκεται σε μεγάλο προβληματισμό και αναζητά λύσεις σχετικά με το θέμα αυτό.

Όπως έχει ανακοινώσει, πάντως, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε αυτή τη φάση των εμβολιασμών δεν προβλέπεται η κατ’ οίκον εξυπηρέτηση των πολιτών αυτών με το εμβόλιο της Pfizer, καθώς συντηρείται σε ειδικά ψυγεία με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα για τη μεταφορά του σε σπίτια.

Μιλώντας, ωστόσο, στο iatropeadia.gr η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου είναι καθησυχαστική. Διαβεβαιώνει ότι δεν θα μείνει κανένας πολίτης που θέλει να εμβολιαστεί χωρίς να λάβει το εμβόλιο, ενώ παραδέχεται ότι είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο θέμα που απασχολεί πολύ την Επιτροπή και το Υπουργείο Υγείας, στην κατεύθυνση να βρεθεί η καταλληλότερη λύση:

“Είναι μεγάλο πρόβλημα και είναι και συνδεδεμένο με τη φύση του εμβολίου της Pfizer, το οποίο δεν μπορεί να μπει σε αυτοκίνητο να διανεμηθεί. Εδώ η λύση είναι, να έρθει το εμβόλιο το οποίο μπορεί να μεταφερθεί και να οργανωθεί κάποιου τύπου “κατ’ οίκον εμβολιασμός”, αναφέρει η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ηλικιωμένοι άνω των 85 με κινητικά προβλήματα: Πότε θα εμβολιαστεί αυτή η ομάδα του πληθυσμού;

Στην ερώτησή μας, εάν υπάρχει χρονικός ορίζοντας για τον εμβολιασμό των ανθρώπων αυτών, η πρόεδρος απαντά ότι “αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει”.

“Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες κι είναι θέμα τελείως επιχειρησιακό. Από το πότε θα έρθει εμβόλιο, που θα μπορεί να μεταφερθεί και αν υπάρχει και η δυνατότητα να γίνει ο εμβολιασμός κατ’ οίκον, μέσω κινητών μονάδων. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο το έχουμε μπροστά μας. Δεν λέμε ότι δεν εμβολιάζονται αυτά τα άτομα. Λέμε ότι θέλουμε να εμβολιαστούν και θα δούμε πως πρακτικά θα μπορεί να γίνει”, σημειώνει η κα. Θεοδωρίδου.

Ποια εμβόλια, όμως, θα είναι κατάλληλα για τον εμβολιασμό αυτής της ομάδας των ανθρώπων; “Όλα τα εμβόλια”, απαντά η κα. Θεοδωρίδου και συμπληρώνει “και τα μονοδοσικά της Johnson & Johnson και της Moderna και της AstraZeneca”.

Το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και τα άτομα με αναπηρία

Το ίδιο πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα, αλλά χιλιάδες ακόμη συμπολίτες μας με αναπηρία. Κάποια από τα εμβολιαστικά κέντρα ενδέχεται να μην είναι καν προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο, οπότε η αγωνία κορυφώνεται και γι’ αυτήν την κατηγορία του πληθυσμού.

Το iatropedia.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Γιάννη Βαρδακαστάνη, ο οποίος ανέφερε ότι τα μέλη τους έχουν αποστείλει επιστολή στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στην οποία επισημαίνουν αυτό το πρόβλημα και προτείνουν λύσεις.

Όπως τονίζει, κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ατόμων με κινητικά προβλήματα, που θα κληθούν να απαντήσουν στο μήνυμα που θα αποσταλεί από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, για το εάν αποδέχονται ή όχι τον εμβολιασμό τους. Κυρίως, όμως, δεν ξέρουν με ποιο τρόπο θα πρέπει να απαντήσουν και αν θα πρέπει να επιλέξουν “αποδέχομαι” ή “δεν αποδέχομαι” τον εμβολιασμό, ώστε να μην χάσουν το ραντεβού τους στο μέλλον.

“Για εμάς το πρόβλημα είναι οριζόντιο και δεν είναι ηλικιακό. Αφορά όλους τους ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα και όχι μόνο αυτούς που είναι άνω των 85 ετών. Δεν γνωρίζει κανείς τον αριθμό των ανθρώπων αυτών. Και ένα άτομο να είναι, όμως, η λύση πρέπει να βρεθεί. Έχουμε ήδη στείλει και επιστολή στον κ. Κικίλια και περιμένουμε απάντηση”, αναφέρει.

Θεμιστοκλέους: “Οι ηλικιωμένοι δεν θα χάσουν τη σειρά τους”

Ο υπεύθυνος της εκστρατείας “Ελευθερία”, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, είναι καθησυχαστικός και διαβεβαιώνει στο iatropedia.gr, ότι τα ραντεβού των ηλικιωμένων συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα δεν θα χαθούν:

“Δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι. Αν δεν αποδεχθούν το ραντεβού της άυλης δεν χάνουν τη σειρά τους”, αναφέρει.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία, έχει προτείνει εγγράφως στο Υπουργείο Υγείας, την εξής λύση:

Θα μπορούσε, όπως λέει, ο κ. Βαρδακαστάνης, στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr για την αποδοχή και τον προγραμματισμό του ραντεβού στο εμβολιαστικό κέντρο, να προστεθεί και μια ακόμη επιλογή: το “δέχομαι κατ’ οίκον”.

“Οπότε μπορεί να μπει ο ηλικιωμένος ή ο ανάπηρος στο σύστημα και να το δηλώνει. Έτσι, όταν το σύστημα θα είναι έτοιμο να εξυπηρετήσει τα “κατ’ οίκον” περιστατικά, να διαμορφώνεται από τώρα η λίστα. Αυτό επείγει και υπάρχει ανησυχία. Εμένα μου ήρθε ειδοποίηση, θέλω να εμβολιαστώ, δεν θέλω να πω ότι δεν αποδέχομαι. Θέλω να πω ότι αποδέχομαι, αλλά θέλω κατ’ οίκον. Και αυτόματα να με ρίχνει στη λίστα των εμβολιασμών που θα γίνουν αργότερα”, σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ.

“Αυτή είναι μια πολύ θετική πρόταση και έχει να κάνει με τα logistics. Θα μπορούσε να δώσει λύση”, σχολιάζει σχετικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας αναλαμβάνει τον εμβολιασμό των ατόμων που δεν μπορούν να μετακινηθούν

Toν εμβολιασμό των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων, που δεν μπορούν να μετακινηθούν προτίθεται να αναλάβει ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής, διαθέτοντας για τον σκοπό αυτό στο Υπουργείο Υγείας, τα εξειδικευμένα κλιμάκιά τους, προκειμένου να συμβάλουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Πρόκειται για δύο ασθενοφόρα και 10 κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι, στελεχωμένες με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, ανέφερε ότι η ομάδα των ατόμων με κινητικά προβλήματα και των ηλικιωμένων που δεν μπορούν να μετακινηθούν είναι μία ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού, που κινδυνεύει από τις επιπλοκές της Covid-19 λοίμωξης και θα πρέπει να προηγηθεί στον εμβολιασμό:

“Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΙΣΑ, προτίθενται να διαθέσουν στο Υπουργείο Υγείας, τα εξειδικευμένα κλιμάκιά τους και δύο ασθενοφόρα προκειμένου να ενισχυθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και να πραγματοποιηθεί άμεσα και με ασφάλεια, ο εμβολιασμός της ευαίσθητης αυτής ομάδας του πληθυσμού”, σημειώνει ο κ. Πατούλης.

Πηγή: iatropedia.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

Sign in

No account yet?

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Start typing to see posts you are looking for.