Blog

Αρχική » Blog » Συνεντεύξεις / Αρθρογραφία » Διευθύνων Σύμβουλος της Novo Nordisk: Η Ευρώπη θα χάσει την πρωτοκαθεδρία στην ιατρική καινοτομία

Blog

Διευθύνων Σύμβουλος της Novo Nordisk: Η Ευρώπη θα χάσει την πρωτοκαθεδρία στην ιατρική καινοτομία

Η Ευρώπη θα χάσει την πρωτοκαθεδρία στην ιατρική καινοτομία από χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία και θα μείνει πίσω στις νέες ιατρικές έρευνες, δοκιμές και θεραπείες, εκτός εάν αλλάξουν τα σχέδια κανόνων για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού φαρμακευτικού τοπίου, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της δανικής φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk Lars Jorgensen.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την προτεινόμενη αναθεώρηση του κανονισμού για τα φαρμακευτικά προϊόντα στις 29 Μαρτίου. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική αναθεώρηση των κανόνων για τα φάρμακα εδώ και 20 χρόνια και στόχος είναι τα φάρμακα να φτάσουν στους ασθενείς πιο γρήγορα και σε όλα τα ευρωπαϊκά έθνη ταυτοχρόνως.

Ο CEO της Novo ανέφερε ότι εάν ισχύσει χωρίς αλλαγές το τρέχον προσχέδιο, η εταιρεία του θα αναγκαστεί ενδεδομένως να ερευνήσει, να κάνει κλινικές  μελέτες και να λανσάρει προϊόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, αντί στην Ευρώπη.

Η Novo είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φαρμάκων για τον διαβήτη στον κόσμο και ο Jorgensen είπε ότι ενώ η εταιρεία συμμερίζεται την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ασθενείς σε όλη την Ευρώπη να έχουν πρόσβαση στις ίδιες θεραπείες, η πρόταση των Βρυξελλών θα καθυστερούσε την πρόσβαση για την Ευρώπη στο σύνολό της, καθώς εταιρείες σαν τη δική του θα είχαν πρόβλημα στην παραγωγική τους λειτουργία. «Δεν υπολογίζετε το όφελος για την υγεία και δεν λαμβάνετε υπόψιν σας το επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας από τη βιομηχανία, οπότε οδηγείστε στο να χάσεε», είπε σε συνέντευξή του ο CEO της εταιρείας.

Η φαρμακοβιομηχανία, ασκώντας σκληρές πιέσεις εναντίον τμημάτων του σχεδίου, αναφέρει ότι αυτό θα δημιουργήσει αβεβαιότητα σχετικά με το εάν το επενδυτικό κόστος θα είναι δυνατόν να αποσβεσθεί πριν από την έναρξη του ανταγωνισμού των γενόσημων. Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη δήλωσε στο Reuters την περασμένη Πέμπτη ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στο τρέχον σύστημα θα «στοχεύουν στην επίτευξη της σωστής ισορροπίας» μεταξύ της ίσης πρόσβασης και της προώθησης της καινοτομίας «και μιας παγκόσμιας ανταγωνιστικής βιομηχανίας της ΕΕ».

Το τρέχον προσχέδιο της Επιτροπής διέρρευσε στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα και πιθανότατα θα αλλάξει ακόμη και πριν από τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μεταξύ των κυβερνήσεων.

Ο Jorgensen της Novo είπε ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν ήδη πλεονεκτήματα όπως η “γρήγορη” εκκαθάριση για την έναρξη κλινικής μελέτης και οι ταχύτερες εγκρίσεις, καθώς και η άφθονη χρηματοδότηση επιχειρηματικού κεφαλαίου για τη βιοτεχνολογία, καθιστώντας τις “κέντρο βάρους στην επιστήμη”.

Αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν την πρόσφατη απόφαση της Novo να προσθέσει 200 ​​νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή της Βοστώνης, δημιουργώντας έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους Ε&Α εκτός Δανίας. Ωστόσο, για τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα για ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 1, η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και η νόσος του Πάρκινσον, μια από τις προτεραιότητες της Novo, η εταιρεία διεξάγει νέες κλινικές δοκιμές στην Ιαπωνία και επενδύει για να επεκτείνει την τεχνολογική της ικανότητα στις ΗΠΑ και όχι στην Ευρώπη, είπε ο Jorgensen.

Πηγή: healthdaily.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης