Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Εκτάκτως στον υπουργό Υγείας οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων (PIF) μετά το δραματικό clawback – Τι θα ζητήσουν

Blog

Εκτάκτως στον υπουργό Υγείας οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων (PIF) μετά το δραματικό clawback – Τι θα ζητήσουν

Με τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη συναντώνται στις 11:30 το πρωί της Πέμπτης στο υπουργείο υγείας οι εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κλάδου (PIF) που εκπροσωπούν τις εταιρείες με τα καινοτόμα φάρμακα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, η συνάντηση πραγματοποιείται εκτάκτως μετά τα δραματικά σημειώματα που έλαβαν οι εταιρείες για υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) στο σύστημα υγείας της τάξης του 83%.

Είναι ένα ποσοστό που ουσιαστικά υποχρεώνει τον κλάδο να δώσει δωρεάν 8 στα 10 φάρμακα ενώ η πολιτεία θα καλύψει μόνο τα 2 παρά το γεγονός ότι το υπουργείο υγείας υποστηρίζει ότι μεσοσταθμικά το clawback κινείται στο 72%.

Το προεδρείο του PIF σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr ζήτησε έκτακτη συνάντηση το πρωί της Πέμπτης με τον υπουργό υγείας προκειμένου να θέσει άμεσα τα ζητήματα που έχουν φέρει τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις σε οριακή κατάσταση.

Με βάση τις ίδιες πηγές του HealthReport.gr οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων θα ζητήσουν από τον υπουργό Υγείας άμεση διόρθωση του clawback για το 2023 με δεδομένο ότι δεν έχει ακόμα εκδοθεί το ποσοστό για το δεύτερο εξάμηνο της ίδιας χρονιάς.

Ο κίνδυνος που προκύπτει από τις υπερβολικές αυτές επιβαρύνσεις σχετίζεται άμεσα με τους Έλληνες ασθενείς καθώς είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος νέα καινοτόμα φάρμακα να μην φτάνουν στη χώρα μας.

PIF: Σοβαρές οι συνέπειες
Μετά τα σημειώματα που έλαβαν οι εταιρείες, το PIF επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι οι επιπτώσεις του αδιεξόδου του 83% είναι ήδη παρούσες. Η πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες τίθεται σε κίνδυνο, η διάθεση των υφιστάμενων θεραπειών καθίσταται μη βιώσιμη όσο ποτέ, ενώ η αποεπένδυση θα απειλήσει ακόμη πιο έντονα τον βιοφαρμακευτικό κλάδο και το αποτύπωμά του στην εθνική οικονομία:

-επενδύσεις σε κλινική έρευνα,

-συμβολή στην απασχόληση εξειδικευμένου και καλά αμειβόμενου επιστημονικού προσωπικού,

-χρηματοδότηση συνεχούς ιατρικής εκπαίδευσης,

-προγράμματα υποστήριξης ασθενών και κοινωνικής υπευθυνότητας.

ΣΦΕΕ: Επιστολή στον πρωθυπουργό
Επείγουσα έκκληση για άμεση αναθεώρηση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού στα νοσοκομεία ζητά με επιστολή του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο ΣΦΕΕ.

Η επιστολή αναφέρει:

“Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία και απογοήτευσή μας σχετικά με την προϋπολογισθείσα δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία καθώς και την αγωνία μας για τη συνέχιση της πρόσβασης των ασθενών σε όλα τα απαραίτητα για την υγεία τους νοσοκομειακά φάρμακα.

Δέκα μήνες μετά το κλείσιμο του έτους 2023 και 16 μήνες μετά το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου του 2023, οι εταιρείες-μέλη μας έλαβαν τα σημειώματα για το νοσοκομειακό Clawback για την περίοδο αυτή, με τις υποχρεωτικές επιστροφές για την μεγαλύτερη μερίδα της αγοράς να φτάνουν στο εξωφρενικό 83%, ενώ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου αγγίζουν το 92%.

Παρά τις συνεχείς επισημάνσεις μας σε όλες τις επαφές με τα αρμόδια υπουργεία και επιτροπές, το πρόβλημα παραμένει, και η Πολιτεία συνεχίζει να κωφεύει, αρνούμενη να αναγνωρίσει το λάθος της και να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη διόρθωσή του. Τόσο προεκλογικά όσο και πριν από 6 μήνες στην συνάντησή σας με τους Προέδρους της Παγκόσμιας Φαρμακοβιομηχανίας, δεσμευθήκατε για έμπρακτη στήριξη της καινοτομίας και τη βελτίωση της προβλεψιμότητας και βιωσιμότητας των φαρμακευτικών εταιρειών.

Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις συνηγορούν υπέρ του αντιθέτου. Υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι μητρικές εταιρείες να αποφασίσουν ότι η είσοδος των καινοτόμων φαρμάκων στο νοσοκομείο δεν είναι πλέον βιώσιμη, δεδομένου ότι το κόστος τους καλύπτεται πλέον από τις ίδιες τις φαρμακευτικές εταιρείες. Το πρωτοφανές για τα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια δεδομένα ύψος των επιστροφών στα νοσοκομειακά φάρμακα καταδεικνύει την διαχρονικά αποτυχημένη πολιτική που ακολουθείται στον τομέα του φαρμάκου, καθώς και την ακραία υποχρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμακευτικού προϋπολογισμού.

Είναι ξεκάθαρο πως ένας “λανθασμένος” κλειστός προϋπολογισμός, ακόμη και σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπως τα δημόσια νοσοκομεία, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις εταιρείες που προμηθεύουν φάρμακα και τους ασθενείς που τα χρειάζονται.

Πώς είναι δυνατόν ένα φάρμακο που τιμολογείται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές στην Ευρωζώνη, χωρίς ποτέ να αυξηθεί η τιμή του, να θεωρείται οικονομικά βιώσιμο όταν επιστρέφει το 83% των τιμολογημένων πωλήσεών του;

Η πολιτεία θεωρεί ότι μπορούν όλα αυτά τα φάρμακα να συνεχίσουν να διατίθενται στην Ελλάδα;

Είναι επιτακτική ανάγκη να επαναξιολογηθεί άμεσα ο νοσοκομειακός προϋπολογισμός, τόσο για το 2023, όσο και για το 2024, που βαίνει χειρότερο, με πρόσθετα κονδύλια, και όχι με τη μεταφορά του βάρους από τη μία πλευρά στην άλλη. Αν συνεχιστούν αυτές οι πρακτικές, η αποχώρηση πολλών προϊόντων ή ακόμα και ολόκληρων εταιρειών από τη χώρα είναι προ των πυλών.

Η ευθύνη για την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες δεν μπορεί να συνεχίσει να βαρύνει σχεδόν αποκλειστικά τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος διακοπής κυκλοφορίας των καινοτόμων φαρμάκων και να βρεθεί άμεσα μια λύση” .

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης