Blog

Αρχική » Blog » Ημερίδες / Συνέδρια / Σεμινάρια » Ελένη Γιαμαρέλλου: Χρειαζόμαστε λοιμωξιολόγο πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε κάθε νοσοκομείο

Blog

Ελένη Γιαμαρέλλου: Χρειαζόμαστε λοιμωξιολόγο πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε κάθε νοσοκομείο

Με την παράθεση ανησυχητικών στοιχείων για την μικροβιακή αντοχή παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας ξεκίνησε την ομιλία της η Ελένη Γιαμαρέλλου, Ομ. Καθηγήτρια Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α. – Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια της Α’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Υγεία, Επίτιμη Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Μελος Academia Europaea, στην ημερίδα με τίτλο «Συντονιζόμαστε ενάντια στην μικροβιακή αντοχή» που διοργανώνει η BOUSSIAS Media και το  Health Daily.

Όπως ανέφερε η χώρα μας παρά τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί συνεχίζει να είναι πρώτη στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών αλλά και στις νοσοκομειακές λοιμώξεις. Το 2020 στην Ελλάδα καταγράφηκαν  2000 θάνατοι από πολυανθεκτικά μικρόβια σε πληθυσμό 10 περίπου εκατομμυρίων , στην Ιταλία 8000 θάνατοι  σε πληθυσμό 45 εκατ., ενώ στη Σουηδία που έχει τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα καταγράφηκαν 300 θάνατοι από πολυανθεκτικά μικρόβια.

Αναφερόμενη στα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ΜΑ, ανέφερε ότι ενώ από το 2014 υπάρχει ΦΕΚ που ορίζει ότι σε κάθε νοσοκομείο πρέπει να υπάρχει ομάδα επιτήρησης και ορθής διαχείρισης των αντιβιοτικών, αυτό δεν λειτουργεί παρά σε ελάχιστα νοσοκομεία ενώ σε κανένα δεν υπάρχει λοιμωξιολόγος η κλινικός φαρμακοποιός πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αυτή είναι η διόρθωση που χρειάζεται αυτό το ΦΕΚ, αν θέλουμε να έχουμε κάποια αποτελέσματα, τόνισε.

Δύο είναι ουσιαστικά οι προτεινόμενοι τρόποι για τον περιορισμό της ΜΑ είπε η κ. Γιαμαρέλλου: α) το Περιοριστικό Συνταγολόγιο, για αντιβιοτικά που η χορήγησή τους απαιτεί έγκριση από το Λοιμωξιολόγο και β) η ανασκόπηση μετά τη συνταγογράφηση «πρόσωπο με πρόσωπο» που σημαίνει ότι μετά της συνταγογράφηση και τη χορήγηση των αντιβιοτικών επανεξετάζεις και παρακολουθείς τα αποτελέσματα και τις συνέπειες της χορήγησης τους. Ένας senior λοιμωξιολόγος μπορεί να χρειαστεί και βοηθό για να κάνει αυτή τη δουλειά η οποία δεν χρειάζεται να γίνει με μιάς σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, αλλά τμηματικά, ενώ απαραίτητες είναι οι τριμηνιαίες συναντήσεις με τους γιατρούς και τη διοίκηση του νοσοκομείου.  18  μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων έφερε 61% μείωση της αντοχής αλλά μετά από 1 χρόνο, και στις ΜΕΘ αντίστοιχα αποτελέσματα μετά από τους 6 μήνες. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο LANCET έδειξε ότι η εφαρμογή των μέτρων μειώνει την ΜΑ κατά 51%. Στην Ελλάδα μελέτη που έχει γίνει στο νοσοκομείο Τζάνειο για 4 χρόνια έδειξε πολύ σημαντικά θετικά αποτελέσματα. Μάλιστα όπως τόνισε η κ. Γιαμαρέλλου έγινε τέτοια οικονομία σε αυτό το νοσοκομείο αυτά τα 4 χρόνια που θα μπορούσαν να καλύψουν τις αμοιβές ακόμα δύο λοιμωξιολόγων. Από το Πανελλήνιο πρόγραμμα για το έλεγχο και τον περιορισμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων σε 10 νοσοκομεία τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και δείχνουν 38,5 μείωση λοιμώξεων και 62% μείωση των θανάτων.

Επίσης χρειαζόμαστε ιατρικούς οδηγούς στην τσέπη κάθε επαγγελματία υγείας, αναδιοργάνωση της εξειδίκευσης στην λοιμωξιολογία, ανακύκλωση της εκπαίδευσης των γιατρών στις λοιμώξεις ανα τριετία, εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής, οδοντιατρικής φαρμακευτικής, νοσηλευτικής και σχολής μαιών. Για την Ελλάδα ειδικά προτείνεται η δημιουργία, Ελεγκτικής, Διεπιστημονικής, Οργανωτικής Επιτροπής ανά ΥΠΕ, αποτελούμενη από senior λοιμωξιολόγους, εντατικολόγους, κλινικούς μικροβιολόγους, κλινικούς φαρμακοποιούς, νοσηλευτές λοιμώξεων και εκπροσώπους των Υπουργείου Υγείας του ΕΟΔΥ και του ΟΔΙΠΥ.

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης