Blog
Blog
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΠΟΥ στην Ελλάδα για τη διαχείριση μαζικών καταστροφών
Για την πρώτη της δια ζώσης εκπαίδευση στην Ευρώπη η Ακαδημία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του ΠΟΥ επέλεξε την χώρα μας. Η εκπαιδευτική δράση αφορά στη διαχείριση εκτάκτων μαζικών συμβάντων και την ετοιμότητα των ΤΕΠ.
Ειδικότερα, το εν λόγω πρόγραμμα της Ακαδημίας του ΠΟΥ αποσκοπεί στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού οδηγού, ο οποίος θα εστιάζει στην ετοιμότητα και ανταπόκριση σε μαζικά συμβάντα.
Αναλυτικότερα, η δράση δίνει έμφαση στο επίπεδο προετοιμασίας και συγκεκριμένα στην οργάνωση καθώς και στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού το οποίο εργάζεται σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), με έμφαση στα πρώτα 30 λεπτά μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτου μαζικού συμβάντος.
Με άξονα μια καινοτόμο, διαδραστική μεθοδολογία το πρόγραμμα επικεντρώνεται στη βιωματική μάθηση, ενσωματώνοντας τις θεματικές της εκπαίδευσης ενηλίκων, της συνεργατικότητας, το παιχνίδι ρόλων, την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και την αλλαγή συμπεριφοράς.
Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα αποτελεί η βελτίωση του συντονισμού των ΤΕΠ και η ενίσχυση της ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτων μαζικών συμβάντων, προκειμένου να μπορέσουν να σωθούν περισσότερες ζωές.
Η εκπαίδευση θα ολοκληρωθεί έως τις 28 Μαΐου 2021, στο κτίριο ΑΚΙΣΑ του ΠΓΝ «Αττικόν».
Η εκπαίδευση περιλαμβάνει:
- Την καλλιέργεια της δυνατότητας του προσωπικού να προετοιμαστεί για, να ανταποκριθεί σε και να ανακάμψει από έκτακτα μαζικά συμβάντα, μέσω μιας οργανωμένης και συλλογικής ανταπόκρισης,
- Την βελτίωση του ρόλου του κάθε εργαζόμενου σε ΤΕΠ, καθώς και της μεταξύ τους συνεργασίας,
- Την καλύτερη αξιοποίηση και κινητοποίηση εξοπλισμού, προμηθειών και διαδικασιών και
- Τον έλεγχο του εσωτερικού και εξωτερικού συνωστισμού.
Στην τετραήμερη εκπαίδευση έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν ομάδες από τα ΤΕΠ τεσσάρων Νοσοκομείων:
- Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν»,
- Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ,
- Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγία η Βοήθεια» και
- 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
Άξιο αναφοράς είναι πως ο συντονισμός από ελληνικής πλευράς πραγματοποιείται από το γραφείο του ΠΟΥ στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την εποπτεία του Καθηγητή Γενικής Χειρουργικής, κ. Εμμανουήλ Πικουλή.
Πηγή: virus.com.gr