Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Διοικητές Νοσοκομείων: Τεστ δεξιοτήτων κοινό για όλους τους φορείς της Υγείας – Τι θα περιλαμβάνει

Blog

Διοικητές Νοσοκομείων: Τεστ δεξιοτήτων κοινό για όλους τους φορείς της Υγείας – Τι θα περιλαμβάνει

Τεστ δεξιοτήτων για Διοικητές Νοσοκομείων αλλά και Διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών κοινό για όλους είναι πιθανό να εκδώσει το ΑΣΕΠ, το οποίο έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει την τυπική διαδικασία για την επιλογή των στελεχών του ΕΣΥ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, το σενάριο που εξετάζεται είναι να τεθεί ένα τεστ δεξιοτήτων κοινό για όλους τόσο για τους Διοικητές Νοσοκομείων και τους Διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), όσο και για τους υπόλοιπους φορείς της Υγείας όπως για τον ΕΟΦ.

Και αυτό διότι όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων εάν η διαδικασία με το τεστ δεξιοτήτων διεξαχθεί μία φορά για όλους τους υποψήφιους και για όλους τους φορείς (περίπου 160), αφού πρόκειται για ένα ακριβό μοντέλο εξέτασης και το κόστος σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο κονδύλι.

Η σχετική προκήρυξη πάντως, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Υγείας το αργότερο έως το τέλος Νοεμβρίου με βάση τις δεσμεύσεις της ηγεσίας.

Ωστόσο οι γραπτές εξετάσεις έχουν προκαλέσει τον εκνευρισμό σε πολλά παλιά στελέχη του ΕΣΥ, καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για μία διαδικασία υποτίμησης και υποβάθμισης μετά από εμπερία χρόνων στο σύστημα Υγείας. Γι αυτό και υπάρχουν και πρόσωπα που σκέφτονται να μη συμμετάσχουν.

Από την άλλη βέβαια εάν επιλεγεί μία κοινή εξέταση για όλους τους φορείς (μεταξύ αυτών και ο ΕΟΦ), θα καθίσουν στα ίδια “θρανία” παλαιά έμπειρα στελέχη του ΕΣΥ ακόμη και καθηγητές πανεπιστημίου, με υποψηφίους χωρίς καμία πολύχρονη εμπειρία αλλά μόνο με τυπικά εκπαιδευτικά προσόντα όπως πτυχία, μεταπτυχιακά κλπ.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι πολλά σημερινά στελέχη του ΕΣΥ σχολιάζουν ότι με τον συγκεκριμένο τρόπο επιλογής των Διοικητών και των Προέδρων των φορέων πριμοδοτούνται ουσιαστικά οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι λόγω πολύ ελεύθερου χρόνου μπορούν και κάνουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά, καθώς δικαιούνται και σχετικά άδεια από την εργασία τους. Κάτι που βέβαια δεν υπάρχει ούτε ως σκέψη στον ιδιωτικό τομέα.

Να σημειωθεί ότι στόχος της κυβέρνησης όπως δήλωσε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να προσελκύσει το ΕΣΥ στελέχη της ιδιωτικής αγοράς, γι αυτό άλλωστε και ανακοίνωσε και αυξήσεις των αποδοχών για τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων.

Τεστ δεξιοτήτων για Διοικητές Νοσοκομείων και όχι μόνο
Πάντως το ΑΣΕΠ ετοιμάζει ήδη το τεστ δεξιοτήτων στο οποίο θα υποβληθούν όλοι οι υποψήφιοι ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν στη διαδικασία επιλογής των στελεχών.

Το ΑΣΕΠ μπορεί να διενεργήσει το τεστ είτε ταυτόχρονα είτε τμηματικά, προβλέπει ο πρόσφατος νόμος. Αλλά αυτό που προκρίνεται τώρα είναι να γίνει μία φορά για όλους και μάλιστα με ηλεκτρονική μορφή.

Να σημειωθεί ότι το ΑΣΕΠ έχει και την επιλογή να πραγματοποιήσει και έντυπη εξέταση αλλά όλα δείχνουν ότι θα γίνει μέσω ψηφιακής σύνδεσης με το σύστημα που χρησιμοποιείται και στα πανεπιστήμια, με «κλειδωμένες» διαδικασίες όπου δεν μπορεί κανείς να παρέμβει.

Μία από τις βασικές δοκιμασίες στις οποίες θα υποβληθούν οι υποψήφιοι είναι για την εξακρίβωση των δεξιοτήτων τους που σχετίζονται εκτός των άλλων με τον συλλογισμό, την αποτελεσματικότητα, την ικανότητα ανταπόκρισης στις απαιτήσεις θέσεων ευθύνης.

Η δοκιμασία θα διενεργείται είτε με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών ή άλλου είδους κλειστού τύπου ερωτήσεων είτε με συνδυασμό και των δύο.

Σε ότι αφορά πάντως στις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών να σημειωθεί πως σύμφωνα με πηγές του HealthReport.gr, είναι πιθανό να αξιοποιηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα όπου ο αριθμός της απάντησης για κάθε υποψήφιο είναι διαφορετικός, δηλαδή οι απαντήσεις Α, Β, Γ δεν περιέχουν τις ίδιες απαντήσεις για όλους αλλά έχουν διαφορετική σειρά.

Σχετικά με τα μόρια που αντιστοιχούν στη γραπτή εξέταση, η βαθμολογία της ορίζεται σε κλίμακα ένα 1 έως οκτακόσια 800. Η βαθμολογία κάθε υποψηφίου αποστέλλεται αμελλητί από το Α.Σ.Ε.Π. στην αρμόδια επιτροπή επιλογής. Ενστάσεις κατά της βαθμολογίας της γραπτής εξέτασης δεν επιτρέπονται.

Οι ερωτήσεις, τα θέματα και οι απαντήσεις της εξέτασης δεν δημοσιοποιούνται, σημειώνεται από το ΑΣΕΠ, ενώ παραδείγματα ερωτήσεων που περιλαμβάνονται στη γραπτή εξέταση αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π.

Τη γραπτή εξέταση θα διενεργήσει Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού, η οποία συγκροτείται στο Α.Σ.Ε.Π. με απόφαση της Ελάσσονος Ολομέλειάς του. Η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού είναι τουλάχιστον τριμελής.

Πηγή: healthreport.gr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Newsletter

Μείνετε ενημερωμένοι

ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης