Στις ανατιμήσεις και μόνο βασίστηκε η αύξηση των πωλήσεων στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), καθώς όπως αποτυπώνεται και στον επισυναπτόμενο πίνακα με στοιχεία 9μήνου σημειώθηκαν σημαντικές απώλειες στους πωληθέντες όγκους. Βεβαίως θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούν ότι και οι έως τώρα καλές καιρικές συνθήκες έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθοδική πορεία κάποιων κατηγοριών σκευασμάτων, όπως αυτά που αντιμετωπίζουν τις ιώσεις.
Σε τρεις κατηγορίες πάνω από το 70%
Ένα βασικό συμπέρασμα λοιπόν, με βάση τον πίνακα, είναι ότι μόλις τρεις θεραπευτικές κατηγορίες, και συγκεκριμένα η κατηγορία πόνου, η κατηγορία ρινικά, πονόλαιμος,βήχας,αλλεργίες και η κατηγορία για το πεπτικό, αντιπροσωπεύουν το 74,4% του μεγέθους (αξία και όγκο) των μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, ενώ το υπόλοιπο 25,6% το μοιράζονται 11 κατηγορίες.
Ειδικότερα, η κατηγορία πόνου που αντιστοιχεί στο 33,2% των συνολικών πωλήσεων της αγοράς πέτυχε αύξηση τζίρου μόλις 3,3% ενώ οι απώλειες στους πωληθέντες όγκους άγγιξαν σχεδόν το 10%. Η υποκατηγορία γενικός πόνος έχασε δε σε όγκους 10,3%.
Η δεύτερη κατηγορία που αντιστοιχεί στο 24,9% των συνολικών πωλήσεων στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα πέτυχε το εννεάμηνο αύξηση πωλήσεων ύψους 4,8% και οριακές απώλειες στους όγκους κατά 0,9%. Τις μεγαλύτερες απώλειες τόσο σε αξία πωλήσεων όσο και σε πωληθέντα τεμάχια κατέγραψε η υποκατηγορία βήχας (μείον 14,3% σε πωλήσεις και 11,6% σε όγκους). Ενδιαφέρον σε αυτή την κατηγορία είναι ότι τα συνδυαστικά σκευάσματα δείχνουν να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Τέλος, μία βασική παράμετρος που θεωρείται ότι συνέβαλε στην πτώση είναι και οι καλές καιρικές συνθήκες που δεν έχουν αυξήσει την έξαρση των ιώσεων.
Τέλος στην τρίτη μεγάλη κατηγορία που αφορά τα σκευάσματα για το πεπτικό, αν και η αύξηση των πωλήσεων κατέγραψε άνοδο 16,2% η αύξηση των πωληθέντων τεμαχίων ήταν 4,5%.
Πώς κινήθηκε η αγορά το 2023
Αύξηση της τάξης του 5% εκτιμάται ότι εμφάνισε η αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) το 2023, προσεγγίζοντας το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εκτίμηση της εταιρείας “Στόχασις”.
Συγκεκριμένα, το μέγεθος των ΜΗΣΥΦΑ σε αξία διαμορφώθηκε στα 950 εκατ. ευρώ περίπου το 2023, ενισχυμένο κατά 5% έναντι του 2022. Τα αναλγητικά φάρμακα και τα σκευάσματα για το κρυολόγημα και τον βήχα, σύμφωνα με την εκτίμηση της ” Στόχασις ” κατέλαβαν το μεγαλύτερο μερίδιο της σχετικής αγοράς φτάνοντας σε μερίδιο το 56%, έναντι 52% που κατείχαν το 2022.
Αναλυτικά, τα μερίδια ανά κατηγορία σκευασμάτων διαμορφώθηκαν ως εξής:
-Τα αναλυτικά, από 29% μερίδιο του 2022, έπεσαν στο 28% έως το 2023.
-Τα σκευάσματα για το κρυολόγημα και τον βήχα, διατηρήθηκαν και τις δύο χρονιές στο 28% της αγοράς.
-Τα φάρμακα για τη φροντίδα του δέρματος, παρέμειναν στο 11% το 2022 και το 2023.
-Τα ΜΗΣΥΦΑ για το πεπτικό σύστημα ενισχύθηκαν κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2023, φτάνοντας στο 9%, από 8% έως το 2022.
-Το μερίδιο των λοιπών σκευασμάτων ενισχύθηκε στο 14% έως το 2023, από 13%.
Όσον αφορά στη διάρθρωση των πωλήσεων των φαρμακείων ανά κατηγορία προϊόντος το 2023:
Το 74% αφορούσε φάρμακα και το 26% παραφάρμακα. Επίσης, το 71% αφορά αποζημιούμενα και το 29% μη αποζημιούμενα. Στα μη αποζημιούμενα το 68% αναφέρεται σε ΜΗΣΥΦΑ και το 32% στην Αρνητική λίστα. Όσον αφορά τα παραφαρμακευτικά προϊόντα, το 36% αφορά καλλυντικά και στοματική υγιεινή, το 32% συμπληρώματα διατροφής, το 6% βρεφικά είδη, το 4% ορθοπεδικά είδη και τα λοιπά (rapid test, υγιειονομικό υλικό, εναλλακτικές θεραπείες, αντισηπτικά, μάσκες).
Πηγή: iatronet.gr