Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Διευρύνεται η προστασία για τα φθηνότερα φάρμακα

Blog

Διευρύνεται η προστασία για τα φθηνότερα φάρμακα

Τη διεύρυνση της προστασίας των φαρμάκων χαμηλής τιμής προβλέπει ΥΑ, του Υπ. Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο διατήρησης των φθηνότερων φαρμάκων στην αγορά.

Ειδικότερα, με την απόφαση περισσότερα σκευάσματα χαμηλότερης τιμής, με κόστος ημερήσιας θεραπείας έως και 0,33 ευρώ εξαιρούνται της ανατιμολόγησης.

Στην πράξη δηλαδή, τα εν λόγω φάρμακα δεν θα υποβάλλονται σε μείωση της τιμής τους σε κάθε διαδικασία ανατιμολόγησης. Έως τώρα το όριο προστασίας αφορούσε σκευάσματα έως 0,2€.

«Φάρμακα κοστολογίου με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας μικρότερο ή ίσο των 0,33 ευρώ δεν ανατιμολογούνται. Οι τιμές των φαρμάκων κοστολογίου των οποίων το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας κατά την ανατιμολόγηση προκύπτει χαμηλότερο από 0,33 ευρώ μειώνονται μέχρι το όριο αυτό», αναφέρει η ΥΑ.

Πρόκειται για φάρμακα με μηνιαία τιμή που δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ.

Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς στο News4Health, αυτό σημαίνει πως αν κατά τη διαδικασία ανατιμολόγησης η τιμή του φαρμάκου πέσει κάτω από το 0,33€ τότε η μείωση σταματά στο όριο αυτό, στα 33 λεπτά του ευρώ.

Όπως σημειώνει, πάντως, η ΥΑ, «το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα υψηλότερη δαπάνη, το ύψος της οποίας δεν δύναται να εκτιμηθεί καθώς δεν είναι γνωστές οι τιμές που θα διαμορφωθούν από την εφαρμογή του αλγόριθμου υπολογισμού της τιμής αποζημίωσης».

Σημειώνεται, ωστόσο, πως θα αυξάνεται «ισόποσα το ποσό της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ (clawback)».

Η απόφαση για διεύρυνση του ορίου προστασίας των φθηνότερων φαρμάκων στη διαδικασία της ανατιμολόγησης, είναι η δεύτερη κίνηση στήριξης τους σε επίπεδο τιμολόγησης μετά της αυξήσεις που εγκρίθηκαν στις τιμές στις αρχές του περασμένου Αυγούστου.

«Η Ελλάδα πήγαινε τις τιμές των φαρμάκων μόνο προς τα κάτω για περίπου 15 χρόνια λόγω της κρίσης. Πρέπει να καταλάβουμε τι θέλουμε. Θέλουμε να υπάρχουν φάρμακα; Αν θέλουμε να υπάρχουν φάρμακα υπάρχει κάποιο κόστος για αυτά. Τσάμπα δεν μπορεί να είναι τα φάρμακα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άδ. Γεωργιάδης.

Είχε επαναλάβει, δε, το παράδειγμα της ετοποσίδης που στην Ελλάδα είχε φθάσει να πωλείται στα 9 ευρώ

Πηγή: news4health.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης