Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » EFPIA: «Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του ‘Οσλο για τα φάρμακα»

Blog

EFPIA: «Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του ‘Οσλο για τα φάρμακα»

EFPIA: «Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του ‘Οσλο για τα φάρμακα»

Τι αναφέρεται σε σχετική δήλωσή της

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), σε δήλωσή της σχετικά με το υπουργικό γεύμα του ΠΟΥ/Ευρώπης στο Τελ Αβίβ, αναφέρει ότι συμμερίζεται το όραμα της Πρωτοβουλίας του Όσλο για τα Φάρμακα (OMI) του ΠΟΥ/Ευρώπης όσον αφορά τη βελτίωση της πρόσβασης σε νέες θεραπείες για τους ασθενείς στην Ευρώπη και τη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση και, ως εκ τούτου, έχει εμπλακεί σε στενό διάλογο με την OMI από την έναρξή της το 2020.

«Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε δει διαδοχικά κύματα πρωτοποριακών και ασθενοκεντρικών θεραπευτικών καινοτομιών που αναπτύσσονται και λανσάρονται από τη βιομηχανία σε τομείς όπως ο καρκίνος, το HIV/AIDS, οι ανοσολογικές καταστάσεις, οι σπάνιες και γενετικές ασθένειες, η ηπατίτιδα C και πιο πρόσφατα η COVID-19 που βελτιώνουν την υγειονομική περίθαλψη και αλλάζουν τη ζωή των ασθενών σε όλη την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρά όλες αυτές και άλλες καινοτομίες που ήρθαν στην αγορά και δημιούργησαν οφέλη για τους ασθενείς, τα συστήματα υγείας και τις κοινωνίες, οι φαρμακευτικές δαπάνες παρέμειναν σταθερές ως ποσοστό των συνολικών δαπανών υγειονομικής περίθαλψης στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες» τονίζει η EFPIA στη δήλωσή της και προσθέτει ότι « η εισαγωγή πιο εξειδικευμένων και στοχευμένων θεραπειών, πολλές από τις οποίες χορηγούνται σε νοσοκομεία ή εξειδικευμένα κέντρα,συμπεριλαμβανομένων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών και φαρμάκων για σπάνιες ασθένειες, έχουν δημιουργήσει νέους τύπους προκλήσεων για την παροχή και χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης, την αξιολόγηση και την τιμολόγηση & αποζημίωση. Υπάρχουν επίσης ανησυχητικές ανισότητες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τη διαθεσιμότητα καθώς και τον χρόνο από την άδεια κυκλοφορίας έως την κυκλοφορία και την αποτελεσματική χρήση καινοτόμων φαρμάκων από τους ασθενείς».

Οι βαθύτερες αιτίες της μη διαθεσιμότητας και των καθυστερήσεων πρόσβασης είναι πολυπαραγοντικές, σημειώνεται στη σχετική δήλωση, και ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των διαφόρων χωρών καθώς και μεταξύ διαφορετικών περιοχών θεραπείας και κατηγοριών φαρμάκων. Για το λόγο αυτό, χρειάζονται διαφορετικές λύσεις για την αντιμετώπιση διαφορετικών προβλημάτων.

«Σε αυτό το πλαίσιο, ο κλάδος χαιρετίζει το προτεινόμενο επόμενο βήμα της πρωτοβουλίας, για τη δημιουργία μιας πολυμερούς πλατφόρμας μεταξύ των κρατών μελών και όλων των σχετικών ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου, για την προώθηση του εποικοδομητικού διαλόγου και τον εντοπισμό προκλήσεων και λύσεων».

Οι προτάσεις του φαρμακευτικού κλάδου που θα μπορούσαν να συζητηθούν περαιτέρω σε ένα τέτοιο φόρουμ περιλαμβάνουν:

  • Δέσμευση υποβολής αίτησης για τιμολόγηση και αποζημίωση σε όλες τις χώρες της ΕΕ το αργότερο 2 χρόνια μετά την κεντρική έγκριση.
  • Μια ευρωπαϊκή πύλη πρόσβασης για την παρακολούθηση της προόδου και τον εντοπισμό φραγμών πρόσβασης.
  • Ένα ρεαλιστικό πλαίσιο τιμολόγησης για τη μείωση των ανισοτήτων πρόσβασης μεταξύ διαφορετικών χωρών.
  • Λευκή βίβλος για την αποτελεσματική χρήση των δημόσιων προμηθειών φαρμάκων στην ΕΕ.
Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης