Blog

Αρχική » Blog » Δημόσια Υγεία » Ελληνική Δερματολογική Εταιρία: Τι πρέπει να κάνουμε εάν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα

Blog

Ελληνική Δερματολογική Εταιρία: Τι πρέπει να κάνουμε εάν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα

Ελληνική Δερματολογική Εταιρία: Τι πρέπει να κάνουμε εάν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα

Τι πρέπει να κάνουμε εάν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα; Βοηθάει η κορτιζόνη και ποιά φάρμακα χρειάζεται να έχουμε μαζί σας στην παραλία ώστε να μειωθεί ο πόνος και τα άλλα συμπτώματα;

Σε αυτά και αλλά ερωτήματα απαντάει η  Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (www.edae.gr) η οποία δίνει οδηγίες για τη διαχείριση τσιμπήματος  μωβ μέδουσα.

Συγκεκριμένα,  η εταιρεία δίνει αναλυτικά συμβουλές για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το σημείο που μας “χτύπησε” η μέδουσα.

Σημειώνεται ότι η Pelagia noctiluca διαθέτει κώδωνα που  καλύπτονται από κνιδοκύτταρα (κύτταρα που τσιμπούν) προκαλεί τσιμπήματα επώδυνα και επιφέρει συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα,  χωρίς να είναι επικίνδυνα.

Το «θύμα» μπορεί να έχει πόνο για  1-2 εβδομάδες, ακόμη τοπική ερυθρότητα, οίδημα και εξάνθημα.

Αλλα συμπτώματα είναι ζάλη, έμετο και διάρροια. Μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι. Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως: υπόταση, βρόγχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης , έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Οδηγίες:

1. Με στόχο την άμεση εξουδετέρωση της νευροτοξίνης, πρέπει να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται τοποθετώντας στην πάσχουσα επιφάνεια για 5 λεπτά μαγειρική σόδα διαλυμένη με θαλασσινό νερό σε αναλογία 1:1.

2. Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα πλοκάμια από την πάσχουσα επιφάνεια. Όχι όμως με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών και σε άλλα σημεία του σώματος και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.

3. Στη συνέχεια ξεπλύνετε την πάσχουσα περιοχή με άφθονο θαλασσινό νερό ή  με σαπούνι αλκαλικού pH (ελαιόλαδου).

4. Τοποθετήστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.

5. Τοπική χρήση κορτιζονούχου κρέμας: Περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και τον κνησμό.

6. Πάρτε κάποιο χάπι αντισταμινικό αν έχετε έντονο κνησμό ή αναλγητικό αν έχετε εντονο πόνο ή και τα δύο μαζί. Με τα χάπια αυτά αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα τα συμπτώματα. Η ανάγκη για χάπια τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο πιο έντονα είναι τα υποκειμενικά συμπτώματα (κνησμός – πόνος).

7. Τέλος αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, μπορεί να χρειαστεί συστηματική χρήση κορτικοστεροειδών. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί να επισκεφθείτε άμεσα τον Δερματολόγο σας.

Στη σπάνια περίπτωση συστηματικών συμπτωμάτων, όπως εμετό, ζάλη, δύσπνοια, ταχυκαρδία, βράγχος φωνής, γενικευμένο εξάνθημα, πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στο πλησιέστερο  νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας.

Η εταιρεία συνιστά πριν τις διακοπές να  επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας που είναι ο Ειδικός Γιατρός για να σας καθοδηγήσει κατάλληλα και να οργανώσει το ιδανικό προσωπικό φαρμακείο για τις διακοπές σας.

Πηγή: ygeia50plus.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης