Blog
Blog
EFPIA: Λευκή Βίβλος για τη βελτίωση των φαρμακευτικών συσκευασιών

Η τελευταία λευκή βίβλος της EFPIA, «Φαρμακευτική συσκευασία: κινητήρια δύναμη για τους ασθενείς, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και τη βιομηχανία», διερευνά πώς η συσκευασία μπορεί να εξελιχθεί από εργαλείο συμμόρφωσης σε δυναμικό παράγοντα που συμβάλλει στην ασφάλεια των ασθενών, τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Με πληροφορίες από όλη την αλυσίδα φαρμακευτικής αξίας, το έγγραφο περιγράφει πώς οι καινοτόμες λύσεις συσκευασίας μπορούν να υποστηρίξουν την ιχνηλασιμότητα, να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να βελτιώσουν την εμπειρία του ασθενούς.
Συνοπτικά οι λύσεις οι προτάσεις της EFPIA συνοψίζονται στα εξής:
Βήματα προς τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες μέσω συνεργασιών
Μέσω του Horizon Europe και την «Πρωτοβουλία για την καινοτομία στην υγεία», μπορούν να δημιουργηθούν βιώσιμες συνεργατικές ερευνητικές πλατφόρμες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θα ανταποκριθούν στην ανάγκη μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της φαρμακευτικής συσκευασίας. Αυτό περιλαμβάνει την ανακύκλωση υλικών συσκευασίας ή/και εναλλακτικές λύσεις για τις τρέχουσες χημικές ουσίες της συσκευασίας. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί σε στοχευμένες περιοχές για τις οποίες η δράση θα μπορούσε να γίνει βραχυπρόθεσμα (3 έως 5 χρόνια).
Υιοθέτηση πλαστικών με βιολογική βάση
Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν βιοπολυμερή από αξιόπιστες ανανεώσιμες πηγές, υπό την προϋπόθεση ότι θα διαθέτουν την ίδια ποιότητα με τα παρθένα υλικά και θα πληρούν τα κριτήρια και τα πρότυπα που αναφέρονται στους κανονισμούς. Υλικά φυσικής προέλευσης, θα πρέπει να είναι
προσεκτικά και υπεύθυνα επιλεγμένα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ανεπιθύμητη περιβαλλοντική συνέπεια, όπως για παράδειγμα η βιοποικιλότητα, η αποψίλωση των δασών, η χρήση του νερού ή η ρύπανση από τη χρήση λιπασμάτων.
Ανακυκλωμένο περιεχόμενο μέσω μηχανικής και χημικής ανακύκλωσης
Η χρήση δευτερογενών πρώτων υλών στη φαρμακευτική
συσκευασία, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη κατά την επαφή συσκευασία, μπορεί παρουσιάζουν σημαντικές προκλήσεις λόγω των ρυθμιστικών απαιτήσεων και των απαιτήσεων για την ασφάλεια των φαρμακευτικών προϊόντων και την τεχνική απόδοση που απαιτείται από αυτά τα υλικά. Η φαρμακοβιομηχανία έχει δεσμευτεί να μεγιστοποιήσει τις ευκαιρίες ανακύκλωσης υλικών και να διατηρήσει αυτά τα υλικά στην καλύτερη δυνατόν κατάσταση για όσο περισσότερο γίνεται.
Καινοτόμες συσκευασίες που αποτελούνται από μόνο ένα είδος υλικού στην κατασκευή τους
Η προσθήκη τεχνολογίας χυτευμένου πολτού
για χρήση σε συσκευασίες στοματικών υγρών και στερεών έχει φέρει νέες δυνατότητες για τις συσκευασίες με βάση το χαρτί.
Η ανακύκλωση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ειδικές απαιτήσεις της πρωτογενούς συσκευασίας
Ο οποιοσδήποτε τρόπος ανακύκλωσης πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ειδικές απαιτήσεις της πρωτογενούς συσκευασίας που έρχεται σε επαφή με το φαρμακευτικό προϊόν.
Περισσότερα κίνητρα για την προώθηση της καινοτομίας
Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει τη δημόσια Ε&Α για την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων στα ζητήματα ασφάλειας της πρωτογενούς συσκευασίας στα φάρμακα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υποστηρίξει σχετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Πηγή: healthdaily.gr