Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Ελλείψεις φαρμάκων: Βελτιωμένη η κατάσταση σύμφωνα με τον ΕΟΦ

Blog

Ελλείψεις φαρμάκων: Βελτιωμένη η κατάσταση σύμφωνα με τον ΕΟΦ

Ελλείψεις φαρμάκων: Βελτιωμένη η κατάσταση σύμφωνα με τον ΕΟΦ

Στη δημοσίευση λίστας με τις ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα, προχώρησε το Σάββατο ο ΕΟΦ, με τα σκευάσματα τα οποία δεν υπάρχουν στην χώρα να είναι μόλις 68. Ειδικότερα στο σχετικό πίνακα βλέπουμε να υπάρχει έλλειψη 52 σκευασμάτων στο δίκτυο των φαρμακείων, 13 νοσοκομειακών και 3 εμβολίων.

Βέβαια τα σκευάσματα αυτά είναι μόνο εκείνα για τα οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ενημερώσει τον ΕΟΦ για την αδυναμία διανομής τους στη χώρα, ενώ το πρόβλημα είναι ουσιαστικότερο και διευρυμένο. Οι φαρμακοποιοί μάλιστα κάνουν λόγο για πάνω από 400-500 σκευάσματα τα οποία μπορεί να μην είναι απόλυτα εξαφανισμένα από την αγορά, όμως υπάρχει δραματικά περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν μερικές, ο πρόεδρος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης, μιλώντας στον τοπικό τύπο (thesstoday.gr) αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που σημειώθηκαν ολόκληρο το καλοκαίρι στα φαρμακεία της χώρας. Όπως  εξήγησε, πρόκειται για ένα πρόβλημα που ταλανίζει ασθενείς και φαρμακοποιούς όλο τον χρόνο, όμως το καλοκαίρι που οι εταιρείες κλείνουν λόγω αδειών γίνεται πιο εκρηκτικό.

Αυτό σημαίνει ότι αν και αναμένεται μια μικρή βελτίωση αυτήν την εβδομάδα, δεν επιλύεται το πρόβλημα, καθώς οι παραδόσεις από τις εταιρείες θα γίνονται με το σταγονόμετρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 90% των ελλείψεων οφείλεται στις εξαγωγές λόγω των χαμηλών τιμών στην Ελλάδα και μόνο ένα 10% περίπου σχετίζεται με προβλήματα στην παραγωγή ή στη διακίνησή τους από την εκάστοτε εταιρεία. «Είναι μια αδικία αυτό που συμβαίνει. Κάποιοι εκμεταλλεύονται τις διαφορές των τιμών και πλουτίζουν από αυτές. Έτσι οι κάτοικοι κάποιων κεντροευρωπαϊκών και βορείων ευρωπαϊκών χωρών έχουν αυξημένη διαθεσιμότητα σε φάρμακα, τα οποία εμείς κυνηγάμε με το τουφέκι», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Ευγενίδης, ενώ τόνισε πως φάρμακα σύγχρονων θεραπειών για τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, τη χοληστερίνη, τον θυρεοειδή, το αναπνευστικό, αλλά και αντιπηκτικά στην Ευρώπη έχουν διπλάσια, τριπλάσια ή και τετραπλάσια τιμή, ενώ στην Αμερική, η τιμή μπορεί να είναι και 10 φορές ακριβότερη.

Ο Δ. Ευγενίδης επανέλαβε το πάγιο αίτημα των φαρμακοποιών που είναι να απαγορευτούν οι εξαγωγές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παράλληλες εξαγωγές

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ζήτημα των ελλείψεων ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, έχει ζητήσει τη συνεργασία όλων των εκπροσώπων της αλυσίδας διακίνησης φαρμάκων, στοχοποιώντας τις παράλληλες εξαγωγές. Μάλιστα πρόσφατα με δηλώσεις στο Star Κεντρικής Ελλάδας, εμφανίστηκε αποφασισμένος να θέσει τέρμα στις ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων. Συγκεκριμένα, ο Θάνος Πλεύρης τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι θα υπάρχει απαγόρευση παραλλήλων εξαγωγών για κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα, για το οποίο παρατηρείται έλλειψη στα ράφια των φαρμακείων της χώρας μας.

Επίσης πριν μερικές μέρες ο ΕΟΦ άλλαξε τη λίστα με τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη για τα οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές, ενώ εμπλούτισε τον πίνακα με τα σκευάσματα τα οποία δεν θεωρούνται πλέον ελλειπτικά και γι’ αυτό επιτρέπεται και πάλι η ελεύθερη ενδοκοινοτική τους διακίνηση.

Ειδικότερα, αίρεται η απαγόρευση για 26 σκευάσματα, μεταξύ των οποίων το Zinadol, το Symbicort, το Eliquis κ.ά., ενώ στη λίστα με τις απαγορεύσεις προστίθενται 41 σκευάσματα που αφορούν διάφορες παθήσεις.

Το σύνολο πλέον των ελλειπτικών σκευασμάτων, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη λίστα του ΕΟΦ, είναι 79.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φαρμακοποιοί έχουν παραδώσει στην κυβέρνηση λίστα με τα φάρμακα που δεν βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων και που ξεπερνούν κατά πολύ τον παραπάνω αριθμό, ενώ έχουν ζητήσει οι απαγορεύσεις των παράλληλων εξαγωγών να τηρούνται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τους ασθενείς τους.

Πηγή: healthmag.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης