Blog

Δωρεάν πανεπιστημιακά σεμινάρια για φαρμακοποιούς – Πρωτοπορία του ψηφιακού μετασχηματισμού με AI και νανοτεχνολογία

Η συνεργασία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με το Health Hub και τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Αιγαίου ανοίγει νέους δρόμους γνώσης και καινοτομίας για τους φαρμακοποιούς της Ελλάδας. Στόχος είναι  ψηφιακή μετάβαση στον φαρμακευτικό κλάδο αποκτά ουσία μέσα από μία πρωτοβουλία εκπαίδευσης αιχμής. Ο ΠΦΣ αναμένεται να ανακοινώσει την αρχή του εκπαιδευτικού προγράμματο το φθινόπωρο. 

Ο καθηγητής Κ. Δεμέτζος και ο πρόεδρος του ΠΦΣ Α. Βαλτάς υπογράμμισαν ότι η τεχνολογία και η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του μέλλοντος του φαρμακείου, και ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι κρίσιμη για την επαγγελματική εξέλιξη.

Θεματικές Αιχμής: Από την εξατομικευμένη θεραπεία έως τον ψηφιακό έλεγχο και τη φαρμακευτική καινοτομία

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πληθώρα ενοτήτων, μεταξύ των οποίων:
– Φαρμακευτική φροντίδα & πρώτες βοήθειες
– Ενεσοθεραπεία & συνταγογράφηση
– Επικοινωνία με ασθενείς & πρόληψη λαθών
– Τεχνολογία σύγχρονων εμβολίων & γαληνικά σκευάσματα
– Νανοτεχνολογία, εξατομικευμένη θεραπεία & φαρμακοεπαγρύπνηση
– AI, ψηφιακός μετασχηματισμός & Point-of-Care Testing
– Χρήση καινοτόμων διαγνωστικών στο φαρμακείο

Η εκπαιδευτική πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη πανελλαδικά, καλύπτοντας όχι μόνο την Αττική, αλλά και τα Ιόνια νησιά, την Κρήτη, το Αιγαίο και τη Δυτική Ελλάδα, μέσω του iED – φορέα που συντονίζει το Health Hub με έδρα τη Λάρισα. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ  κ. Βαλτάς αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό που προωθεί η Ευρώπη στον φαρμακευτικό τομέα, επισημαίνοντας ότι «χωρίς αυτή την αλλαγή τα φαρμακεία δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής…δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε πίσω». Όπως ο κ. Βαλτάς σημείωσε, ενώ αντίστοιχα σεμινάρια στην αγορά κοστολογούνται έως και 500 ευρώ, το πρόγραμμα αυτό είναι όχι μόνο δωρεάν, αλλά και πιο περιεκτικό και «όσοι δεν το παρακολουθήσουν κινδυνεύουν να μείνουν πίσω στις εξελίξεις».

Από την πλευρά του ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης,  Σταύρος Σταυρινίδης, που συμμετέχει με την ομάδα του στο πρόγραμμα, δήλωσε ότι «τα σεμινάρια θα δώσουν στους συμμετέχοντες επιστημονικά εφόδια αιχμής που αφορούν τον ρόλο της πολυπλοκότητας και της τεχνητής νοημοσύνης τόσο στη φαρμακευτική νανοτεχνολογία όσο και στην εξατομικευμένη θεραπεία». Η Chief Operations Officer του Health Hub Μαρία Πουρνάρη, δήλωσε ότι «η συνεργασία μεταξύ του ΠΦΣ και των δύο πανεπιστημίων αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ του ακαδημαϊκού τομέα και της αγοράς.  Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν πολλοί φορείς, και σήμερα αυτό επιτυγχάνεται με το Health Hub αρωγό. Είναι μεγάλη μας επιτυχία».

Οι επιστημονικές ομάδες από το ΕΚΠΑ, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Health Hub εγγυώνται προγράμματα υψηλής αξίας, με περιεχόμενο συν-διαμορφωμένο από τον ΠΦΣ ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις πραγματικές ανάγκες του σύγχρονου φαρμακοποιού.

Πηγή: virus.com.gr
Facebook
LinkedIn
X