Blog
Blog
EFPIA: Η Ευρώπη χάνει με ταχείς ρυθμούς το παγκόσμιο μερίδιό της στην έρευνα
Στους ταχείς ρυθμούς με τους οποίους η Ευρώπη χάνει το παγκόσμιο μερίδιό της στην έρευνα, και στον λίγο χρόνο που απομένει προκειμένου να ανατραπεί αυτό το κλίμα, αναφέρεται με άρθρο της η Γενική Διευθύντρια της EFPIA Nathalie Moll. Επικαλούμενη την πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση European Economic Impact της EFPIA, η οποία εξετάζει τη συμβολή της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην οικονομία της Ευρώπης, καθώς και σε αυτές άλλων περιοχών, τονίζει ότι παρότι οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α) στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 4,4 τοις εκατό κάθε χρόνο μεταξύ 2010 και 2022, η θέση της Ευρώπης γίνεται ολοένα και πιο επισφαλής γιατί μειώνεται η ανταγωνιστικότητα της.
Ενώ η παγκόσμια έρευνα σε φάρμακα και εμβόλια αυξάνεται, το μερίδιο της Ευρώπης στην πίτα γίνεται μικρότερο καθώς η κατανομή της Ε&Α μετατοπίζεται αλλού. Οι δαπάνες για Ε&Α στις ΗΠΑ ξεπερνούν σταθερά αυτές της Ευρώπης ενώ παράλληλα αυξάνεται και ο ανταγωνισμός από την Κίνα. Στις ΗΠΑ, οι επενδύσεις Ε&Α αυξήθηκαν κατά 5,4 % μεταξύ 2010 και 2022 (από 30,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε 71,5 δισεκατομμύρια ευρώ) και πέντε φορές υψηλότερα (20,7 %) στην Κίνα (από 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε 14,8 δισεκατομμύρια ευρώ). Η έκθεση δείχνει ότι η άνθηση των βιοεπιστημών στην Κίνα οφείλεται στην αφοσίωσή της στη βελτίωση του ρυθμιστικού της περιβάλλοντος, στις αυξημένες ροές χρηματοδότησης και στις στρατηγικές επενδύσεις σε προηγμένες τεχνολογίες.
Καθώς άλλες περιφέρειες ενισχύουν τις επενδύσεις τους και εξορθολογίζουν τα ρυθμιστικά πλαίσια, η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να γίνει δευτερεύων ή και τριτογενής παίκτης στην παγκόσμια καινοτομία στον τομέα της υγείας. Το κατακερματισμένο ρυθμιστικό περιβάλλον της Ευρώπης επιδεινώνει το χάσμα, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ ως τόπου για κλινικές δοκιμές. «Στην Ευρώπη έχουμε φανταστικές ιδέες, δεξιότητες ακαδημαϊκά ιδρύματα παγκόσμιας κλάσης και κάποια λαμπρά επιτεύγματα , αλλά οι διαδικασίες μας είναι αργές και το οικοσύστημά μας είναι πολύ κατακερματισμένο. Η κλίμακα και ο ρυθμός με τον οποίο χάνουμε παγκόσμιο μερίδιο της έρευνας δείχνει ότι υπάρχει περιορισμένος χρόνος για να ανατραπούν τα πράγματα», σημειώνει η Nathalie Moll. Οι φαρμακευτικές εταιρείες υποστηρίζουν τις τοπικές οικονομίες, ενισχύουν την περιφερειακή ανάπτυξη, δημιουργούν θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και προσφέρουν χρηματοδότηση σε νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η παραγωγικότητα ανά εργαζόμενο στον φαρμακευτικό κλάδο είναι υψηλότερη από ό,τι στην οικονομία συνολικά. Η αναγνώριση της σημασίας του τομέα από τους ηγέτες της ΕΕ είναι ένα θετικό βήμα.
Ωστόσο, η υπέρβαση του διευρυνόμενου χάσματος ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης χρειάζεται άμεση και συντονισμένη δράση. Η πολυαναμενόμενη έκθεση του Mario Draghi σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης είναι ελπιδοφόρα.Η αναθεώρηση της Φαρμακευτικής Νομοθεσίας προσφέρει την ευκαιρία να επικαιροποιηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο 20 ετών για τη δημιουργία ενός ενιαίου και εξορθολογισμένου ρυθμιστικού περιβάλλοντος για την προώθηση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη, στο ίδιο επίπεδο με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των , μεταξύ άλλων ρυθμιστικών φορέων.
Πηγή: healthdaily.gr