Blog

Διίστανται οι απόψεις για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν και στη χώρα μας απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία στο ΕΣΥ, καθώς την Τρίτη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους, από τις 15:00 το μεσημέρι μέχρι τις 22:00 το βράδυ.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωσε μάλιστα στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν ξεκινήσει σίγουρα. «Την Παρασκευή θα γίνει τηλεδιάσκεψη με όλους τους διοικητές των νοσοκομείων, προκειμένου να υπάρξει μία καλύτερη εικόνα της ανταπόκρισης των εκάστοτε νοσοκομείων και του χρονοδιαγράμματος. Η γενική εικόνα όμως είναι ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη. Είναι μεγαλύτερη από αυτή που εμείς υπολογίζαμε στην αρχή».

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες στο απογευματινό πρόγραμμα θα μπουν αρχικά κλινικές από τον Ευαγγελισμό, το Αττικόν, το Γεννηματάς και το Παπαγεωργίου, ωστόσο μέχρι να ξεκινήσει η υλοποίηση, ενδεχομένως να έχουν ενταχθεί και κλινικές από άλλα Νοσοκομεία. Την ΚΥΑ υπογράφουν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς. 

Τι πληρώνει ο ασθενής

Σύμφωνα με την ΚΥΑ οι επεμβάσεις χωρίζονται σε έξι κατηγορίες βαρύτητας και αναλόγως πληρώνει ο ασθενής. Δηλαδή για πολύ μικρή επέμβαση το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 300 ευρώ, για μικρή επέμβαση στα 500 ευρώ, για μεσαία στα 900 ευρώ, για μεγάλη στα 1.200 ευρώ, για βαριά στα 1.600 ευρώ και για εξαιρετικά βαριά στα 2.000 ευρώ.

Πώς αμείβεται ο χειρουργός, ο νοσηλευτής, το λοιπό προσωπικό

Ο χειρουργός Α’ ή Συντονιστής Διευθυντής θα λαμβάνει από 125 ευρώ για πολύ μικρή επέμβαση έως 1.000 ευρώ για εξαιρετικά βαριά. Ο Διευθυντής ή Αναπληρωτής Καθηγητής θα αμείβεται με 110 ευρώ για πολύ μικρά χειρουργεία έως 900 ευρώ για εξαιρετικά βαριά. Επιμελητές και Επίκουροι καθηγητές θα παίρνουν αναλόγως της επέμβασης, από 105 έως 850 ευρώ, ενώ οι αναισθησιολόγοι θα παίρνουν για πολύ μικρή επέμβαση 90 ευρώ, για μικρή 155 ευρώ, για μεσαία 245 ευρώ, για μεγάλη 350 ευρώ, για βαριά 400 ευρώ και για εξαιρετικά βαριά 450 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως θα συμμετέχουν και οι ειδικευόμενοι ιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων ως χειρουργοί Β’ και Γ’. Σύμφωνα πάντα με την ΚΥΑ παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό θα αμείβεται με 15 ευρώ την ώρα.

Το DailyPharmaNews απευθύνθηκε σε δύο χειρουργούς προκειμένου να καταγράψει τις πρώτες αντιδράσεις από την ειδικότητα που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο θεσμό για την Ελλάδα, που όμως ήδη εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια σε όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας.

Γ. Μεϊμάρης : Πολύ ικανοποιητικά τα χρήματα ειδικά για τους αναισθησιολόγους

Τα χρήματα είναι ικανοποιητικά και πολύ περισσότερο για τους αναισθησιολόγους, που νομίζω ότι για αυτούς, προσεγγίζουν πληρωμές του ιδιωτικού τομέα. Επίσης το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλεψη και για τους ειδικευόμενους είναι πολύ θετικό, γιατί είναι μία ανταμοιβή για τον κόπο που κάνουν. Υπάρχουν όμως κάποια υπαρκτά προβλήματα που έχουν να κάνουν με το προσωπικό, το οποίο υπάρχει, δηλώνει στο DailyPharmanews ο κ. Γιώργος ΜεϊμάρηςΓενικός ΧειρουργόςΔιευθυντής ΕΣΥ και Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, στο Κρατικό της Νίκαιας. «Το ίδιο προσωπικό που θα είναι το πρωί θα έρχεται και το απόγευμα, όταν ίσα ίσα βγαίνουν οι βάρδιες για τα χειρουργεία γενικά. Άρα πρέπει με κάποιο τρόπο να γίνουν κάποιες προσλήψεις, έστω και επικουρικών νοσηλευτών, να ενισχυθούν τα τμήματα, για να ξεκινήσει η διαδικασία. Και ας μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Ήδη οι υπάρχοντες νοσηλευτές κάνουν δεύτερες και τρίτες δουλειές για να επιβιώσουν. Όταν θα παίρνουν 15 ευρώ την ώρα για να καθίσουν ένα εξάωρο το βράδυ και παίρνουν ένα κατοστάρικο επιπλέον, ακόμα και αν τους μείνουν τα 60 στην τσέπη λόγω φορολογίας, είναι λεφτά για τους νοσηλευτές. Άρα είναι κάτι που το θέλει το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά δεν ξέρω πως θα μπορέσει να γίνει σε σχέση με τις βάρδιες».

Η μεγάλη αναμονή ανέκαθεν τροφοδοτούσε τον ιδιωτικό τομέα και τώρα αυτό αλλάζει

Όπως λέει ο κ. Μεϊμάρης για τους γιατρούς του ΕΣΥ είναι σύνηθες να χειρουργούν τα απογεύματα, οπότε τώρα τους δίνεται η ευκαιρία να αυξήσουν το εισόδημα τους. Εκτιμά μάλιστα ότι εξ αυτού του λόγου, θα μειωθεί και το φακελάκι. Πολύ σημαντική πάντως κρίνεται για τον πολίτη η ασφαλιστική δικλείδα που ορίζει ο νόμος στο άρθρο 1 παρ. 6 και 7 όπου ως προϋπόθεση συμμετοχής των ιατρών στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων ορίζεται η διατήρηση του αριθμού των χειρουργικών επεμβάσεων και επεμβατικών πράξεων που διενεργούνται κατά τη διάρκεια του τακτικού ωραρίου λειτουργίας του Νοσοκομείου.

Σε περίπτωση μη τήρησης της ανωτέρω προϋπόθεσης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου, με αιτιολογημένη απόφασή του, δύναται να ανακαλέσει την απόφαση για τη λειτουργία της κλινικής πέραν του τακτικού ωραρίου, μέχρι την κατά τα ανωτέρω, αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της. Ας μην ξεχνάμε, αναφέρει ο κ. Μεϊμάρης, ότι οι λίστες αναμονής είναι σε βάθος 3,4,6 μηνών ή και πολύ παρά πάνω, σε κάποια Νοσοκομεία. «Ήδη ο κόσμος που το αντέχει οικονομικά πάει στον ιδιωτικό τομέα. Αντί λοιπόν να πηγαίνει στα ιδιωτικά, θα μπορεί να πηγαίνει στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ, που θα είναι και πολύ πιο οικονομικά. Η μεγάλη αναμονή ανέκαθεν τροφοδοτούσε τον ιδιωτικό τομέα. Τώρα αυτό αλλάζει, και θα  μειωθούν και οι λίστες αναμονής των χειρουργείων το πρωί».

Δ. Χαντζής: Το μέτρο είναι σε βάρος των ασθενών, των εργαζομένων και του ελληνικού λαού

Κάθετα αντίθετος στην λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων δηλώνει από την πλευρά του ο Γενικός Χειρουργός στην Α Χειρουργική Κλινική του ΚΑΤ επιμελητής ΒΔημήτρης Χαντζής, ο οποίος επισημαίνει στο DailyPharmaNews, ότι η έναρξη των απογευματινών χειρουργείων αποτελεί μέρος της στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης της ΝΔ για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. «Εγώ δεν θα συμμετέχω στο απογευματινό πρόγραμμα. Το μέτρο είναι σε βάρος των ασθενών, των εργαζομένων και του ελληνικού λαού. Με αυτή την επιλογή η κυβέρνηση εισάγει ιδιωτικές πληρωμές σε ένα δημόσιο χώρο, και αυτό είναι απαράδεκτο, διότι οι ασφαλισμένοι έχουν προπληρώσει την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη μέσα από την φορολόγηση τους. Παράλληλα διαμορφώνονται όροι ανισότητας στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας. Όσοι έχουν χρήματα να πληρώσουν τις τιμές που δίνει το υπουργείο θα μπαίνουν στα απογευματινά χειρουργεία και οι υπόλοιποι θα μπαίνουν στις λίστες της ντροπής».

 Έχουμε 40% ιδιωτικές δαπάνες υγείας από τις οποίες το 35% είναι από την τσέπη του πολίτη

Ο κ. Χαντζής εκτιμά ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα λειτουργήσουν σε βάρος των πρωινών, και θεωρεί ότι είναι προσχηματική η επίκληση ότι αυτά θα γίνουν για να επιταχυνθούν οι λίστες των πρωινών χειρουργείων. «Γιατί αν υπήρχε πρόθεση σε σχέση με αυτό, η κυβέρνηση θα όφειλε να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, ώστε να στελεχώσει το 40% των χειρουργικών αιθουσών που είναι κλειστές, λόγω υποστελέχωσης. Και αν είχαν πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες προσλήψεις δεν θα υπήρχαν αναμονές πάνω από τρεις μήνες».

Η επιτάχυνση της λίστας αναμονής αφορά προσλήψεις στο ΕΣΥ και αυτές μπορούν να υλοποιηθούν όταν υπάρξει η αντίστοιχη χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών, τονίζει ο κ. Χαντζής, για να επισημάνει στη συνέχεια ότι «σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα έχει 7,8% συνολικές δαπάνες υγείας, όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 9,9%. Από αυτές τις δαπάνες, δημόσιες δαπάνες για την υγεία είναι το 60%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 80%. Έχουμε δηλαδή 40% ιδιωτικές δαπάνες υγείας από τις οποίες το 35% είναι απευθείας μέσα από την τσέπη των πολιτών, και το 5% από τις ιδιωτικές ασφαλίσεις».

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X