Blog

Αρχική » Blog » Δημόσια Υγεία » ΕΕ: 14,2 δισ. στη μάχη κατά του AIDS, φυματίωσης και ελονοσίας

Blog

ΕΕ: 14,2 δισ. στη μάχη κατά του AIDS, φυματίωσης και ελονοσίας

Το Παγκόσμιο Ταμείο κατά του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 14,2 δισ. δολάρια, ένα ποσό ρεκόρ αλλά χαμηλότερο από τον στόχο των 18 δισ. δολαρίων που ζητούσε για τα επόμενα τρία χρόνια προκειμένου να πετύχει τον στόχο του να εξαλείψει τις ασθένειες αυτές ως το 2030.

«Αυτό που είδαμε είναι μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση για την παγκόσμια υγεία», δήλωσε ο κ. Πίτερ Σαντς εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου.

«Μιλάμε για 14,2 δισεκ. δολάρια, χωρίς τη συμμετοχή των δύο μεγαλύτερων δωρητών του Ταμείου, από τους οποίους αναμένουμε δεσμεύσεις εν ευθέτω χρόνω», πρόσθεσε αναφερόμενος στην Ιταλία και τη Βρετανία.

Κάθε χρόνο πεθαίνουν 650.000 άνθρωποι από AIDS

Παρ’ όλα αυτά υπήρχαν και πολλοί που εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, όπως η πρόεδρος της γαλλικής ένωσης για το AIDS, κ. Καμίλ Σπιρ, η οποία εκτίμησε πως «σίγουρα θα φτάσουμε γύρω στα 16 δισεκ. δολάρια, κάτι που όμως δεν αντιστοιχεί στον στόχο μας».

«Επί του πεδίου αυτό θα σημαίνει λιγότερες εκστρατείες διενέργειας τεστ, λιγότερες θεραπείες, λιγότερη χρηματοδότηση για τα κοινοτικά κέντρα υγείας από όση ελπίζαμε», εξήγησε, δηλώνοντας «οργισμένη» και υπογραμμίζοντας ότι «κάθε χρόνο πεθαίνουν 650.000 άνθρωποι από AIDS».

«Ο στόχος να εξαλειφθούν οι τρεις πανδημίες ως το 2030 μοιάζει απατηλός», προειδοποίησε σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια της οργάνωσης Sidaction, Φλοράνς Τουν.

Μείωση της θνησιμότητας

Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και σε αυτή συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χαιρέτισε τις «εξαιρετικές συνεισφορές».

«Πρόκειται για μια επένδυση που θα σώσει άλλες 20 εκατομμύρια ζωές, θα μειώσει τη θνησιμότητα από αυτές τις ασθένειες κατά επιπλέον 64% τα τέσσερα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Μπάιντεν.

Η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν πρόσθεσε: «Η ΕΕ στηρίζει ένθερμα το Παγκόσμιο Ταμείο από τη σύστασή του το 2002, ενώ θα το στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τα προσεχή έτη με την ιστορική αύξηση της συνεισφοράς μας κατά 30 %. Βοηθούμε τον πλανήτη να επανέλθει σε τροχιά καταπολέμησης αυτών των τριών θανατηφόρων νόσων και να ενισχύσει τα συστήματα υγείας, με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών και άλλων ασθενειών. Η δέσμευση της ΕΕ να βελτιώσει την υγεία όλων θα αποδειχθεί ακόμα περισσότερο στην επικείμενη στρατηγική της ΕΕ για την παγκόσμια υγεία, στο πλαίσιο της Global Gateway, η οποία θα δρομολογηθεί αργότερα το φθινόπωρο.»

Χτίζουμε έναν υγιέστερο και δικαιότερο κόσμο

Το Παγκόσμιο Ταμείο επιδιώκει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 18 δισ. δολάρια για την περίοδο 2023-2025, με σκοπό να σώσει 20 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, να αποτρέψει περισσότερες από 450 εκατομμύρια λοιμώξεις, να μειώσει το ποσοστό θανάτων από HIV, φυματίωση και ελονοσία κατά 64 % και να οικοδομήσει έναν υγιέστερο και δικαιότερο κόσμο.

Από τα 18 δισ. δολάρια, θα επενδυθούν 6 δισ. δολάρια στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας και των δικτύων τοπικών κοινοτήτων, γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά τον ρόλο του Ταμείου όσον αφορά τη στήριξη των προσπαθειών των χωρών να αναπτύξουν πιο ανθρωποκεντρικά και ολοκληρωμένα συστήματα υγείας, ικανά να προλαμβάνουν, να ανιχνεύουν και να αντιμετωπίζουν απειλές λοιμωδών νόσων.

Το ιστορικό

Όταν ιδρύθηκε το Παγκόσμιο Ταμείο πριν από 20 χρόνια, ο HIV, η φυματίωση και η ελονοσία θεωρούνταν μη θεραπεύσιμες ασθένειες. Ωστόσο, χάρη στην επιστήμη, τους επαρκείς πόρους και την αποτελεσματική παγκόσμια συνεργασία, μπορούν να καταπολεμηθούν ακόμη και οι πιο θανατηφόρες ασθένειες. Σε μόλις 20 χρόνια, η σύμπραξη του Παγκόσμιου Ταμείου κατόρθωσε να σώσει 50 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές και να υποδιπλασιάσει τον αριθμό των θανάτων.

Πέραν της εντολής του για την εξάλειψη του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας, το Παγκόσμιο Ταμείο διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της COVID-19. Το Ταμείο ήταν ο πρώτος χορηγός χρηματοδοτικής στήριξης σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος με μοναδική εξαίρεση τα εμβόλια. Μέσω του μηχανισμού που διαθέτει για την αντιμετώπιση της COVID-19 (C19RM), το Ταμείο βοηθά χώρες να καλύψουν το κόστος των μέσων ατομικής προστασίας, των διαγνωστικών εξετάσεων και των φαρμακοθεραπευτικών σκευασμάτων. Η ΕΕ ανακοίνωσε τη διάθεση 150 εκατ. ευρώ στον C19RM.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της ως «Ομάδα Ευρώπη» αποτελούν μείζονα χορηγό του Παγκόσμιου Ταμείου. Για την έκτη ανασύσταση του Παγκόσμιου Ταμείου για την περίοδο 2020-2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δεσμεύσει 550 εκατ. ευρώ. Με τη νέα δέσμευση 715 εκατ. ευρώ, οι συνολικές συνεισφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Παγκόσμιο Ταμείο από το 2001 έως το 2025 ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ.Οι συνεισφορές της ΕΕ και των 27 κρατών μελών της στο Παγκόσμιο Ταμείο από το 2001 έως το 2022 ανέρχονται σε 21,2 δισ. δολάρια.

Η δέσμευση αυτή συγκαταλέγεται στις εντατικές εργασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της παγκόσμιας υγείας, οι οποίες συνίστανται σε διμερή και περιφερειακή στήριξη των συστημάτων υγείας σε χώρες εταίρους, καθώς και άλλων πρωτοβουλιών για την παγκόσμια υγεία: μεταξύ άλλων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Συμμαχία για τα Εμβόλια Gavi και το ενδιάμεσο χρηματοδοτικό ταμείο για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση πανδημιών.

Πηγή: healthpharma.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης