Διεθνής αναγνώριση Ελλήνων γιατρών που ασκούν την Ιατρική και διενεργούν έρευνα στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με διεθνή δείκτη βιβλιογραφικών αναφορών για το 2023 . Στη σχετική λίστα που περιλαμβάνει 6.849 ερευνητές από όλα τα πεδία της επιστήμης παγκοσμίως, περιλαμβάνονται και 13 Έλληνες, οι πέντε στον Τομέα της Κλινικής Ιατρικής.
Συγκεκριμένα, η πλέον έγκυρη πηγή βιβλιογραφικών αναφορών Clarivate™ από το Institute for Scientific Information (ISI) ανακοίνωσε τον κατάλογο των ερευνητών με υψηλό δείκτη βιβλιογραφικών αναφορών για το 2023. Οι ερευνητές αυτοί προέρχονται από όλα τα επιστημονικά πεδία και έχουν επιδείξει σημαντική και ευρεία επιρροή στον τομέα της έρευνάς τους.
Κάθε ερευνητής που επιλέχθηκε έχει συγγράψει πολλαπλές εργασίες με υψηλό αριθμό βιβλιογραφικών αναφορών, οι οποίες κατατάσσονται στο κορυφαίο 1% των εργασιών του επιστημονικού τους πεδίου και έχουν έτος δημοσίευσής τους στο Web of Science την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, ο αριθμός των βιβλιογραφικών αναφορών δεν είναι ο μοναδικός δείκτης επιλογής. Οι εργασίες αυτές αξιολογήθηκαν από εμπειρογνώμονες του ISI για την επιρροή που είχαν και τις αλλαγές που επέφεραν στο αντίστοιχο επιστημονικό πεδίο.Από τον παγκόσμιο πληθυσμό επιστημόνων, οι ερευνητές με υψηλό δείκτη βιβλιογραφικών αναφορών είναι 1 στους 1.000, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού.
Άξιο λόγου είναι ότι οι διακριθέντες επιστήμονες υπηρετούν στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμο Αθηνών και οι δυο από αυτούς, οι κ.κ. Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος και Ευάγγελος Τέρπος, είναι καθηγητές στη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Και οι δύο υπηρετούν στην Αιματολογική/Ογκολογική Μονάδα της Κλινικής που ασχολείται με αιματολογικά νεοπλάσματα. Στην Μονάδα αυτή υπάρχει ιδιαίτερη επικέντρωση σε νεοπλάσματα του γυναικολογικού συστήματος, σε νεοπλάσματα του γαστρεντερικού συστήματος καθώς και σε νεοπλάσματα των πνευμόνων. Πολλαπλές πρωτοποριακές κλινικές μελέτες προσφέρονται σε εκατοντάδες ασθενείς που πάσχουν από τις παραπάνω ασθένειες.
Η διάκριση στην παγκόσμια κατάταξη καταμαρτυρά το υψηλό επίπεδο της εξειδίκευσης αλλά και της έρευνας που γίνεται σε Ελληνικά ιδρύματα, όπως είναι και η Αιματολογική-Ογκολογική Μονάδα της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ. Οι Έλληνες ερευνητές καταφέρνουν να ξεχωρίσουν παρά τις γνωστές δυσκολίες, δίνοντας ελπίδα σε ασθενείς και τους συγγενείς τους και να αντιμετωπίσουν κακοήθη νοσήματα του αίματος και συμπαγή νεοπλάσματα με τα νεότερα διαθέσιμα μέσα και θεραπείες.
Πηγή: virus.com.gr