Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Ε. Μανωλόπουλος: Η διαφορά του Novavax έγκειται στον τρόπο που προκαλεί την ανοσία

Blog

Ε. Μανωλόπουλος: Η διαφορά του Novavax έγκειται στον τρόπο που προκαλεί την ανοσία

Η μοναδική διαφορά που έχει το εμβόλιο της Novavax, από τα εμβόλια των άλλων τεχνολογιών, MRNA και αδενοϊού, που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται, είναι ο τρόπος που το εν λόγω εμβόλιο προκαλεί την ανοσία, δηλώνει στο DailyPharmaNews o καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος. «Το εμβόλιο της Novavax είναι πρωτεϊνικό και έχει μία θεμελιώδη διαφορά με τα άλλα εμβόλια. Αυτό που βάζουμε μέσα στο κύτταρο είναι ολόκληρη η πρωτεΐνη ακίδα ή ένα μεγάλο κομμάτι της. Όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε, έχουν ως αναφορά αυτή την πρωτεΐνη ακίδα. Μόνο που τα άλλα εμβόλια την προκαλούν με διαφορετικούς τρόπους. Δηλαδή τα MRNA εμβόλια βάζουν την πληροφορία, για να συνθέσει ο ίδιος ο οργανισμός στα κύτταρά μας την πρωτεΐνη ακίδα. Τα εμβόλια αδενοϊών, όπως της Astrazeneca και της Johnson&Johnson, βάζουν σε έναν ιό την πληροφορία. Ο ιός μπαίνει μέσα στα κύτταρά μας, πάει στο DNA, εκφράζει την πληροφορία, και από το DNA μας βγαίνει RNA που πηγαίνει στην περιοχή του κυττάρου, που παράγει πρωτεΐνες και παράγει την πρωτεΐνη ακίδα. Είναι λίγο πολύπλοκο αλλά αυτός είναι ο δρόμος.

Τώρα με αυτό το εμβόλιο δίνεις την πρωτεΐνη κατευθείαν. Δηλαδή την πρωτεΐνη που με τα άλλα εμβόλια την παράγει ο οργανισμός, σε αυτή τη περίπτωση την δίνουμε έτοιμη εμείς απέξω, (την πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού) στα κύτταρα και προκαλείται ανοσία».

Ίδια αποτελεσματικότητα με τα MRNA εμβόλια στο 90%

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, το συγκεκριμένο εμβόλιο λέει ο κ. Μανωλόπουλος μοιάζει με τα MRNA εμβόλια, γιατί είναι υψηλή, στο 90%. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, είναι αυτές που έχουν αναφερθεί και στα άλλα εμβόλια, δηλαδή πόνος στο χέρι, κάποια ατονία, πονοκέφαλος ή κάποια δέκατα πυρετού την επόμενη μέρα. Ίδια εικόνα ακριβώς. Επίσης και οι αντενδείξεις δεν διαφέρουν με αυτές των άλλων εμβολίων. Στο ερώτημα αν μπορεί να γίνει mix and match o καθηγητής του ΔΠΘ αναφέρει: «Γενικώς ξέρουμε ότι σε όλα αυτά τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε μπορεί να γίνει. Και δίνουν είτε εφάμιλλα, είτε και καλύτερα αποτελέσματα ανοσολογικής απόκρισης. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για το συγκεκριμένο, αλλά τα λίγα που υπάρχουν συνηγορούν, ότι μπορεί να γίνει. Νομίζω ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα να χορηγηθεί σε συνδυασμό με τα άλλα εμβόλια που χρησιμοποιούμε. Το Novavax χορηγείται σε δύο δόσεις όπως της Pfizer, με διαφορά 3 εβδομάδων». Άρα μπορεί κάποιος να κάνει την πρώτη δόση με αυτό και τη δεύτερη με MRNA πχ, προκύπτει εύλογα το ερώτημα: «Συνήθως προτιμάμε να ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός με το ίδιο εμβόλιο, γιατί οι μελέτες αναφέρονται σε δύο δόσεις με το ίδιο εμβόλιο. Αν όμως για οποιοδήποτε λόγο, κάποιος μετά την πρώτη δόση, έχει βαριές παρενέργειες ή κάποια δυσανεξία, τότε θα μπορούσε να του χορηγηθεί η δεύτερη δόση με άλλο τύπο εμβολίου, αλλά αυτό γίνεται σπάνια». Το ενδιαφέρον, τονίζει ο κ. Μανωλόπουλος, είναι αν αυτό το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ως ενισχυτική δόση, σε αυτούς που έχουν κάνει τις δύο δόσεις.

Τα αντιικά δεν είναι μαγικά χάπια- Έχουν πολλούς περιορισμούς

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, το εμβόλιο που θα αρχίσει να χορηγείται και στη χώρα μας αρχές Μαρτίου, να κάμψει τις αντιστάσεις των διστακτικών, που φοβούνται είτε τα MRNA εμβόλια, επειδή είναι νέας τεχνολογίας, είτε τα εμβόλια με τον αδενοϊό .Ωστόσο εκτιμά ότι δεν θα αλλάξει πολύ τα δεδομένα σε σχέση με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, και επισημαίνει ότι είναι ένα ακόμη καλό εμβόλιο σε αυτά που ήδη έχουμε. Στο ερώτημα αν τα αντιικά χάπια θα φρενάρουν κάποιους να πάνε να εμβολιαστούν ο κ. Μανωλόπουλος είναι κατηγορηματικός. «Αν συμβαίνει αυτό είναι λάθος προσέγγιση, γιατί τα αντιικά δεν είναι μαγικά χάπια και έχουνε αρκετούς περιορισμούς το καθένα, πέρα από το κόστος. Το χάπι της Μerck που τώρα χορηγείται έχει αποτελεσματικότητα 30%, δηλαδή προστατεύει τους τρεις τους δέκα. Το χάπι της Pfizer, που ελπίζουμε να έχουμε σύντομα, έχει αποτελεσματικότητα 90%, όμως έχει αρκετές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Μπορεί να χρειάζεται κάποιος να σταματήσει κάποια άλλα φάρμακα που παίρνει, για να πάρει αυτό για πέντε μέρες. Και αν πρόκειται για φάρμακα που μπορεί ο ασθενής να σταματήσει, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αν πχ πρόκειται για αντιπηκτικά που δεν μπορεί να σταματήσει, τότε δεν μπορεί να πάρει το αντιικό. Δεν είναι αποτελεσματικά για όλους και μην ξεχνάμε ότι έχουν ένδειξη για τις ίδιες ομάδες που έχουν τα μονοκλωνικά. Δηλαδή στους άνω των 65, σε ομάδες που έχουν συνοδές παθήσεις,ή άλλες ενδείξεις, ανοσοκατεσταλμένους , με διαβήτη, καρδιολογικά προβλήματα κλπ. Η ένδειξη είναι για αυτούς που έχουν μεγάλη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης