Η Μάγδα Ξένου, R&D Director της φαρμακοβιομήχανίας DEMO ABEE, μιλά μεταξύ άλλων για τα νέα επενδυτικά πλάνα, το νέο επιστημονικό hub στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και τα υψηλά ποιοτικά πρότυπα που θέτει η εταιρεία.
Ανοίγοντας το σοβαρό θέμα των πρώτων υλών για την παραγωγή δραστικών ουσιών. Ποιες οι συνέπειες της πανδημίας και των lockdowns; Προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές κινήσεις;
Περίπου το 60% της παγκόσμιας παραγωγής δραστικών ουσιών, μεταξύ αυτών και των αντίστοιχων γενόσημων πραγματοποιείται σε Ινδία και Κίνα. Τα lockdowns, που επέφερε η πανδημία, επηρέασαν άμεσα την παραγωγή και διακίνηση φαρμάκων, τελικών φαρμάκων και πρώτων υλών για την διεθνή αγορά. Έτσι, παρατηρήθηκαν σημαντικές ελλείψεις σε βασικά φάρμακα στην Ευρώπη. Αυτό οδήγησε την Ε.Ε. σε επαναπροσδιορισμό της πολιτικής υγείας, με έμφαση στην επάρκεια σε προσιτά φάρμακα κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ενίσχυσης της φαρμακοβιομηχανίας σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Απέναντι σε όλα αυτά, πώς η DEMO «σηκώνει το γάντι» και αναλαμβάνει δράση;
Η DEMO απαντά με πράξεις στην ανάγκη ενδοκοινοτικής παραγωγής δραστικών ουσιών και τελικών φαρμάκων. Μέσα από την παραγωγική συνεργασία ανάμεσα στο κράτος και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και με τη συνετή αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και με στόχο την επάρκεια και αυτονομία, υλοποιεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο του κλάδου, με έναν από τους βασικούς πυλώνες να είναι η ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών φαρμάκων, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η DEMO λειτουργεί στη Θέρμη Θεσσαλονίκης το μεγαλύτερο κέντρο φαρμακευτικής Έρευνας & Ανάπτυξης στην περιοχή. Θα θέλατε να μας δώσετε κάποια στοιχεία για την υλικοτεχνική υποδομή, τις δυνατότητες, αλλά και το επιστημονικό προσωπικό αυτού του hub;
Το Κέντρο λειτουργεί από το 2022, αποτελεί τη μεγαλύτερη ερευνητική μονάδα ανάπτυξης φαρμάκων και δραστικών πρώτων υλών της Β. Ελλάδος και συγκροτεί ένα hub γνώσης όπου μετουσιώνουμε τις ιδέες μας σε φάρμακα.
Το κέντρο, συνολικής έκτασης 2.400 τ.μ., έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την εργονομία και τη συμμόρφωση με τις διεθνείς τεχνικές απαιτήσεις της ορθής εργαστηριακής πρακτικής και ασφάλειας και περιλαμβάνει φυσικοχημικά και μικροβιολογικά εργαστήρια, εργαστήριο Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και εργαστήρια ανάπτυξης δραστικών πρώτων υλών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εγκατάσταση υπάρχει ένα εργαστήριο Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NMR), το πρώτο σε ιδιωτική φαρμακευτική εταιρία στην Ελλάδα και ένα εργαστήριο Φασματομετρίας Μάζας (MS) όπου αναπτύσσονται και εφαρμόζονται μεθοδολογίες υψηλής ευαισθησίας για την ταυτοποίηση και τον προσδιορισμό γενοτοξικών ουσιών και λοιπών προσμίξεων. Στα εργαστήρια Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη απασχολούνται 90 εξειδικευμένοι και υψηλά καταρτισμένοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων όπως χημικοί, φαρμακοποιοί, βιολόγοι και χημικοί μηχανικοί.
Στην Τρίπολη εκτυλίσσεται παράλληλα μία άλλη λαμπρή ιστορία, που μάλιστα φέρνει την DEMO ανάμεσα στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων και ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης. Πόσο ζωτικής σημασίας είναι αυτές οι επενδύσεις για την εθνική οικονομία;
Πράγματι, η τεχνογνωσία που αναπτύσσεται στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα μεταφερθεί μέσω του εξειδικευμένου μας προσωπικού, στα νέα εργοστάσια που κατασκευάζει η εταιρία στην Τρίπολη, τα οποία ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές τους θα παράγουν σε βιομηχανική κλίμακα δραστικές πρώτες ύλες φαρμάκων σε μεγάλες ποσότητες. Το έργο, αυτό, αναβαθμίζει την Τρίπολη σε Ευρωπαϊκό hub φαρμάκων καθώς τα εργοστάσια αυτά υπολογίζεται πως θα καλύπτουν το 34% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα φάρμακα και το 35% σε ογκολογικά φάρμακα που θα παράγουν.
Οι επενδύσεις αυτές έχουν μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο καθώς αναμένεται να αυξήσουν το ΑΕΠ της χώρας κατά €1,13 δις σύμφωνα με επίσημες μελέτες αλλά και να δημιουργήσουν περισσότερες από 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας σε βάθος δεκαετίας.
Πηγή: iefimerida.gr