Blog
Blog
Έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο: Το φάρμακο που μπορεί να προλάβει τη θρόμβωση και να σώσει ζωές
Ένα νέο φάρμακο που στοχεύει τους θρόμβους που δημιουργούνται στο αίμα αναπτερώνει τις ελπίδες για ενδεχόμενη πρόληψη του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και αποτελεσματικότερη θεραπεία των ασθενών με COVID-19
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash ανέπτυξαν ένα φάρμακο που ενδεχομένως να μπορεί να χορηγηθεί ως μέσο πρόληψης μιας καρδιακής προσβολής. Το φάρμακο -που μέχρι στιγμής έχει μελετηθεί σε ανθρώπινα κύτταρα και ζωικά μοντέλα- ουσιαστικά εμποδίζει τις μικρές αλλαγές στη ροή του αίματος που προηγούνται της καρδιακής προσβολής και δρα στα αιμοπετάλια αποτρέποντας τον θρόμβο πριν αυτός γίνει θανατηφόρος ή προκαλέσει βλάβη.
Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Science Translational Medicine, έχουν περάσει περισσότερα από 15 χρόνια από την ανάδειξη κάποιου φαρμάκου για τη θεραπεία, πόσω μάλλον για την πρόληψη, της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Έτσι, λοιπόν, οι ερευνητές με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Justin Hamilton, ξεκίνησαν μία μελέτη, εξετάζοντας τις αλλαγές που συμβαίνουν στα αιμοπετάλια τη στιγμή του παθολογικού συμβάντος, δηλαδή της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Όπως αποδείχθηκε, βρήκαν ένα ενδιαφέρον ένζυμο, απομόνωσαν το υπεύθυνο γονίδιο και ανέπτυξαν ένα ζωικό μοντέλο που δεν έφερε το εν λόγω γονίδιο.
Προς έκπληξη των επιστημόνων, το ποντίκι αυτό ήταν απόλυτα προστατευμένο από την καρδιακή προσβολή. Στην προσπάθειά τους να μάθουν γιατί το ένζυμο παρείχε αυτή την προστασία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε μια ελαφρώς τροποποιημένη μεμβράνη στα αιμοπετάλια, η οποία φαίνεται πως απέτρεπε την προσκόλληση μεταξύ τους ή στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, τη στιγμή που συμβαίνουν μεταβολές στην κυκλοφορία του αίματος.
«Αυτή η διαταραχή της ροής του αίματος αποτελεί χαρακτηριστικό και προγνωστικό παράγοντα της καρδιακής προσβολής. Το ένζυμο επιτρέπει στα αιμοπετάλια να ανταποκριθούν σε αυτή την αλλαγή της ροής του αίματος και να αυξήσουν την ικανότητα πήξης, προκαλώντας καρδιακή προσβολή», επισημαίνει ο Δρ. Hamilton.
Από τη στιγμή που οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν τη σημασία του ενζύμου, ανέπτυξαν ένα φάρμακο που θα μπορούσε να σταματήσει αυτή τη διαδικασία σε ζωικά μοντέλα και εργαστηριακά μοντέλα από ανθρώπινο αίμα. Το φάρμακο αυτό, λοιπόν, έχει τις προοπτικές να χορηγηθεί σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία θρόμβων.
Το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη ενός πιο κατάλληλου υποψήφιου φαρμάκου που θα δοκιμαστεί κλινικά, με τον Δρ. Hamilton να ευελπιστεί στη δοκιμή του φαρμάκου σε ασθενείς που έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως οι πάσχοντες από διαβήτη.
Τέλος, σημειώνεται ότι οι ίδιοι θρόμβοι, που στοχεύει το φάρμακο των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Monash, συνδέθηκαν πρόσφατα με την COVID-19 ως βασική αιτία θανάτου από τη νόσο, με τον ειδικό να αναφέρει ότι, παρόλο που είναι ακόμα νωρίς, «η πιθανότητα χρήσης του νέου αντιθρομβωτικού φαρμάκου για τη βελτίωση της θεραπείας των ασθενών με COVID-19 είναι μια ελκυστική ιδέα που θα πρέπει να διερευνηθεί».
Πηγή: ygeiamou.gr