Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στη διεθνή αγορά φαρμάκων ξέρουν ότι τα τελευταία χρόνια η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Bayer είχε προβλήματα, τα οποία συνδέονται άμεσα με το κάζο από την εξαγορά της Monsanto. Τώρα η εταιρεία επιχειρεί μία δυναμική επανεκκίνηση, αξιοποιώντας τις εξαγορές νέων, βιοτεχνολογικών εταιρειών.
Τα σχέδια της εταιρείας για το μέλλον παρουσιάστηκαν σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 200 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο. Ομιλητές ήταν στελέχη της Bayer, των νέων εταιρειών, που εξαγοράστηκαν, αλλά και επιστήμονες, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης νέων θεραπειών της εταιρείας.
Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στον τομέα των κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών. Εδώ η Bayer εξαγόρασε πρόσφατα 2 εταιρείες, την BlueRock Therapeutics και την Asklepios BioPharmaceutical (AskBio), οι οποίες όμως λειτουργούν αυτόνομα.
Η BlueRock Therapeutics ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει την εφαρμογή μίας νέας γονιδιακής θεραπείας σε μια μελέτη φάσης Ι σε ασθενείς με προχωρημένη νόσο του Parkinson. Αυτή θα είναι η πρώτη δοκιμή στις ΗΠΑ για τη μελέτη πολυδύναμων ντοπαμινεργικών νευρώνων, που προέρχονται από βλαστικά κύτταρα σε ασθενείς με νόσο του Parkinson και ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στο πεδίο των βλαστικών κυττάρων.
«Οι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες υπόσχονται να επηρεάσουν σημαντικά τη ζωή των ασθενών, μεταβαίνοντας από τη θεραπεία συμπτωμάτων σε δυνητικά θεραπευτικές προσεγγίσεις», δήλωσε ο Wolfram Carius, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής του τμήματος Κυτταρικής και Γενετικής Θεραπείας της Bayer. «Μαζί με τους συνεργάτες μας, θέλουμε να επιταχύνουμε την καινοτομία στην πηγή της και σε ολόκληρη την αλυσίδα, για να διασφαλίσουμε μια γρήγορη μετάφραση της επιστήμης σε θεραπείες για ασθενείς που δεν έχουν χρόνο να περιμένουν».
Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα η καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της νόσου του Parkinson είναι η χορήγηση της ουσίας λεβαντόπα, η οποία ανακαλύφθηκε το 1956. Δηλαδή, πρακτικά, για 65 ολόκληρα χρόνια δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική πρόοδος στην ανάπτυξη αποτελεσματικής θεραπείας. Γεγονός που δείχνει πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα, αλλά και πόσο μεγάλες είναι οι ανάγκες εκατ. ασθενών.
Σημείο κλειδί στο μετασχηματισμό του τμήματος φαρμάκων της Bayer είναι η αξιοποίηση ψηφιακών λύσεων με σκοπό την παροχή Ολοκληρωμένης Φροντίδας (Integrated Care). Στον τομέα αυτό η Bayer επεκτείνει τη συνεργασία της με την εταιρεία ψηφιακής υγείας Informed Data Systems Inc. (IDS / One Drop). Στόχος η ανάπτυξη λύσεων και εφαρμογών για την αντιμετώπιση των αναγκών των ασθενών στους τομείς των καρδιαγγειακών παθήσεων, της υγείας των γυναικών και της ογκολογίας.
“Εστιάζοντας στον μεμονωμένο ασθενή και όχι στην ασθένειά του, η Ολοκληρωμένη Φροντίδα είναι ο δρόμος για πραγματικά εξατομικευμένη υγειονομική περίθαλψη”, δήλωσε η Jeanne Kehren, αντιπρόεδρος Digital & Commercial Innovation και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Φαρμακευτικών προϊόντων της Bayer. “Με βάση την τεχνογνωσία μας στον φαρμακευτικό τομέα, μπορούμε να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης. Τα επόμενα δέκα χρόνια, αναμένουμε ότι οι ψηφιακές λύσεις υγείας θα συμβάλουν σημαντικά στα έσοδά μας”.
Η Bayer συνεχίζει να αναπτύσσει περισσότερες από 50 νέες θεραπείες, με επίκεντρο τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την ογκολογία και την υγεία των γυναικών. Στην εκδήλωση έγινε ειδική αναφορά σε δύο πολλά υποσχόμενα προγράμματα: μία νέα αντιπηκτική θεραπεία σε συνεργασία με την IONIS Pharmaceuticals και μία θεραπεία για την ενδομητρίωση, σε συνεργασία με την Evotec. Η ίδια τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως χρόνιο βήχα, υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη και νευροπαθητικό πόνο.
Πηγή: virus.com.gr