Blog

Αρχική » Blog » Επιχειρηματικά Νέα » Εξοδος για τρεις εταιρείες από θεραπευτική κατηγορία

Blog

Εξοδος για τρεις εταιρείες από θεραπευτική κατηγορία

Αποφασισμένες να αποχωρήσουν από τη θεραπευτική κατηγορία βιταμίνες συν ασβέστιο (συνδυασμός φαρμάκου) είναι τρεις βασικοί παίκτες της συγκεκριμένης αγοράς, οι οποίοι κατά πληροφορίες αρνήθηκαν να δώσουν τις “εξωπραγματικές”  όπως μας είπαν εκπτώσεις που τους ζητήθηκαν, στέλνοντας ωστόσο κάποιες αντιπροτάσεις. Σημειώνεται ότι η δαπάνη της συγκεκριμένης θεραπευτικής κατηγορίας πέρυσι μετά από το clawback (αναγκαστικές επιστροφές) και το rebate (εκτπώσεις) διαμορφώθηκε στα 7 εκατ. ευρώ ( χωρίς CL & R ήταν στα 11 εκατ. ευρώ).

Την ίδια στιγμή και τέταρτη εταιρεία η οποία ήθελε να εισέλθει στη θεραπευτική κατηγορία αποφάσισε εντέλει να απέχει από τις διαπραγματεύσεις αντιδρώντας και αυτή με την σειρά της στις σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις που υφίστανται.

Η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει επίσημα, λένε οι πηγές μας και αναμένεται να σταλεί το συμφωνητικό σε όλες τις εταιρίες και όσες δεν απαντήσουν, θα μείνουν εκτός του θετικού καταλόγου. Οι τρεις αυτοί παίκτες που προαναφέρθηκαν ελέγχουν κατ’ εκτίμηση το 50% της κατηγορίας. Ομως από την άλλη, η λύση της εξόδου δείχνει για αυτές μονόδρομος μη αποδεχόμενες να δώσουν εκπτώσεις από 50% μέχρι και 65% προκειμένου να συνεχίζουν να αποζημιώνονται τα σκευάσματά τους.

Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ότι περίπου 200.000 άνθρωποι θα πρέπει να αλλάξουν θεραπεία -μιλάμε για κατά βάση για ασθενείς με οστεοπόρωση- καθώς σχεδόν όλα τα πρωτότυπα σκευάσματα στους συνδυασμούς βιταμίνες με ασβέστιο, δεν φαίνεται τελικά να καταφέρνουν να περάσουν το “σκόπελο” της διαπραγμάτευσης, παρόλο που το κράτος νομοθέτησε την προστασία των οικονομικών θεραπειών.

Στην αντίθετη περίπτωση, οι ασθενείς που θα αποφασίσουν να συνεχίσουν να παίρνουν την ίδια θεραπεία θα υποχρεωθούν να την πληρώνουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους. Το κόστος των θεραπειών που ετοιμάζονται να βγουν από τον θετικό κατάλογο είναι σε λιανικές τιμές από 5 μέχρι και 7 ευρώ.

Το ερώτημα

Οι εταιρείες αναρωτιούνται αν η εξοικονόμηση θα γίνει από μια ανελαστική αγορά μικρού μεγέθους φαρμάκου και πλήρως ρυθμιζόμενη, η δαπάνη της παραμένει  σταθερή τα τελευταία χρόνια;

Πηγή: iatronet.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης