Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » EFPIA: Τι προτείνει για μείωση των καθυστερήσεων στην πρόσβαση στα νέα φάρμακα έως και 5 μήνες

Blog

EFPIA: Τι προτείνει για μείωση των καθυστερήσεων στην πρόσβαση στα νέα φάρμακα έως και 5 μήνες

«Καθώς διεξάγονται συζητήσεις γύρω από την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ, δύο θεμελιώδη ερωτήματα έρχονται στο προσκήνιο: πώς να διασφαλιστεί η δίκαιη πρόσβαση στα φάρμακα για όλους τους Ευρωπαίους και πώς να προωθηθεί μια εξαιρετικά ανταγωνιστική και καινοτόμος φαρμακευτική βιομηχανία. Ανησυχώ ότι το τρέχον σχέδιο νόμου δεν ανταποκρίνεται επαρκώς σε κανέναν από αυτούς τους στόχους». Τα παραπάνω τονίζει σε άρθρο της η Γενική Διευθύντρια της EFPIA Nathalie Moll.

Στη συνέχεια τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η επίτευξη ταχύτερης και πιο δίκαιης πρόσβασης στα φάρμακα είναι τόσο θεμελιώδης όσο και πρόκληση.

Μια συμβολή σε αυτό που μπορεί να επιτευχθεί σε επίπεδο ΕΕ είναι ο εξορθολογισμός των διαδικασιών λήψης ρυθμιστικών αποφάσεων που θα οδηγήσουν σε ταχεία έγκριση νέων φαρμάκων για ευρωπαίους ασθενείς. Από αναλύσεις που δημοσιεύθηκαν, σημειώνουμε ότι οι καθυστερήσεις σημειώνονται κυρίως κατά τη φάση τιμολόγησης και αποζημίωσης εντός των κρατών μελών, απαιτώντας συλλογική δράση από διάφορους ενδιαφερόμενους.

Ως εκ τούτου, οι αρμοδιότητες που επηρεάζουν την πρόσβαση βρίσκονται σταθερά σε επίπεδο χώρας και όχι εντός της νομοθεσίας της ΕΕ. Η προσπάθεια που γίνεται σε αυτήν τη μεταρρύθμιση για την εκ των υστέρων ενσωμάτωση των εθνικών πλαισίων πρόσβασης στη νομοθεσία της ΕΕ που έχουν σχεδιαστεί κυρίως για τον καθορισμό της έγκρισης προϊόντων και την υποστήριξη της καινοτομίας, δεν θα λειτουργήσει. Αναγνωρίζοντας την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης της πρόσβασης, η EFPIA έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα. Αυτά περιλαμβάνουν δέσμευση υποβολής αίτησης τιμολόγησης και αποζημίωσης σε όλα τα κράτη μέλη εντός δύο ετών από την έγκριση της ΕΕ που συνδέεται με ειδική πύλη και τακτική αναφορά για αυτή την δέσμευση έτσι ώστε να παρακολουθείται η πρόοδος.

Επιπλέον, η EFPIA προτείνει την υιοθέτηση νέων μηχανισμών τιμολόγησης και την εισαγωγή κλιμακωτής τιμολόγησης με βάση την ικανότητα πληρωμής, έτσι ώστε  τα κράτη μέλη να έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν και να χρηματοδοτούν αποτελεσματικά νέα φάρμακα. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρες βελτιώσεις στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, χωρίς να διακυβεύεται η ανταγωνιστικότητα ή οι αρμοδιότητες των κρατών μελών στον τομέα της υγείας. Η μοντελοποίησή μας προβλέπει βελτίωση έως και 64% στην πρόσβαση στα φάρμακα και μείωση των καθυστερήσεων για ευρωπαίους ασθενείς έως και πέντε μήνες. Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη σύσταση μιας πολυμερούς ομάδας με τη συμμετοχή της βιομηχανίας, των ασθενών, των πληρωτών και των παρόχων για την αντιμετώπιση των φραγμών πρόσβασης, αντί της αναμονής για την έγκριση της αναθεωρημένης νομοθεσίας.

Τα πρόσφατα δημοσιευμένα ετήσια στοιχεία της EFPIA δείχνουν ότι η αύξηση των δαπανών Ε&Α της Κίνας μεταξύ 2018 και 2022 ξεπέρασαν την Ευρώπη κατά περισσότερο από τρεις φορές. Για να δοθούν κίνητρα για ερευνητικές προσπάθειες που επικεντρώνονται στην κάλυψη των αναγκών των ευρωπαίων ασθενών, είναι ζωτικής σημασίας να αναπτυχθεί ένας ασθενοκεντρικός, ευρύς ορισμός της ανεκπλήρωτης ιατρικής ανάγκης. Αναγνωρίζοντας την αξία της σταδιακής καινοτομίας και ενθαρρύνοντας τις προόδους στις θεραπείες και τη φροντίδα, η Ευρώπη μπορεί να διασφαλίσει ότι κανένας ασθενής δεν θα μείνει πίσω.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, απαιτώντας άμεση και αποφασιστική δράση για την εξασφάλιση έγκαιρης πρόσβασης στα φάρμακα και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στον φαρμακευτικό τομέα για να κλείσει το χάσμα με άλλες περιοχές που μας ξεπερνούν εδώ και 20 χρόνια.

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
LinkedIn
X

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης