Blog

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις: Αντίστροφη μέτρηση για τα καρδιαγγγεικά – Εγκύκλιος του υπουργείο Υγείας

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για κάθε ένα εκατομμύριο πολιτών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα αποφευχθούν 20.000 εγκεφαλικά και εμφράγματα.

Αναφορικά με τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη, περίπου 600.000 γυναίκες έχουν κάνει δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία στο πλαίσιο του προγράμματος Φώφη Γεννηματά. Περίπου μία στις τέσσερις (134.500) έχουν παραπεμφθεί για περαιτέρω έλεγχο, ενώ περί τις 38.000 έχουν εντοπιστεί με ύποπτα ευρήματα. Αντίστοιχα, το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το έχουν χρησιμοποιήσει 41.000 γυναίκες. Από αυτές, 785 έχουν παραπεμφθεί για κολποσκόπηση και βιοψία. Για το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου 600.000 πολίτες έχουν ήδη κάνει το self test, περίπου 12.500 έχουν παραπεμφθεί για κολονοσκόπηση και 1.500 έχουν κάνει βιοψία και έχουν γίνει αρκετά χειρουργεία που σημαίνει ότι έχει διαπιστωθεί καρκίνος του παχέος εντέρου.

Όλα όσα πρέπει να ηέρετε για τα Προγράμματα Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΠΠΕ)

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο για την παροχή οδηγιών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας σχετικά με την υλοποίηση των Προγραμμάτων Προσυμπτωματικού Ελέγχου, προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή των δημοσίων δομών εποπτείας τους σε αυτά, όπως, επίσης, να ενημερωθεί ο πληθυσμός και οι φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, σχετικά με τον σκοπό, την σπουδαιότητα και τις προϋποθέσεις συμμετοχής.

«Προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις  μαστογραφίας κατά του καρκίνου του μαστού».  Δικαιούχοι της Δράσης είναι οι γυναίκες Ελληνικής υπηκοότητας και οι γυναίκες πολίτες τρίτων χωρών, που παραμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια. Οι ωφελούμενες του προγράμματος απαραίτητο είναι να πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις: α) να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από σαράντα πέντε (45) έως εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών, β) να διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), γ) να μην έχουν διενεργήσει την ίδια διαγνωστική εξέταση εντός του ημερολογιακού έτους που προηγείται εκείνου κατά το οποίο διενεργείται η δράση, δ) να μην έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού εντός των πέντε (5) ημερολογιακών ετών που προηγούνται του έτους κατά το οποίο διενεργείται η δράση. Οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται είναι οι εξής: o Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους. Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος). Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος ή ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης).

«Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας». Δικαιούχοι της Δράσης, είναι οι γυναίκες Ελληνικής υπηκοότητας και οι γυναίκες πολίτες τρίτων χωρών, που παραμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια. Οι ωφελούμενες του προγράμματος απαραίτητο είναι να πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις: α) να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από είκοσι ενός (21) έως εξήντα πέντε (65) ετών, β) να διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), γ) δεν έχουν υποστεί, μερική ή ολική, υστερεκτομή λόγω καρκίνου, δ) δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0, 1, 8, 9, ε) δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0, στ) δεν έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST, κατά τα τρία (3) ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής, ζ) εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ είκοσι ενός (21) και είκοσι εννέα (29) ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα τρία (3) ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής, η) εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ τριάντα (30) και εξήντα πέντε (65) ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα πέντε (5) ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής. Οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται είναι οι εξής: Δειγματοληψία, γυναικολογική κλινική εξέταση PAP-TEST για τις ωφελούμενες ηλικίας 21-29 ετών, Δειγματοληψία, γυναικολογική κλινική εξέταση HPV-DNA TEST και, εφόσον απαιτείται, PAPTEST για τις ωφελούμενες ηλικίας 30-65 ετών,  Κολποσκόπηση και λήψη ιστολογικού υλικού με τη μέθοδο της βιοψίας, καθώς και ιστολογική ανάλυση του βιοπτικού υλικού, για όλες τις ηλικιακές ομάδες σε περίπτωση διαπίστωσης ευρήματος ASCUS+ κατά την εξέταση PAP-TEST.

«Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου». Δικαιούχοι της Δράσης, είναι όλες οι Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες, καθώς και πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις: α) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από πενήντα (50) ετών έως και εξήντα εννέα (69) ετών, β) διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), ανεξαρτήτως εάν έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα, γ) δεν έχουν διαγνωσθεί με αδενωματώδεις πολύποδες του παχέος εντέρου, δ) δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, ε) δεν έχουν διαγνωσθεί με φλεγμονώδη νόσο του παχέος εντέρου, ήτοι Crohn ή ελκώδη κολίτιδα, στ) δεν έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο Λιντς (Lynch syndrome), ζ) δεν έχουν διαγνωσθεί με οικογενή 4 αδενωματώδη πολυποδίαση (Familial Adenomatous Polyposis, FAP), η) δεν έχουν διαγνωσθεί με κληρονομικό καρκίνο του εντέρου (hereditary bowel cancer). Οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται είναι οι εξής: Αυτοδιαγνωστική δοκιμασία (self-test) για τον καρκίνο του παχέος εντέρου από τους δικαιούχους [Η παράδοση των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self-test kit), καθώς και η συλλογή και καταχώριση των αποτελεσμάτων αυτών, γίνεται μέσω των φαρμακείων], Κλινική αξιολόγηση με επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο/ενδοσκόπο (σε περίπτωση θετικού selftest) και διενέργεια διαγνωστικής κολονοσκόπησης (βάσει κλινικής αξιολόγησης), Ενδοσκοπική πολυποδεκτομή (σε περίπτωση διαπίστωσης ενός ή περισσότερων πολυπόδων – <1 εκατοστού)  Βιοψία (βάσει αποτελεσμάτων της διαγνωστικής κολονοσκόπησης).

Πηγή: healthview.gr
Facebook
LinkedIn
X