Blog
Blog
Διεύρυνση ελλείψεων φαρμάκων στις ευρωπαϊκές αγορές: Αιτίες, ανάλυση και απαντήσεις
Aπό το 2023, η φαρμακευτική βιομηχανία που δραστηριοποιείται στην Ευρώπη αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου πρόκληση που σχετίζεται με τις ελλείψεις φαρμάκων. Προηγουμένως, οι ελλείψεις υπαγορεύονταν από την παραγωγική ικανότητα και τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς. Ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό ο πληθωριστικός αρνητικός αντίκτυπος στους παρασκευαστές φαρμάκων που παρατηρήθηκε το 2023 συνεχίστηκε και το 2024 καθώς οι παραγωγοί βρέθηκαν αντιμέτωποι και πάλι με το υψηλό λειτουργικό κόστος, ενώ οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να περιορίζουν την αύξηση των τιμών μέσω πολιτικών περιορισμού του κόστους.
Η ακαμψία ορισμένων συστημάτων τιμολόγησης και επιστροφής εξόδων είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει περιορισμένος χώρος για τη διευκόλυνση των αυξήσεων των τιμών. Ωστόσο, ορισμένες αγορές αρχίζουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις φαρμάκων. Η GlobalData εξετάζει το τρέχον τοπίο έλλειψης φαρμάκων σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές (Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, Νορβηγία, Σλοβενία, Ισπανία και Πορτογαλία) ενώ εξετάζει τις βασικές τάσεις για αυτές τις ελλείψεις, όπως η γεωγραφική κατανομή, η κατάσταση γενόσημων προϊόντων και η αποζημίωση και ο αντίκτυπος πολλαπλών σημάτων.
Από τις αγορές που αξιολογήθηκαν, η Νορβηγία αναφέρει τον μεγαλύτερο αριθμό συσκευασιών εκτός αποθέματος.
Οι αυξήσεις της ζήτησης μετά την πανδημία, ο πληθωρισμός, η υποτίμηση του νομίσματος και η αύξηση του κόστους παραγωγής και εισαγωγής ενεργών φαρμακευτικών συστατικών (API) προκάλεσαν την επέκταση των ελλείψεων σε πιο προηγμένες οικονομίες, όπου το παράλληλο εμπόριο επίσης αξιοποιείται για την απόκτηση φαρμάκων από αγορές με χαμηλότερες τιμές εντός της ΕΕ. Επιπλέον, ο όγκος των ελλείψεων φαρμάκων που αναφέρονται έχει φτάσει σε νέα επίπεδα ως απάντηση στις πιέσεις τιμών. Από τις επτά ευρωπαϊκές αγορές που αξιολογήθηκαν (Βέλγιο, Αυστρία, Ιταλία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία), η πλειονότητα των συσκευασιών που ανέφεραν ελλείψεις είναι στη Νορβηγία (58%), ακολουθούμενη από τη Σλοβενία (20%) και την Ιταλία (10 %).
Οι περισσότερες ελλείψεις ισχύουν για το ίδιο δραστικό συστατικό σε πολλές αγορές, ενώ τα γενόσημα αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες.
Συνολικά 17.250 συσκευασίες αναφέρουν ελλείψεις και αντιπροσωπεύουν 1.278 ενεργά συστατικά. Η συχνότητα του ίδιου δραστικού συστατικού που ανέφερε έλλειψη σε αυτές τις αγορές ελήφθη υπόψη και δείχνει ότι το 11% αυτών των δραστικών συστατικών παρουσίασε έλλειψη σε τουλάχιστον τέσσερις ή περισσότερες από τις αγορές, ενώ το 1% είναι επί του παρόντος εκτός αποθέματος σε έξι από τις επτά αξιολογημένες αγορές. Σε καθεμία από αυτές τις αγορές που αξιολογήθηκαν, ο πιο κοινός τύπος φαρμάκου που υφίσταται ελλείψεις είναι τα γενόσημα.
Η πρόεδρος της εμπορικής ένωσης Medicines for Europe, Elisabeth Stampa, δήλωσε ότι τα γενόσημα θα συνεχίσουν να υποφέρουν εάν οι τιμές δεν αναθεωρηθούν προς τα πάνω αν δεν ληφθούν υπόψη οι αυξήσεις του κόστους λόγω του πληθωρισμού.
Ωστόσο, στη Νορβηγία, σημαντικός αριθμός επώνυμων (σε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) φαρμάκων (31%) υφίσταται επίσης ελλείψεις. Οι τρεις μάρκες με πατέντα που αναφέρουν τον μεγαλύτερο αριθμό τύπων συσκευασιών με ελλείψεις στη Νορβηγία είναι οι δαρβεποετίνη άλφα, Δεσμοπρεσσίνη και Oxis. Συνολικά, οι τιμές τείνουν να είναι χαμηλότερες στη Νορβηγία από ό,τι σε συγκρίσιμες αγορές όπως η Δανία και η Σουηδία, παράλληλα με μια δυσμενή συναλλαγματική ισοτιμία. Καθώς το κόστος παραγωγής αυξήθηκε το 2023, η περιοριστική τιμολόγηση της Νορβηγίας κατέστησε αβάσιμη την παραμονή των προϊόντων στην αγορά, πιθανότατα πυροδοτώντας αυτές τις ελλείψεις. Επιπλέον, η αυξημένη πρόσληψη φαρμάκων, όπως η σεμαγλουτίδη της Novo Nordisk κατά την επέκτασή της στη διαχείριση βάρους, οδήγησε σε ελλείψεις και προκάλεσε την επιστροφή της σεμαγλουτίδης της Novo Nordisk για τον διαβήτη τύπου 2 για να βοηθήσει στην άμβλυνση των ελλείψεων. Αυτό φαίνεται πιο ξεκάθαρα στο Βέλγιο, όσον αφορά τις ελλείψεις στη σεμαγλουτίδη.
Επιπλέον, σε καθεμία από αυτές τις αγορές που αξιολογήθηκαν, ένας σημαντικός αριθμός δραστικών συστατικών που αναφέρουν ελλείψεις έχει αναφέρει ότι δεν είναι διαθέσιμο για περισσότερες από μία εμπορικές ονομασίες του ίδιου δραστικού συστατικού. Η Πορτογαλία έχει δει τα μεγαλύτερα ποσοστά ελλείψεων που επηρεάζουν περισσότερες από μία μάρκες του ίδιου δραστικού συστατικού (50%), ακολουθούμενη από την Ιταλία (44%) και τη Σλοβενία (29%).
Τα αναλγητικά και τα ψυχοληπτικά φάρμακα ήταν ο πιο συχνά αναφερόμενος τύπος φαρμάκου που παρουσίαζε ελλείψεις.
Η GlobalData εξέτασε επίσης την κωδικοποίηση της Ανατομικής Θεραπευτικής Χημικής (ATC) αυτών των συσκευασιών. Συνολικά, τα περισσότερα φάρμακα που υποφέρουν από ελλείψεις (25%) ταξινομούνται στην κατηγορία ATC του νευρικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, επηρεάζονται τα αναλγητικά (N02) και τα ψυχοληπτικά (N05), συμπεριλαμβανομένων θεραπειών για την ανακούφιση από τον πόνο, τη σχιζοφρένεια και την επιληψία. Οι ελλείψεις σε αυτόν τον χώρο οφείλονται κυρίως σε ζητήματα παραγωγής και στην απαίτηση εισαγωγής από άλλες αγορές, προκαλώντας ελλείψεις στη δική τους αγορά.
Ο αυξανόμενος αριθμός ελλείψεων φαρμάκων, ειδικά το 2023 και το 2024, έχει γίνει κινητήριος δύναμη για αλλαγές στην πολιτική τιμολόγησης και αποζημίωσης. Οι προηγμένες οικονομίες συνήθως προσθέτουν μεγαλύτερη ευελιξία τιμολόγησης για να αντιμετωπίσουν αυτές τις ελλείψεις, αλλά η απάντηση της αγοράς σε αυτές τις ελλείψεις υπαγορεύεται κυρίως από την αντιληπτή απειλή ελλείψεων, τη δύναμη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας τους, την ικανότητα πληρωμής φαρμάκων και τον υψηλό πληθωρισμό. Ως εκ τούτου, οι απαντήσεις διέφεραν, αλλά οι ευέλικτες προσεγγίσεις περιλάμβαναν αύξηση των ανώτατων ορίων τιμών, προσαρμογές των συναλλαγματικών ισοτιμιών (όπως στην Τουρκία), χαλάρωση των κανόνων προμηθειών και μεγαλύτερη χρήση συμφωνιών επιμερισμού κινδύνου.
Πηγές:
https://www.pharmaceutical-technology.com/analyst-comment/exploring-drug-shortages-european-markets/?cf-view