Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » EFPIA: Αναγκαίες τροποποιήσεις στη φαρμακευτική νομοθεσία της ΕΕ

Blog

EFPIA: Αναγκαίες τροποποιήσεις στη φαρμακευτική νομοθεσία της ΕΕ

Η νεοεκλεγείσα ομάδα της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) συνήλθε πρόσφατα στις Βρυξέλλες για να εκφράσει τις ανησυχίες της σχετικά με τον αντίκτυπο της προτεινόμενης φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ – και την επιθυμία της να συνεργαστούν προκειμένου να η προτεινόμενη νομοθεσία να αναθεωρηθεί με στόχο τη βελτίωση των προοπτικών για τους ασθενείς στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η EFPIA, οι εταιρείες μέλη της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν κοινό στόχο την αύξησης της πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα σε όλη την Ευρώπη και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του φαρμακευτικού τομέα της Ευρώπης. Ωστόσο, η προτεινόμενη νομοθεσία όπως ορίζεται επί του παρόντος θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή να βλάψει την καινοτομία και να υπονομεύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Η προτεινόμενη νομοθεσία αρχίζει να εξελίσσει το ρυθμιστικό σύστημα της Ευρώπης, το οποίο δεν έχει εκσυγχρονιστεί εκτενώς τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ωστόσο, μειώνει σημαντικά τα ευρωπαϊκά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) ενώ προσθέτει πολύπλοκα κίνητρα για πρόσθετη προστασία της, που όμως δεν είναι δυνατόν στην πράξη να πραγματοποιηθούν.

Στην πραγματικότητα, οι προτάσεις θα επιταχύνουν πολλές αρνητικές τάσεις, συμπεριλαμβανομένης της σχετικής μείωσης κατά 25% της ευρωπαϊκής Ε&Α και της μείωσης του παγκόσμιου μεριδίου της Ευρώπης στις κλινικές δοκιμές από 25% σε 19%. Τα ετήσια στοιχεία που δημοσίευσε η EFPIA δείχνουν ότι η αύξηση των δαπανών Ε&Α στην Κίνα ήταν περισσότερο από τρεις φορές υψηλότερη από ότι στην Ευρώπη μεταξύ 2018 και 2022.

Ως εκ τούτου, η φαρμακευτική βιομηχανία επιδιώκει τις ακόλουθες τροποποιήσεις στην προτεινόμενη φαρμακευτική νομοθεσία:

-Εκπλήρωση του βασικού σκοπού της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής νομοθεσίας βελτιώνοντας περαιτέρω το ρυθμιστικό πλαίσιο και διασφαλίζοντας όσον το δυνατόν πιο ταχείς τρόπους για να υποστηριχθούν οι ανάγκες των ασθενών.

-Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενίσχυση, αντί για περικοπή, του βασικού Remote Desktop Protocol της περιοχής και την αποκλειστικότητα της αγοράς ορφανών φαρμάκων, καθώς και τη δημιουργία ξεχωριστών κινήτρων για την προώθηση της καινοτομίας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της υγειονομικής περίθαλψης.

-Αντιμετώπιση από κοινού των εμποδίων και των καθυστερήσεων στην πρόσβαση σε νέες θεραπείες με βάση την κοινή κατανόηση των αποδεικτικών στοιχείων που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Industry European Access Hurdles Portal.

-Συμπερίληψη ενός ευρέος ορισμού της ανικανοποίητης ιατρικής ανάγκης με επίκεντρο τον ασθενή (UNM) που θα παρείχε κίνητρα για την έρευνα με στόχο την κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων που ζουν με σπάνιες ασθένειες και χρόνιες παθήσεις και θα εκτιμούσε κατάλληλα τη σταδιακή καινοτομία.

– Να διασφαλιστεί ότι οι απαιτήσεις για την αλυσίδα εφοδιασμού και για την προστασία του περιβάλλοντος είναι αναλογικές και κατάλληλες για το σκοπό, έτσι ώστε να  υποστηριχθούν οι κοινοί μας στόχοι για αύξηση της προμήθεια φαρμάκων και μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του κλάδου μας.

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης