Blog

Αρχική » Blog » Πολιτική Υγείας » Δαπανάμε σχεδόν 90 εκατομμύρια ευρώ για αντιβιοτικά το χρόνο

Blog

Δαπανάμε σχεδόν 90 εκατομμύρια ευρώ για αντιβιοτικά το χρόνο

Δαπανάμε σχεδόν 90 εκατομμύρια ευρώ για αντιβιοτικά το χρόνο

Οι επιπτώσεις στην υγεία μας από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών είναι γνωστή στους περισσότερους από εμάς. Την ίδια στιγμή η συγκεκριμένη χρήση η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται χωρίς τη σχετική σύσταση από τους γιατρούς, συνοδεύεται και από ένα σημαντικό κόστος το οποίο υπολογίζεται κοντά στα 90 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία συγκέντρωσε η εταιρεία Pharmacy Insights, το 2019 η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων στην αγορά των ιδιωτικών φαρμακείων παρουσίασε τζίρο λίγο πάνω από τα 88 εκατ. ευρώ, ενώ διαπιστώνεται σημαντική άνοδος το πρώτο 4μηνο του 2020 η οποία είναι της τάξης του 10%.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, στην κατηγορία «Αντιβιοτικά για συστηματική χορήγηση» κατά το 2019 διακινήθηκαν περίπου 14,2 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων συνολικής αξίας 88,1 εκατ. ευρώ. Στη συγκεκριμένη ομάδα φαρμάκων πρωταγωνιστεί η υποκατηγορία «β-λακτάμες, πενικιλλίνες» στην οποία διακινήθηκαν περί τις 5 εκατομμύρια συσκευασίες αξίας 23 εκατ. ευρώ και ακολούθησε η κατηγορία «Άλλα αντιβακτηριακά της β-Λακτάμης» με  2,85 εκατομμύρια συσκευασίες αξίας περίπου 22,5 εκατ. ευρώ.

Πέρα από τα συγκεκριμένα ποσοτικά – οικονομικά στοιχεία, όπως σημειώσαμε στην Ελλάδα παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών. Σύμφωνα με την έκθεση «Η Κατάσταση της Υγείας με μια Ματιά: Ευρώπη», που συνέταξε ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζεται η αρνητική πρωτιά της χώρας μας στην κατανάλωση αντιβιοτικών. Ειδικότερα, όπως τονίζεται, στους Έλληνες αντιστοιχούν 36 ημερήσιες δόσεις ανά 1.000 άτομα του πληθυσμού την ημέρα. Πρόκειται για 3,6 φορές μεγαλύτερη κατανάλωση από την αντίστοιχη της Ολλανδίας, που έχει τη χαμηλότερη αναλογία, στις 10 ημερήσιες δόσεις.

Για το λόγο αυτό έχει γίνει μια προσπάθεια από το Υπουργείο Υγείας ώστε να θεσμοθετηθεί με απόλυτο τρόπο η αγορά αντιβιοτικών μόνο με συνταγή γιατρού. Μάλιστα με το Νόμο 4675/2020 απαγορεύεται ρητά η χορήγηση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ δινόταν ένα περιθώριο 3 μηνών για την εφαρμογή λόγω της πανδημίας. Η υποχρεωτική αυτή διαδικασία με βάση την νομοθετική ρύθμιση θα έπρεπε να ξεκινήσει ήδη από χθες Πέμπτη 11/6 όμως τελικά υπήρξαν τεχνικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε αδυναμία προσαρμογής των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ στις απαιτήσεις του νόμου και η έλλειψη ενημέρωσης των υγειονομικών και ειδικά αυτών που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ( π.χ. οδοντίατροι).

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες, έως τέλος του μήνα θα έρθει η νομοθετική ρύθμιση η οποία θα θεσμοθετεί την παράταση, δηλαδή το μεταβατικό διάστημα που απαιτείται για να προσαρμοστούν τα συστήματα της ΗΔΙΚΑ και να ενημερωθούν όλοι οι υγειονομικοί, γιατροί, οδοντίατροι κλπ, για τις αλλαγές.

Πηγή: dailypharmanews.gr
Facebook
LinkedIn
X
ΣΥΝΔΕΣΗ

Δεν είστε εγγεγραμμένο μέλος της Ε.Ε.Φα.Μ;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την βέλτιστη εμπειρία περιήγησης στην σελίδα μας.
Πληκτρολογήστε και πατήστε enter για να δείτε τα αποτελέσματα αναζήτησης