Blog

Ελλείψεις φαρμάκων: Τι προτείνoυν οι φαρμακοβιομηχανίες για την πρόληψή τους

Τις προτάσεις της για την πρόληψη και τον μετριασμό των ελλείψεων φαρμάκων στις χώρες της ΕΕ δημοσιεύει σε άρθρο της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA).  Όπως τονίζεται στο σχετικό άρθρο, η καινοτόμος φαρμακευτική βιομηχανία είναι αφοσιωμένη στο να διασφαλίζει ότι οι ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα που χρειάζονται και υποστηρίζει τις συντονισμένες προσπάθειες της ΕΕ για την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού και την πρόληψη των ελλείψεων σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, η αντιμετώπιση ζητημάτων εφοδιασμού είναι περίπλοκη και απαιτεί προσαρμοσμένες λύσεις. Προκλήσεις μπορεί να προκύψουν από διάφορους παράγοντες, όπως περιορισμοί στην κατασκευή, περιορισμένη χωρητικότητα και απροσδόκητες αυξήσεις της ζήτησης από έκτακτα περιστατικά δημόσιας υγείας, βελτιωμένες διαγνώσεις, εξελισσόμενες ιατρικές πρακτικές, σφάλματα πρόβλεψης ή άλλους παράγοντες που αυξάνουν τη ζήτηση. Επιπλέον, τα φάρμακα έχουν διαφορετικές ανάγκες παραγωγής και προμήθειας. Για παράδειγμα, τα βιολογικά προϊόντα, τα εμβόλια και οι θεραπείες που προέρχονται από πλάσμα συχνά απαιτούν εξειδικευμένες εγκαταστάσεις λόγω των τεχνικών τους απαιτήσεων. Τα τελευταία χρόνια, τα μέλη της EFPIA έχουν επενδύσει στο να κάνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο ανθεκτικές που σε συνδυασμό με ένα γεωγραφικά ποικιλόμορφο δίκτυό δίνει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται η παραγωγή  ώστε να  παραδίδονται τα φάρμακα εκεί που χρειάζονται περισσότερο.

Τα μέλη της Ομοσπονδίας προτείνουν:

  1. Ανάπτυξη ενός επικαιροποιημένου συστήματος πρόληψης και μετριασμού των ελλείψεων της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ένας επικαιροποιημένος ορισμός της έλλειψης (με την προσφορά και τη ζήτηση που ορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 2 του Κανονισμού 2022/123/ΕΕ) και υποβολή εκθέσεων μέσω ενός διαλειτουργικού συστήματος παρακολούθησης/γνωστοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής πλατφόρμας ελλείψεων φαρμάκων (ESMP) και του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επαλήθευσης Φαρμάκων (EMVS). Επίσης υιοθέτηση μιας προσέγγισης με βάση τον κίνδυνο που θα επικεντρώνεται σε έναν εναρμονισμένο κατάλογο της ΕΕ κρίσιμων φαρμάκων που θα ορίζεται μέσω μιας τυποποιημένης μεθοδολογίας που αξιολογεί τις θεραπευτικές ενδείξεις και τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών λύσεων σε μια αγορά. Για παράδειγμα, ο σχεδιασμός πρόληψης ελλείψεων (SPP) και ο σχεδιασμός μετριασμού των ελλείψεων (SMP) θα πρέπει να απαιτούνται μόνο για κρίσιμα φάρμακα και να εναρμονίζονται σε επίπεδο ΕΕ έτσι ώστε να εστιάζουν σωστά τις προσπάθειες τους οι κατασκευάστριες εταιρείες και να φθάνουν τα φάρμακα στους ασθενείς.
  2. Κατανόηση και διαφάνεια των αναγκών των ασθενών μέσω έγκαιρων επιδημιολογικών δεδομένων (από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων) και έγκαιρου διαλόγου με τις αρχές για την προετοιμασία της απαιτούμενης προμήθειας. Χρήση του EMVS για την πρόληψη ελλείψεων και την παρακολούθηση των αποθεμάτων.
  3. Βελτίωση της ασφάλειας του εφοδιασμού μέσω στρατηγικών αποθεματικών και ρυθμιστικών αρχών που ανήκουν στην ΕΕ.
  4. Δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενισχύει την παραγωγική και εμπορική βάση της ΕΕ μειώνοντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια και υιοθετώντας έξυπνες ρυθμίσεις, διασφαλίζοντας ότι δεν επηρεάζεται δυσανάλογα η καινοτομία.
  5. Ενίσχυση της ανθεκτικότητας της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας με τη διαφοροποίηση των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού, τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας αγαθών υγειονομικής περίθαλψης, τη ρυθμιστική συνεργασία και την αντιμετώπιση των αναγκαστικών εξαρτήσεων σε προϊόντα, μέσω εταιρικών συμφωνιών με βασικούς εμπορικούς εταίρους.
Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
LinkedIn
X