Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Εκτός ΕΣΥ οι επικουρικοί γιατροί που θα παρανομούν όταν ασκούν ιδιωτικό έργο – Τι θα γίνεται με τους ειδικευόμενους

Blog

Εκτός ΕΣΥ οι επικουρικοί γιατροί που θα παρανομούν όταν ασκούν ιδιωτικό έργο – Τι θα γίνεται με τους ειδικευόμενους

Εκτός ΕΣΥ είναι πιθανό να βρεθούν οι επικουρικοί γιατροί που θα παρανομήσουν εάν θα ασκήσουν ιδιωτικό έργο, με βάση την πρόσφατη υπουργική απόφαση.

Και αυτό διότι εάν δεν τηρήσουν τους κανόνες που προβλέπονται και προβούν σε «ανάρμοστες συμπεριφορές για δημόσιο υπάλληλο» όπως αναφέρεται, κινδυνεύουν με απομάκρυνση από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς θα διακόπτεται η σύμβασή τους και θα αποχωρούν αζημίως.

Η πρόσφατη υπουργική απόφαση που δίνει τη δυνατότητα σε επικουρικούς γιατρούς αλλά και σε ειδικευόμενους γιατρούς να εργαστούν και στον ιδιωτικό τομέα θέτει και κάποια όρια που δεν θα πρέπει να ξεπεράσει το ιατρικό σώμα προκειμένου να μπορεί να εργάζεται παράλληλα και στους δύο τομείς.

Να υπενθυμιστεί ότι τόσο οι γιατροί του ΕΣΥ, όσο και η επικουρικοί αλλά και οι ειδικευόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε δικό τους ιδιωτικό ιατρείο, σε ιδιωτική κλινική, αλλά και σε ιδιωτικές εταιρείες που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας.

Επικουρικοί γιατροί: Οι κίνδυνοι από το ιδιωτικό έργο
Οι επικουρικοί γιατροί στην περίπτωση πάντως που υποπέσουν σε παράπτωμα και παρασύρουν ασθενείς του ΕΣΥ για παράδειγμα στον ιδιωτικό τομέα για οικονομικό όφελος, κινδυνεύουν με κυρώσεις από τη διοίκηση των νοσοκομείων στα οποία θα εργάζονται.

Ειδικότερα σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι κυρώσεις που προβλέπονται είναι οι εξής:

-Η παράβαση, από ιατρό ή οδοντίατρο κλάδου Ε.Σ.Υ. καθώς και επικουρικό ιατρό και οδοντίατρο των όρων και προϋποθέσεων του άρθρου 3 συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα και προβλέπει:

α. την άμεση ανάκληση της άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου, με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου της

β. την άμεση ανάκληση της βεβαίωσης λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου/οδοντιατρείου.

γ. την άμεση καταγγελία της σύμβασης παροχής ιατρικών υπηρεσιών από τον συμβαλλόμενο πάροχο αζημίως.

δ. την απαγόρευση υποβολής νέας αίτησης για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών.

ε. σε περίπτωση πρώτης υποτροπής, η χρονική διάρκεια της απαγόρευσης εκτείνεται σε δύο (2) έτη.

στ. σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής, επέρχεται οριστική απώλεια του δικαιώματος.

Σε ό,τι αφορά στους ειδικευόμενους γιατρούς εάν παρανομήσουν θα κινδυνεύουν αντίστοιχα όχι με απομάκρυνση από το ΕΣΥ αλλά με την άμεση ανάκληση της βεβαίωσης λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου-οδοντιατρείου, την απαγόρευση υποβολής νέας αίτησης για ιδιωτικό έργο ενώ θα χάνουν πλήρως το δικαίωμα για εργασία στον ιδιωτικό τομέα εάν επαναλάβουν το παράπτωμα.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης