Ελλείψεις στη φροντίδα των ασθενών με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ) διαπιστώνει μια νέα έρευνα που διενήργησε η φαρμακευτική επιχείρηση GSK, καθώς οι μισοί επαγγελματίες υγείας θεωρούν ότι οι ασθενείς με ΣΕΛ δεν έχουν λάβει τη «βέλτιστη φροντίδα» τα τελευταία δύο χρόνια (στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19).
Η έρευνα, που διεξήχθη από την εταιρεία Material για λογαριασμό της GSK, και τη συμμετοχή 648 επαγγελματιών υγείας (HCPs) σε 7 χώρες, διαπίστωσε ότι το 44% των HCPs που ερωτήθηκαν θεωρούν πως η πανδημία λειτούργησε ως ανασταλτικός παράγοντας που εμπόδισε την πρόσβαση σε ορισμένους ανθρώπους με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ) «από βέλτιστη φροντίδα τα τελευταία δύο χρόνια». Ένα γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για βλάβη οργάνων, όπως επισημαίνει η μελέτη.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι λύκου, με τον ΣΕΛ να είναι ο πιο συνηθισμένος. Στην αυτοάνοση πάθηση, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους δικούς του ιστούς, προκαλώντας εκτεταμένη φλεγμονή και βλάβη.
Οι βλάβες των οργάνων μπορεί να συμβούν σε έως και το 48% των ατόμων που ζουν με Λύκο, σε περίπου μέσα σε πέντε χρόνια από τη διάγνωση. Οι εξάρσεις του Λύκου αυξάνουν ταυτόχρονα τον κίνδυνο βλάβης των οργάνων.
Αύξηση των εξάρσεων
Σύμφωνα με την GSK, ορισμένοι από τους ερωτηθέντες επαγγελματίες υγείας ανέφεραν ότι σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) των ασθενών τους παρουσίασαν αύξηση των εξάρσεων σε σύγκριση με την προπανδημίας εποχή, κυρίως ως αποτέλεσμα των lockdown που εμπόδισαν τους ανθρώπους να επισκέπτονται τακτικά τα ιατρεία τους.
Και, ενώ οι ερωτηθέντες HCPs είναι εξοικειωμένοι με την πάθηση και τον κίνδυνο βλάβης οργάνων που μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς με Λύκο, επεσήμαναν τις «προκλήσεις» στο να εντοπίσουν ποιοι ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για βλάβη των οργάνων, όπως σημειώνει η έκθεση.
Ταυτόχρονα, διαπίστωσε ότι το 79% των ερωτηθέντων θέλει πιο αποτελεσματικούς τρόπους ως προς τη μέτρηση της δραστηριότητας της νόσου, ενώ 4 στους 5 (80%) θέλουν έναν εύκολο τρόπο για να εντοπίσουν ποιοι ασθενείς διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο για βλάβη των οργάνων.
Επικοινωνία με τον γιατρό
Ωστόσο, οι γιατροί μπορεί να χρειάζεται να περιμένουν πολύ καιρό προκειμένου να συζητήσουν τους κινδύνους, σύμφωνα με την έρευνα. Σχεδόν οι μισοί από τους HCP’s (46%) δήλωσαν ότι συζητούν τον κίνδυνο βλάβης των οργάνων μόνο όταν οι ασθενείς εμφανίσουν σημεία και συμπτώματα βλάβης. Το 65% των συμμετεχόντων συνήθως περιμένει περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη διάγνωση, πριν συζητήσει την πιθανότητα βλάβης οργάνων με τους ασθενείς.
Μολονότι δεν υπάρχει θεραπεία για τον Λύκο, η πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα όπως το Benlysta της GSK, το οποίο έχει λάβει έγκριση από τον FDA για τον ΣΕΛ από το 2011. Πιο πρόσφατα, το 2020, έλαβε έγκριση για την ενεργό νεφρίτιδα του Λύκου, μια προηγμένη μορφή ΣΕΛ που προσβάλλει ειδικά τα νεφρά. Η ασθένεια μπορεί να περιοριστεί με στεροειδή και άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Πηγή: healthpharma.gr