Blog

Αρχική » Blog » Έρευνες / Μελέτες » Ελληνική μελέτη «ENGAGE» για την ενίσχυση του φυσιολογικού τοκετού

Blog

Ελληνική μελέτη «ENGAGE» για την ενίσχυση του φυσιολογικού τοκετού

Με στόχο την μείωση των καισαρικών τομών και την ενίσχυση του κολπικού τοκετού, έχει ξεκινήσει η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη προοπτική μελέτη με την ονομασία «ENGAGE» στη Μαιευτική που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Ο Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριος Λουτράδης μιλώντας στο 15o Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας ανέφερε ότι : «Η ΕΜΓΕ είχε ήδη αναγνωρίσει και επισημάνει το υψηλό ποσοστό γεννήσεων με καισαρική τομή στον Ελληνικό χώρο σε σύγκριση με προηγούμενες δεκαετίες, το οποίο ανέρχεται περίπου στο 57% με βάση τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ.
Η εξήγηση για το φαινόμενο αυτό είναι πολυδιάστατη και δεν μπορεί να αποδοθεί a priori στην κακή άσκηση της ιατρικής από τους επαγγελματίες υγείας στο χώρο της Μαιευτικής.

Η απόφαση για την πραγματοποίηση της μελέτης ελήφθη από το Δ.Σ. της ΕΜΓΕ το έτος 2017, ενώ η χρηματοδότηση της μελέτης γίνεται από την ΕΜΓΕ.

Οι εργασίες του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα με το 27ο Συνέδριο του European Board and College of Obstetrics and Gynecology (EBCOG) στην Αθήνα. Το Συνέδριο διοργανώνεται κάθε τρία έτη από την Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία (ΕΜΓΕ) και αποτελεί την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση της εταιρείας και της ειδικότητας της Μαιευτικής και Γυναικολογίας στη χώρα μας.

Στη μελέτη «ΕNGAGE» συμμετέχουν 22 μαιευτικές κλινικές από όλη τη χώρα και μάλιστα αντιπροσωπεύονται όλα τα είδη μαιευτηρίων, δημόσιων (κρατικών και πανεπιστημιακών) και ιδιωτικών από όλη την Ελλάδα. Εκτιμάται ότι στη μελέτη θα συμπεριληφθούν συνολικά περίπου 10.000 τοκετοί κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 22 μηνών.

Όπως επισημαίνει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επικεφαλής Ερευνητής της Μελέτης ENGAGE κ. Νικόλαος Βραχνής: «Χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να σχεδιαστεί το πρωτόκολλο και να ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις της Μελέτης» και εξηγεί: «Η Μελέτη ENGAGE είναι μία μελέτη παρέμβασης που αποσκοπεί στην προαγωγή της εκπαίδευσης, την αλλαγή της νοοτροπίας καθώς και της κλινικής πρακτικής των επαγγελματιών υγείας στα νοσοκομεία της Ελλάδας υπέρ του κολπικού τοκετού». Υποστήριξη επίσης παρέχεται από το Πανεπιστήμιο British Columbia στο Βανκούβερ του Καναδά, που δημιούργησε τη βάση δεδομένων της μελέτης στην πλατφόρμα REDCap και έχει αναλάβει τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένεται να οδηγήσουν σε βελτιώσεις στην ποιότητα της μητρικής και νεογνικής φροντίδας, αν και οφείλουμε να τονίσουμε το υψηλό επίπεδο άσκησης ιατρικής στη χώρα μας σύμφωνα με δημοσιεύσεις από το διεθνή τύπο, όπως στην εφημερίδα Independent, όπου η Ελλάδα αναφέρεται ως ένα από τα πλέον ασφαλή μέρη για να γεννήσει μια γυναίκα.

Εγκυμοσύνη και εμβολιασμός

Οι έγκυες εμφανίζουν μειωμένη ανοσολογική απάντηση στη λοίμωξη από συγκεκριμένους λοιμογόνους παράγοντες όπως πχ. στον ιό της γρίπης γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες. Η ευαισθησία αυτή συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο βαρείας λοίμωξης με συνοδό αύξηση της μητρικής νοσηρότητας αλλά και θνησιμότητας ιδιαίτερα στο 2ο και 3ο τρίμηνο.

Επιπλέον η παθητική ανοσοποίηση των νεογνών μέσω της μεταφοράς αντισωμάτων από την έγκυο μητέρα στο έμβρυο είναι εξαιρετικά σημαντική για την προστασία και επιβίωση νεογνών και μικρών βρεφών έναντι συγκεκριμένων μικροβίων όπως ο κοκκύτης.

Ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προσφέρει ενεργητική ανοσοποίηση και προστασία της εγκύου από νοσήματα τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη νοσηρότητα στην περίοδο αυτή αλλά και παθητική ανοσοποίηση μέσω της μεταφοράς αντισωμάτων μέσω του πλακούντα στην κυκλοφορία του εμβρύου, τόνισε η κα  Μαριάννα Θεοδωρά, Επικ. Καθηγήτρια Μαιευτικής Γυναικολογίας Εμβρυομητρικής και Περιγεννητικής Ιατρικής ΕΚΠΑ – Νοσοκομείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Με δεδομένους τους κινδύνους συγκεκριμένων λοιμωδών νοσημάτων αλλά και τα οφέλη και την ασφάλεια των αντίστοιχων εμβολίων, ο Π.Ο.Υ. συστήνει τον εμβολιασμό κατά του τετάνου, του κοκκύτη και της γρίπης (Η1Ν1) κατά τη διάρκεια της κύησης. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και την Ελληνική Μαιευτική & Γυναικολογική Εταιρεία για τις έγκυες συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης  σε οποιοδήποτε τρίμηνο της κύησης κατά την διάρκεια της εμβολιαστικής περιόδου (1.10- 31.03) . Επιπλέον συστήνεται ο εμβολιασμός κατά του κοκκύτη και του τετάνου μεταξύ της 27ης έως 36ης εβδομάδα κύησης σε κάθε κύηση. Σήμερα υπάρχουν κατάλληλα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για τον εμβολιασμό των εγκύων για τους παραπάνω λοιμογόνους παράγοντες.

Τέλος, για τον νέο κορονοϊό (SaRSCoV-2) συστήνεται ο εμβολιασμός των εγκύων μετά την 14η εβδομάδα κύησης και μετά από ενημέρωση της εγκύου για τα οφέλη και τους κινδύνους του εμβολίου. Συστήνεται ο εμβολιασμός να γίνεται με εμβόλια που περιέχουν mRNA, καθώς για αυτά υπάρχουν κλινικά δεδομένα ασφάλειας και απoτελεσματικότητας.

Το 15o Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας  

Στο συνέδριο, μετείχαν 859 γιατροί που παρακολούθησαν 7 Συνεδρίες HOT TOPICS, 22 Στρογγυλές Τράπεζες, 1 Διακεκριμένη Διάλεξη, 7 Δορυφορικές Διαλέξεις και 2 Δορυφορικά Συμπόσια, ενώ έγιναν 45 προφορικές ανακοινώσεις και υπήρχαν 131 ηλεκτρονικά αναρτημένες ανακοινώσεις.

Παράλληλα, διοργανώθηκε το 27ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (European Board and College of Obstetrics and Gynecology – EBCOG), πρόεδρος του οποίου είναι ο καθηγητής Βασίλης Ταρλατζής.

Στη διάρκειά του, μεταξύ των θεμάτων έγινε αναφορά για την παχυσαρκία στην Ευρώπη με τη χώρα μας να βρίσκεται στην 8η θέση στην Ε.Ε. με ποσοστό 17,3% των ενηλίκων να είναι παχύσαρκοι με αρνητικά αποτελέσματα στη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη.

Το 27ο EBCOG παρακολούθησαν 650 επιστήμονες, ενώ 104 ομιλητές από 25 χώρες μετείχαν στις εργασίες που διεξήχθησαν σε 5 υβριδικές συνεδριακές αίθουσες με 6 κύριες ομιλίες, 44 συνεδρίες και 13 διαδραστικές συνεδρίες δεξιοτήτων και 378 εργασίες.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης