Blog

Δύο φάσεις έχει η λοίμωξη από τον κοροναϊό – Ποια φάρμακα δοκιμάζονται σε κάθε φάση

Δύο φάσεις έχει η λοίμωξη από τον κοροναϊό – Ποια φάρμακα δοκιμάζονται σε κάθε φάση

Νεότερες μελέτες δείχνουν ότι η λοίμωξη από τον κοροναϊό έχει 2 φάσεις. Στην πρώτη φάση του πολλαπλασιασμού του ιού, που διαρκεί αρκετές ημέρες, παρουσιάζονται συνήθως ήπια συμπτώματα, λόγω της άμεσης κυτταροπαθογενετικής δράσης του ιού και της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού απέναντι στο νέο παθογόνο.

Σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με τον καθηγητή και πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θάνο Δημόπουλο, αναμένεται να υπάρξει όφελος από αντιικά φάρμακα όπως η λοπιναβίρη/ριτοναβίρη, η ρεμδεσιβίρη και το ανθελονοσιακό φάρμακο υδροξυχλωροκίνη (συγγενής ουσία με τη χλωροκίνη).

Όπως έχει γίνει γνωστό, η ερευνητική ομάδα του Δρ. Didier Raoult στη Μασσαλία δημοσίευσε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας σειράς ασθενών με Covid-19 που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη. Σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, που δεν έλαβε το φάρμακο, οι ασθενείς που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη είχαν σημαντική μείωση του ιικού φορτίου την 6η ημέρα της θεραπείας.

Επιπλέον, φάνηκε ότι η προσθήκη του αντιβιοτικού αζιθρομυκίνης ενισχύει το παρατηρούμενο όφελος. «Περαιτέρω μελέτες με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών αναμένονται ώστε να επιβεβαιωθούν τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα», σημειώνει ο κ. Δημόπουλος.

Από την άλλη, είχαμε και αρνητικά αποτελέσματα. Την Τετάρτη, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The New England Journal of Medicine μελέτη Κινέζων επιστημόνων, η οποία έδειξε ότι η προσθήκη του συνδυασμού λοπιναβίρης/ριτοναβίρης στην υποστηρικτική θεραπεία των ασθενών με Covid-19 δεν είχε το προσδοκώμενο όφελος.

Ο συγκεκριμένος συνδυασμός όμως συνεχίζει να αξιολογείται μαζί με άλλους αντι-ιικούς παράγοντες όπως η ιντερφερόνη 1β καθώς και σε ασθενείς σε διάφορα στάδια της νόσου. «Είναι πιθανό ο συνδυασμός λοπιναβίρης/ριτοναβίρης να πρέπει να χορηγηθεί νωρίς κατά την πορεία της νόσου, ώστε να αποκομίσουμε όφελος από τη χρήση του. Είναι αναγκαίο να αναμένουμε τα αποτελέσματα τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα και να διαμορφωθούν οι αντίστοιχες κατευθυντήριες οδηγίες», επισημαίνει ο κ. Δημόπουλος.

Παράλληλα, άλλη ομάδα Κινέζων επιστημόνων ανακοίνωσε τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα της φαβιπιραβίρης, ενός αντι-ιικού φαρμάκου που χρησιμοποιείται στην Κίνα έναντι του ιού της γρίπης. Ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν φαβιπιραβίρη αρνητικοποίησαν το τεστ για τον SARS-CoV-2 κατά μέσο όρο σε χρονικό διάστημα 4 ημερών σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που χρειάστηκαν 11 ημέρες.

Η δεύτερη φάση της λοίμωξης είναι η ειδική ανοσία, που πλέον αντιμετωπίζει τον ιό και οδηγεί σε πτώση του ιικού φορτίου. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση της λοίμωξης μπορεί να παρατηρηθεί δευτερογενής αιμοφαγοκυτταρική λεμφοιστιοκυττάρωση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική αύξηση των φλεγμονωδών κυτοκινών (καταιγίδα κυτοκινών), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη οργάνων και επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς.

Σε αυτή ακριβώς τη φάση της νόσου φαίνεται να έχει ρόλο η χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι της ιντερλευκίνης 6 (IL-6), η οποία είναι βασικός μεσολαβητής της συστηματικής φλεγμονής, όπως η τοσιλιζουμάμπη, η σαριλουμάμπη και το νεότερο αντι-IL6 μονοκλωνικό αντίσωμα TZLS-501. Άλλες ανοσοκατασταλτικές θεραπείες με πιθανό όφελος είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι της ιντερλευκίνης 1 (ανακινρα) και έναντι των JAK κινασών.

Επιπλέον, σε ασθενείς που αναπτύσσουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS) η χορήγηση μεθυλπρεδνιζολόνης μπορεί να έχει όφελος στην έκβαση της νόσου, σύμφωνα με μελέτη Κινέζων ερευνητών, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
LinkedIn
X