Blog

Εγινε ο κορονοϊός λιγότερο θανατηφόρος; Τι δείχνουν οι μελέτες για τον ηλικιακό παράγοντα και τις νέες θεραπείες παγκοσμίως

Εγινε ο κορονοϊός λιγότερο θανατηφόρος; Τι δείχνουν οι μελέτες για τον ηλικιακό παράγοντα και τις νέες θεραπείες παγκοσμίως

Mε βάση τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει τουλάχιστον 1.155.301 θανάτους σε όλον τον κόσμο.

Τη Δευτέρα έσπασε και το φράγμα των 43.080.500 κρουσμάτων παγκοσμίως. Τα περισσότερα από τα μισά εξ αυτών έχουν καταγραφεί στο τρέχον, δεύτερο κύμα της πανδημίας. Και τα μηνύματα από την Ευρώπη και την Αμερική δείχνουν αυτό το δεύτερο κύμα απειλεί να αποβεί πιο σαρωτικό και εκτεταμένο από το πρώτο.

Goldman Sachs: Χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας

Τα καλά – καίτοι ακόμη υπό διερεύνηση – νέα μέσα στο κλίμα αυτής της παγκόσμιας απειλής ίσως έρχονται από μια μελέτη της Goldman Sachs η οποία δείχνει πως αυτό το δεύτερο κύμα, παρ’ ότι πιο εκτεταμένο στην διασπορά του ιού, εμφανίζει μέχρι στιγμής χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας από το εκείνο της περασμένης άνοιξης.

Στην μελέτη επισημαίνεται πως τα νέα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται ραγδαία στις ΗΠΑ και ο ρυθμός μετάδοσης του ιού δείχνει ακόμη υψηλότερος στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα όμως , οι θάνατοι είναι σχεδόν σταθεροί στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη αυξάνονται με χαμηλό ρυθμό και επί του παρόντος παραμένουν κάτω από την κορύφωση της άνοιξης.

Λιγότεροι θάνατοι νοσηλευόμενων σε σχέση με την άνοιξη

Τα στοιχεία που παραθέτει η Goldman Sachs μετά από ανάλυση των επίσημων επιδημιολογικών δεδομένων βασίζονται κυρίως σε δύο δεδομένα:

  • Το πρώτο είναι πως οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι σε σχέση με τις νοσηλείες είναι τώρα περίπου το μισό επίπεδο σε σχέση με την άνοιξη τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, ενώ τα πρώιμα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν αύξηση των ποσοστών επιβίωσης όσων ασθενών νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.
  • Το δεύτερο είναι ότι τα δεδομένα λοίμωξης από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα νοικοκυριών του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνουν ότι το ποσοστό θνητότητας της μόλυνσης έχει μειωθεί σημαντικά από τον Μάιο.

Αναζητώντας τους πιθανούς παράγοντες που οδηγούν σ΄αυτή την εικόνα, η Goldman Sachs επισημαίνει κατ’ αρχάς πως η μη αναλογική διεξαγωγή τεστ σε όλον τον πλανήτη και η πιθανή μη καταγραφή του πραγματικού αριθμού των λοιμώξεων θέτουν υπό αίρεση όλα τα δεδομένα.

Κύρια ομάδα διασποράς του ιού οι νέοι

Παρά ταύτα, αναφέρει πως τα δημογραφικά στοιχεία δείχνουν ότι πλέον η κύρια ομάδα διασποράς του ιού παγκοσμίως εντοπίζεται στους νέους. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα αυξημένα μέτρα προφύλαξης που παίρνουν πια οι πιο ευπαθείς και ηλικιωμένοι πολίτες εξηγεί σε έναν βαθμό και τον χαμηλότερο κίνδυνο θνητότητας.

Παράλληλα, οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι θεραπείες με στεροειδή και οι βελτιωμένες ιατρικές πρακτικές έχουν αυξήσει σχετικά και τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών που νοσούν σοβαρότερα.

Ως εκ τούτων, το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι πως ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού, η ικανότητα προστασίας των ηλικιωμένων και οι αντοχές των νοσοκομείων (οι οποίες περιορίζονται όλο και περισσότερο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες) πιθανότατα θα παραμείνουν οι πιο σημαντικοί παράγοντες για τον αριθμό των θανάτων που έρχονται τους επόμενους μήνες.

Πηγή: economico.gr
Facebook
LinkedIn
X