Blog

Ε. Θηραίος: Η πανδημία θα πρέπει να αποτελέσει το κίνητρο για οριοθέτηση της ΠΦΥ

Μετά την πανδημία θα υπάρξει αύξηση περίπου 30% των καρκίνων σύμφωνα με μελέτες, λόγω της παραμελημένης νοσηρότητας που εκ των πραγμάτων προέκυψε, καθώς κάποιοι ασθενείς δεν διαγνώστηκαν καν, ενώ άλλοι περιόρισαν τον προληπτικό τους έλεγχο, αφού δεν υπήρχε πρόσβαση στο σύστημα υγείας.

Η επισήμανση ανήκει στον Γενικό Ιατρό, Δ/ντή ΕΣΥ, Κέντρου Υγείας Βάρης και ΓΓ της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών Ελευθέριο Θηραίο, ο οποίος μίλησε σε διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση, που συνδιοργάνωσε ο ΙΣΑ, με τον ΕΟΔΥ, με θέμα την COVID-19 και το Δίκτυο ΠΦΥ.

Ο κ .Θηραίος έκανε λόγο για καρδιαγγειακά παραμελημένα νοσήματα και επιπτώσεις στην ψυχική υγεία (κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία, νευρικότητα, διαταραχές συμπεριφοράς) καθώς επίσης και για μείωση έως και 70% των εμβολιασμών, του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών.

«Η πανδημία μας έμαθε και μας ανέδειξε τον κεντρικό ρόλο της δημόσιας υγείας στη διαχείριση της, μιας και η μάχη δόθηκε με όρους δημόσιας υγείας και θα κερδηθεί με όρους δημόσιας υγείας, όπως είναι οι εμβολιασμοί. Ανέδειξε όμως και τα χρόνια προβλήματα στην οργάνωση και στη λειτουργία της ΠΦΥ και της δημόσιας υγείας, την επιβάρυνση του συστήματος πέρα από την πανδημία με εποχιακά και χρόνια νοσήματα, επιβεβαίωσε τις ανισότητες πρόσβασης στην παροχή υπηρεσιών υγείας, αλλά και την ανάγκη διασύνδεσης της δημόσιας υγείας με την ΠΦΥ».

Αναφερόμενος στα διδάγματα που άφησε η πανδημία, ο κ. Θηραίος συμπλήρωσε ακόμη ότι αναδείχτηκε η σημασία της διαφάνειας και η αναγκαιότητα για έγκαιρη, έγκυρη, και τεκμηριωμένη ενημέρωση, ενώ επισήμανε ότι αναδείχτηκε και η σημασία των ψηφιακών εργαλείων και των εφαρμογών που η Περιφέρεια Αττικής και ειδικά ο Ιατρικός Σύλλογος σε μεγάλο βαθμό τα χρησιμοποίησαν. «Μητρώο covid, ψηφιακές εφαρμογές για τη διαχείριση των αναγκών υγείας του συστήματος, υπηρεσίες τηλεσυμβουλευτικής, που θα δούμε τι από αυτά μπορούν την επόμενη μέρα να παραμείνουν σαν εργαλεία στην καθημερινή κλινική πρακτική». Αν μη τι άλλο μέσα από την πανδημία καταλήξαμε σε τρεις βασικούς άξονες στρατηγικής διαχείρισης της, συνέχισε ο κ. Θηραίος. «Την ανάγκη της πρόληψης της μόλυνσης από κορονοϊό, την ανάγκη ανίχνευσης και την έγκαιρη διάγνωση ασθενών με κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου, καθώς επίσης την πρόβλεψη για ιατρική περίθαλψη, με τη λογική αυτή που είναι και ο σκοπός του δικτύου ΠΦΥ της Περιφέρειας και του ΙΣΑ».

Η κατ’ οίκον φροντίδα μειώνει περίπου 50% την ανάγκη νοσηλείας

Όπως εξήγησε ο κ. Θηραίος, παρακολουθώντας ασθενείς στο σπίτι, στην οικογένειά τους, στην κοινότητα, μειώνουμε ουσιαστικά κατά περίπου 50% την ανάγκη νοσηλείας, την ανάγκη υποστήριξης με οξυγόνο, αλλά και το ποσοστό θνησιμότητας. Αν αυτά μάθουμε από την πανδημία και αν αυτό είναι το φορτίο αναγκών για την επόμενη μέρα ποιες είναι οι προκλήσεις και ποιες είναι οι προοπτικές για το αύριο, διερωτήθηκε ο ΓΓ της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών. «Επιτέλους με βάση τις προτροπές και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα πρέπει να οργανωθεί ένα δίκτυο ΠΦΥ, με τη συμμετοχή όλων των επαγγελματιών υγείας, χωρίς καμία εξαίρεση, που να αποτελέσει αυτό το δίκτυο που θα κρατήσει τον πληθυσμό, και θα παρέχει υπηρεσίες δίπλα στο σπίτι τους, στην κοινότητα, και με ένα προσανατολισμό ουσιαστικά στη δευτεροβάθμια φροντίδα για την εξειδικευμένη φροντίδα».

Η πανδημία μας δίνει κίνητρα να ξαναθυμηθούμε και να οριοθετήσουμε την πρόληψη, είπε ο κύριος Θηραίος. «Επιτέλους η Ελλάδα Θα πρέπει να αποκτήσει ένα εθνικό πρόγραμμα προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου ανά φύλο και ηλικία πλήρως ψηφιοποιημένο στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ και πλήρως αποζημιούμενο από τον ΕΟΠΥΥ, αξιοποιώντας και τα εργαλεία που αναπτύξαμε στην περίοδο του εμβολιασμού με την επιχείρηση Ελευθερία. Τη δυνατότητα δηλαδή να έρχεται ένα sms στον πολίτη και να του θυμίζει τον εμβολιασμό του, ή την επόμενη προληπτική εξέταση που πρέπει να κάνει».

Η σημερινή κρίση του Sars-Cov2 θα μπορέσει να αποτελέσει επιτέλους μία νέα αφετηρία για την υπόθεση της πρωτοβάθμιας, ή θα χαθεί η Πρωτοβάθμια μέσα στην πανδημία και μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια που σχεδιασμοί γίνονται, αλλά ουσιαστικά δεν υλοποιούνται, κατέληξε και ορθώς ο κ. Θηραίος.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X